India stelt maanmissie op het laatste moment uit
De Indiase ruimtevaartmissie Chandrayaan-2 is op het laatste moment uitgesteld vanwege een technisch mankement. De lancering vanaf het Satish Dhawan Space Centre werd met nog amper een uur op de klok afgebroken, meldt het Indiase ruimtevaartinstituut ISRO.
De Chandrayaan-2 - ‘maanvoertuig’ in het Sanskriet - omvat naast een lander die niet ver van de zuidpool van de maan aan de grond wordt gezet ook een orbiter waaraan een Belgisch bedrijf heeft bijgedragen. Het Luikse Amos produceerde namelijk optische onderdelen van het hyperspectrale instrument (IIRS) aan boord van de orbiter.
De maansonde moest normaal gezien om 2.51 uur plaatselijke tijd (23.21 uur Belgische tijd) vertrekken vanop de zuidelijke ruimtehaven Sriharikota. Zo’n 56 minuten voor de lancering werd de missie echter afgelast omdat er een technisch probleem was vastgesteld aan de draagraket.
Nieuwe lanceerdatum
Als alles uiteindelijk goed verloopt, is India na de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie en China het vierde land dat op de maan weet te landen. Volgens ISRO is het "de meest complexe ruimtemissie die het agentschap ooit heeft ondernomen". India heeft eerder met de Chandrayaan-1 al onderzoek naar de maan verricht, maar is daar toen nooit geland.
Een nieuwe lanceerdatum wordt binnenkort bekendgemaakt.
India hoopt na de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet-Unie en China het vierde land ter wereld te worden om een zachte landing op de Maan te verwezenlijken.
A technical snag was observed in launch vehicle system at 1 hour before the launch. As a measure of abundant precaution, #Chandrayaan2 launch has been called off for today. Revised launch date will be announced later.
— ISRO (@isro) 14 juli 2019