Woensdag 23/06/2021

Vlaamse formatie

Inburgeringsnota N-VA verdeelt de Wetstraat

Toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bij de start van de onderhandelingen. Beeld Illias Teirlinck
Toekomstig Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bij de start van de onderhandelingen.Beeld Illias Teirlinck

Volgens Groen en sp.a is de inburgeringsnota van N-VA veel te streng, voor Vlaams Belang mag hij gerust verder gaan. ‘De vraag is welke borrelnootjes hier nog van overblijven nadat CD&V en Open Vld de tekst hebben afgezwakt’, zegt Chris Janssens (VB).

De Vlaamse regeringsonderhandelaars van N-VA, Open Vld en CD&V zaten gisteren voor het eerst samen over integratie en inburgering. Onderwerp van discussie was de ontwerpnota van Jan Jambon (N-VA), die uitlekte in De Morgen (DM 22/8). Daarin wordt de lat voor inburgeraars veel hoger gelegd. Zo moeten ze verplicht een inburgeringsexamen afleggen en binnen de twee jaar een hoger taalniveau bereiken. Wie daar niet in slaagt, riskeert een boete.

Na de vergadering hielden de onderhandelaars de lippen stijf op elkaar. Niemand wil het overleg, dat naar verluidt ‘constructief’ van start is gegaan, in gevaar brengen. Zowel CD&V als Open Vld benadrukken wel dat het om het openingsbod gaat van N-VA waarover nog geen consensus bestaat.

Volgens Vlaams Parlementslid An Moerenhout (Groen) is de nota zorgwekkend. “De voorstellen zullen de integratie van nieuwkomers bemoeilijken, terwijl we ze net moeten versterken”, klinkt het. Ze verwijst onder meer naar het voorstel om geen ondersteuning meer te bieden aan initiatieven die louter gebaseerd zijn op herkomst of levensbeschouwing, zoals het Minderhedenforum. Daarnaast dreigen volgens haar veel nieuwkomers niet op tijd het gewenste niveau Nederlands te kunnen behalen.

Ook sp.a-fractieleider Conner Rousseau maakt zich zorgen over die taalkennis. “Misschien moet N-VA eerst de wachtlijsten voor de avond- en weekendcursussen Nederlands wegwerken? Dat maakt het vandaag moeilijk om ze te combineren met een job.” Rousseau stoort zich ook aan de negatieve toon bij N-VA. “Wat heeft de partij al die jaren tegengehouden om van inburgering iets positiefs van te maken?” Nieuwkomers beboeten als ze bepaalde doelen niet halen, lost volgens hem niets op.

Schuldbekentenis

Vlaams Belang, daarentegen, reageert tevreden. “Het is goed dat N-VA eindelijk komaf wil maken met de subsidies voor etnisch-culturele organisaties die zich concentreren op de afkomst van allochtonen. Zij houden de slachtoffercultuur in stand”, vindt Vlaams fractieleider Chris Janssens. Hij herkent naar eigen zeggen heel wat eigen standpunten in deze nota. “Sommige elementen konden zo uit ons programma komen.”

Volgens Janssens leest de nota als een schuldbekentenis van N-VA. De partij is de voorbije tien jaar bevoegd geweest voor inburgering en integratie, klinkt het, maar tot nu toe bleven de gevraagde inspanningen te vrijblijvend. Dat de klemtoon nu wordt verlegd naar responsabilisering, vindt hij dus een goede zaak. Janssens: “De vraag is welke borrelnootjes hier nog van overblijven nadat CD&V en Open Vld de tekst hebben afgezwakt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234