Maandag 21/06/2021

Inbrekers roven CD&V-kabinetten leeg

Inge Vervotte zal het even zonder laptop moeten stellen. Beeld UNKNOWN
Inge Vervotte zal het even zonder laptop moeten stellen.Beeld UNKNOWN

Inbrekers hebben in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken in de kabinetten van minister Inge Vervotte en staatssecretarissen Etienne Schouppe en Carl Devlies, allen van CD&V. De daders kenden de geheime toegangscodes.

De boeven namen alle laptops mee die ze konden vinden, zo vernam De Morgen. De kabinetten zitten met de handen in het haar, want van de inhoud bestaat geen back-up. CD&V-kabinetten beleven een inbrakenplaag. Vorige week moest minister-president Kris Peeters zelf ingrijpen om een dief met elf laptops onder de arm te klissen.

"We staan voor een raadsel", zegt Cathy Verbyst, woordvoerster van staatssecretaris voor de Fraudebestrijding Carl Devlies (CD&V). "Ons gebouw dateert uit de jaren negentig en hoort normaal goed beveiligd te zijn. Toch is het gebeurd." Hoeveel laptops er verdwenen zijn, kan de woordvoerster niet zeggen. "Toch een zeker aantal."

Het kabinet-Devlies deelt in een kantoorgebouw aan de Brusselse Koningstraat 180 de derde verdieping met staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe. Ook daar sloegen de boeven toe. Er werden niet alleen laptops gepikt: ook een aantal vaste computers werd losgekoppeld en ingeladen. De buit was volgens onze bronnen "te omvangrijk om te spreken van één dief".

Op de eerste verdieping in hetzelfde gebouw zit het kabinet van minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven Inge Vervotte. Ook voor haar medewerkers was het op dinsdag improviseren: nagenoeg alle computers waren weg. In een mededeling bevestigde het kabinet gisteren dat er 'informaticamaterieel' is gestolen. Maar, zegt het kabinet: "De politie doet haar onderzoek. In het belang daarvan geven we geen gedetailleerde informatie over de omvang van de diefstal."

Elf laptops onder arm
CD&V-kabinetten beleven tegenwoordig een inbrakenplaag. Twee weken geleden drong een dief het kabinet van Kris Peeters binnen. Hij maakte toen de kapitale fout door met elf laptops onder de arm in het Frans de weg te vragen aan twee Vlaamse dames op het op het Martelarenplein. Zij alarmeerden de minister-president, die zelf de politie belde. De dader kon worden ingerekend.

Het gebouw in de Koningsstraat telt meerdere verdiepingen, maar behalve op het eerste en het derde werd nergens ingebroken. Alles wijst erop dat de daders de CD&V-kabinetten viseerden. Volgens onze inlichtingen kwamen de inbrekers het gebouw binnen via de kelder van een aanpalende apotheek en was het vanaf dat moment een makkie. Ze waren in het bezit van de geheime toegangscodes om de kabinetten binnen te dringen. Er werden enkel vernielingen aangericht om bepaalde kantoren binnen te geraken.

Geen back-ups
Is er een boel computermateriaal verdwenen, dan is er vooral veel content zoek. Op de gestolen laptops zaten tal van interne documenten, ontwerp-wetteksten, correspondentie... Het overgrote deel van die gegevens lijkt onherroepelijk verloren, aangezien er op geen van de drie kabinetten een algemene back-up werd gemaakt.
Het alarmsysteem zou in de nacht van inbraak uitgeschakeld zijn geweest en dat gebeurde blijkbaar wel vaker. Ook toen formateur Yves Leterme in ditzelfde gebouw discreet over de vorming van een nieuwe regering probeerde te vergaderen. (Douglas De Coninck)

Ook Etienne Schouppe werd slachtoffer van de inbraak. Beeld UNKNOWN
Ook Etienne Schouppe werd slachtoffer van de inbraak.Beeld UNKNOWN
Carl Devlies. Beeld UNKNOWN
Carl Devlies.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234