Vrijdag 12/08/2022

Independence Day maar dan met ironie

Het verhaal van Mars Attacks! laat zich perfect samenvatten door de titel. Meer uitleg is meteen overbodig. En wat de stijl en de sfeer betreft, geeft de slogan op de affiche - voornamelijk samengesteld uit een bos grote, groene hersenkwabben - ook al een duidelijke wenk: 'Nice planet. We'll take it!'. Zoveel is zeker: Deze film uit '96 van de Amerikaanse regisseur Tim Burton is niet zozeer een rampenfilm over buitenaardse monsters, dan wel een exuberante, van nostalgie bolstaande parodie. Dit is superieure en vermakelijke kitsch from outer space.

Het gebeurt wel vaker dat filmscenario's gebaseerd worden op stripfiguren of cartoonpersonages, maar Mars Attacks! is wellicht uitzonderlijk in die zin dat zowel het verhaal als de vormgeving geïnspireerd werden door zogenaamde trading cards. Dergelijke ruilkaartjes (die in de Verenigde Staten bij kauwgom en in sigarettenpakjes staken en bij ons onder meer ook in chocoladerepen) bestonden al op het einde van de vorige eeuw. De onderwerpen konden zowel sportfiguren als (later) filmsterren zijn, maar soms werden ook meer verhalende series in roulatie gebracht.

De reeks Dinosaur Attacks! van de Topps Company was zo'n voorbeeld uit de late jaren zeventig. Volgens de productienota's van Mars Attacks! was Tim Burton geïnteresseerd in die serie, maar Warner Bros., de studio waarmee de regisseur in onderhandeling was, beschikte niet (meer) over de rechten. Dichter bij de waarheid zal wellicht zijn dat het dinoterritorium op dat moment reeds in beslag was genomen door Jurassic Park van Steven Spielberg.

Hoe dan ook, Tim Burton meende zich toen te herinneren dat er in de vroege jaren zestig door de Topps Company nog een andere reeks trading cards in omloop was gebracht, namelijk Mars Attacks!. Die serie dateerde inderdaad van 1962, dus in volle Koude Oorlog-periode, en vertelde over een War of the Worlds-achtige invasie van de aarde door groene marsmannetjes met grote hoofden, die zich in vliegende schotels verplaatsten en over destructieve laserwapens beschikten. De Mars Attacks!-reeks was even populair als controversieel en nadat een aantal kaartjes gecensureerd werd, haalde Topps Company de serie helemaal van de markt, zodat de trading cards in kwestie nog een grotere cultstatus kregen en momenteel dure verzamelobjecten zijn.

De Warner-studio, voor wie Tim Burton reeds Beetlejuice en twee succesrijke Batman-films had geregisseerd, wilde de filmmaker graag terwille zijn en kocht dus meteen de rechten van de Mars Attacks!-serie. Dat er op hetzelfde moment een andere blockbuster over een buitenaardse invasie, Independence Day, in aantocht was, kon hen dit keer niet tegenhouden. En terecht. Want nu laat de Mars Attacks!-film van Burton zich niet alleen bekijken als een nostalgische parodie op de alarmerende horrorfilms over buitenaardse invasies uit de jaren vijftig, maar tegelijk als een satire op een aantal clichés en genreconventies die ook door Independence Day serieus werden genomen. Of zoals een Amerikaanse recensent over dit werkstuk van weirdo Tim Burton indertijd terecht opmerkte: "Dit is Independence Day mét ironie." (Jan T.)

Mars Attacks!, Kanaal 2 21.10

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234