Woensdag 01/02/2023

Zes vragen

“In Wallonië denken ze bij N-VA nog steeds aan die camions vol nepgeld”

null Beeld rv
Beeld rv

In Vlaanderen kijkt men niet meer op van het succesverhaal genaamd N-VA, in Wallonië blijkbaar nog altijd wel. Daarom heeft voormalig Groen-politicus Luc Barbé er een ‘pedagogisch’ boek over geschreven.

Jan Devriese

De N-VA uitleggen aan de Franstaligen, hoe komt een mens daartoe?

“De voorbije jaren heb ik in Wallonië heel wat presentaties gegeven over de politiek in Vlaanderen. Na verloop van tijd dacht ik, laat ik m’n Powerpoint-presentatie eens uitschrijven in een boekje van honderd bladzijden. Het zijn er 370 geworden, want je kan niet spreken over het succes van de N-VA zonder de Vlaamse kijk op Brussel-Halle-Vilvoorde uit te leggen, zonder het te hebben over de banden tussen de N-VA en Voka, over andere communautaire kwesties. Of zonder enkele scenario’s voor de toekomst van dit land voor te leggen. Het is dus een pedagogisch boek geworden, geen politiek boek.”

Luc Barbé. Beeld rv
Luc Barbé.Beeld rv

N-VA-politica Assita Kanko en politicus Alain Destexhe (ex-MR) hebben, onafhankelijk van elkaar, onlangs gesuggereerd dat er over de taalgrens vraag is naar ‘een N-VA’. Is dat ook uw aanvoelen?

“Ik heb nog nooit een Waal ontmoet die me zei: de N-VA is een boeiende partij. In Wallonië spreekt de partij aan via personen, niet via het programma. Het gaat om Jan Jambon en Theo Francken. Zij zijn de sterke regeringsleden die ferm zijn over migratie en ‘de mensen willen beschermen’. Daarmee raak je mensen natuurlijk, net als elders in Europa. In Brussel waren de gemeenteraadsverkiezingen voor de N-VA een debacle: 7 van de 70 Nederlandstalige gemeenteraadsleden hebben ze gehaald, na een gigantische investering. De Brusselaar lust die binaire aanpak van identiteit niet meer. Dat is aan het verdampen. Voor de N-VA is er in Brussel geen toekomst, en dat weet die partij.”

Voor Jambon en Francken zijn de Walen dus wel te vinden. En voor Bart De Wever?

“Hm. Wat in Wallonië is blijven hangen, is zijn protestactie tegen de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië, destijds in Strépy-Thieu, met die camions vol nepgeld. Dat is geleden van 2005, maar het is een litteken in het collectief geheugen van de mensen, zo vernederd worden.”

Wat vindt men in Wallonië zeer vreemd aan de N-VA?

“Dat die partij 30 à 32 procent haalt, terwijl uit alle studies al meer dan twintig jaar blijkt dat 90 procent van de Vlamingen geen onafhankelijkheid wil.”

U zei dat u in uw boek enkele scenario’s voor de toekomst voorlegt. Op welke manier is dat pedagogisch?

“Ik eindig zeer bewust met vier scenario’s voor België. Een ervan is: het federale België verzwakt verder en na een zevende, achtste staatshervorming schiet er finaal niks meer over. Dat is, als de mensen niet in beweging komen, zeker mogelijk. Daarom beschrijf ik er nog drie, en nodig ik mensen uit om me een vijfde, zesde, zevende scenario toe te sturen. In welk land willen we leven, over twintig, dertig jaar? Niet één politieke partij moet daarover beslissen, maar de samenleving – neem dat zélf in handen. Dat debat wordt te weinig gevoerd.”

Hebt u al een reactie van de N-VA gekregen op uw boek?

“Ze hebben het boek besteld. Ik denk dus dat de studiedienst het nu in tien stukken verdeeld heeft en elke medewerker een deel heeft gegeven om te bestuderen, en dat ze tegen acht uur vanavond een samenvatting en een debatfiche zullen klaarhebben.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234