India geeft financiële beloning voor huwelijken tussen kasten
De Indiase regering wil Indiërs die met leden uit de laagste kasten trouwen belonen met 1.100 dollar. Op die manier tracht ze een einde te maken aan de discriminatie tussen de verschillende kasten.
DOOR SARA CEUSTERMANS
NEW DELHI l De jongste jaren zijn er steeds meer Indiërs die een 'liefdeshuwelijk' afsluiten en trouwen met een dalit, een kasteloze. Volgens de Indiase traditie hebben de ouders het laatste woord bij het kiezen van een huwelijkskandidaat. Een huwelijk met iemand van een lagere kaste kwam tot voor enkele decennia nauwelijks voor.
De familie van Sabita, een meisje uit Orissa, rouwde op de traditionele manier om haar dood. Sabita's vader schoor zich kaal om zichzelf te reinigen. De rest van de familie moest alle rituelen een voor een afwerken, tot het vasten toe. Alleen, Sabita was niet dood. Ze was in het geheim getrouwd met Sudam, een dalit, iemand die buiten de kastenmaatschappij valt en het laagst op de maatschappelijke ladder staat. Haar familie betaalde de prijs voor haar moedige beslissing. Het hele gezin werd uit de kaste verstoten. Pas na een volledige 'reiniging' hoorde Sabita's familie er weer bij.
In 2001 werden twee geliefden het dak van een huis opgejaagd in Alipur, een dorp in de staat Uttar Pradesh. Vishal, een twintigjarige jongeman was een brahmaan, een lid van de hoogste kaste. Hij was verliefd op Sonu, een meisje uit de laagste kaste. Het jonge koppel werd voor de ogen van het hele dorp opgehangen door hun eigen ouders en hun familie. Het hele dorp had zich tegen de liefdesaffaire gekeerd.
Om zulke drama's te voorkomen geeft een groot aantal staten een beloning aan koppels die uit liefde met elkaar trouwen, ook al behoren ze niet tot dezelfde kaste. De bedragen verschillen sterk tussen de staten onderling en daar wil Meira Kumar, de minister van Sociale Rechtvaardigheid en Emancipatie, verandering in brengen. In een brief aan de regeringen van de Indiase staten stelt ze een som van 1.100 dollar (900 euro) voor. Het ministerie zal de helft betalen, de rest is voor de 28 staten van het schiereiland.
"Dit is niet de enige manier om de discriminatie tussen de kasten te doorbreken, maar we moeten ergens beginnen", vertelde de minister aan de BBC. "Als iemand in onze kastenmaatschappij het taboe doorbreekt en buiten zijn kaste trouwt, willen we hem geld geven als teken van onze goedkeuring. We willen dat ze een voorbeeld zijn voor anderen." Minister Kumar hoopt dat er zoveel mensen trouwen buiten hun kaste tot "op een dag niemand meer kan zeggen tot welke kaste hij behoort".
Sociologe Radhika Chopra waarschuwt dat de premie een makkelijk voorstel is, maar dat het taboe daarmee niet verdwenen zal zijn. "Het is nogal simplistisch van de regering om te denken dat een financiële beloning altijd werkt." Het kastensysteem is diep geworteld in de Indiase maatschappij, al wordt het niet meer zo streng nageleefd als enkele decennia geleden.
Het ministerie wil verder ook dat dalits beter onderwijs krijgen, zodat ze hun economische en maatschappelijke situatie kunnen verbeteren. Per staat werden vijf scholen geselecteerd, de kosten worden gedragen door de regering. Op korte termijn moeten 10.000 dalits goed onderwijs krijgen, zodat ze kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs. Minister Kumar: "We moeten naar een scholingsgraad van 100 procent toewerken en we moeten alle studenten op school kunnen houden. We moeten er zeker van zijn dat kinderen overgaan naar het volgende jaar als ze geslaagd zijn, zodat ze even goed geschoold zijn als de rest van het land."