Zaterdag 03/06/2023

hinder SPOORSTAKING

In Vlaanderen rijdt 70 procent van de treinen

NMBS-personeel probeert in het station van Halle reizigers wegwijs te maken. Beeld Mozkito
NMBS-personeel probeert in het station van Halle reizigers wegwijs te maken.Beeld Mozkito

De hinder als gevolg van de spoorstaking is vanmorgen het grootst in het zuiden van het land. In Vlaanderen reed deze ochtend omstreeks 7 uur op de belangrijkste spoorassen 70 procent van het treinverkeer, meldt Infrabel.

Geen sabotagedaden

In tegenstelling tot vorige spoorstakingen zijn vandaag geen daden van sabotage vastgesteld. Wel zijn deurwaarders ingezet, zoals in Vorst. Dat meldt infrastructuurbeheerder Infrabel.

Het depot in Vorst is de belangrijkste stelplaats voor rijdend materiaal voor het zuiden van de hoofdstad. Een deurwaarder diende te worden ingezet om de stelplaats vrij te geven.

Alle seinhuizen in Vlaanderen en Brussel werken normaal, in het zuiden van het land werkt "een grote meerderheid". De meeste problemen situeren zich in Henegouwen.

Daden van sabotage, zoals spoorlopers, zijn voorlopig niet vastgesteld, aldus Infrabel.

Hinder voor treinen die langs Brussel rijden

In Vlaanderen reed woensdagochtend omstreeks 07.00 uur op de belangrijkste spoorassen 70 procent van de treinen. Dat melden de NMBS en Infrabel. Eerder woensdagochtend was nog sprake van 6 treinen op de tien. In Wallonië rijdt als gevolg van de staking van de spoorbonden minder dan tien procent van de treinen.

Treinen die langs Brussel moeten passeren ondervinden meer hinder van de spoorstaking. De grootste hinder in Vlaanderen situeerde zich om 6 uur op de lijn Antwerpen-Brussel. Daar reed slechts 20 procent van het spoorverkeer. "Dat komt omdat die lijn ook vanuit Charleroi bediend wordt", verduidelijkt Frédéric Petit van Infrabel. Intussen is dat aantal wel al opgetrokken naar 40 procent.

In Halle rijden er slechts sporadisch treinen naar Brussel. Het station is ook het grootste knooppunt in het netwerk voor Wallonië. Treinen worden met mondjesmaat bevestigd richting Brussel. Veel pendelaars nemen de bus richt Brussel-Zuid of richting Edingen. Treinen richting Wallonië, onder andere naar 's Gravenbrakel en Edingen, stoppen in Halle en rijden niet meer verder. De treinen keren dan terug richting Brussel.

Nog hinder was er op de lijn Leuven-Brussel, waar 40 procent reed, en dat om dezelfde reden; de lijn gaat richting Luik. Ook op de as kust-Gent-Brussel reden niet alle treinen (60 procent).

Voor wie niet langs Brussel moet, gaat het treinverkeer voorlopig vlot. Zo rijdt op de lijn Kust-Gent-Brussel 80 procent van de treinen. Op de lijn tussen Antwerpen en Brussel is dat 40 procent, net als tussen Leuven en Brussel. Ook op de verbinding met de luchthaven rijdt veertig procent van de treinen.

Nagenoeg alle treinen rijden en op de lijnen Kortrijk-Brussel, Gent-Antwerpen en Gent-Mechelen waren er geen problemen. Opvallend is de verbinding Kortrijk-Denderleeuw-Brussel, waar maar één trein op de drie rijdt.

Van en naar de luchthaven zijn dan weer wel heel wat treinen afgeschaft. Daar rijdt 40 procent van de treinen. Ook is er in Brussel hinder door een blokkade van de rijtuigen in Vorst. Die kan het Brusselse spoorverkeer nog een pak minder vlot laten verlopen.

Geen treinverkeer in Henegouwen, Luik en Luxemburg

De Waalse spoorbonden houden een 48-urenstaking tegen de besparingsplannen bij het spoor en de geplande maatregelen om de productiviteit op te krikken.

Omstreeks 5.30 uur wordt er gestaakt in de signalisatieposten van Kinkempois, Visé, Bomal, Quévy, Aat, Charleroi-Zuid, Doornik en Ecausinnes. Daardoor is er in de omliggende gebieden (Henegouwen, Luik, Luxemburg) geen treinverkeer mogelijk. In Wallonië rijdt als gevolg van de staking van de spoorbonden minder dan tien procent van de treinen.

In Vlaanderen zijn er nog geen signalisatieposten geblokkeerd, maar het is nog erg vroeg en de situatie kan nog veranderen, preciseert de NMBS.

Niet uitzonderlijk meer file op Vlaamse snelwegen

Er staat woensdagochtend niet uitzonderlijk meer file door de spoorstaking. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Op de snelwegen van Wallonië richting Brussel is het wel drukker dan anders.

"De staking heeft op dit moment geen grote impact op de Vlaamse snelwegen. De filebarometer volgt de gemiddelde curve van een werkdag", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Wel is het zo dat woensdag, samen met vrijdag, normaal gezien de rustigste ochtendspits is en dat het begin januari over het algemeen rustiger is 's ochtends op de baan. Vandaag is dat dus niet het geval, aldus nog het Vlaams Verkeerscentrum.

Op de snelwegen van Wallonië richting Brussel stond woensdagochtend wel meer file, maar dat is logisch, aldus Bruyninckx, omdat de spooractie hoofdzakelijk in het Franstalig landsgedeelte plaatsvindt. Ook veroorzaakt een ongeval ter hoogte van Boutersem en Tienen meer drukte dan gewoonlijk: daar zijn twee rijstroken versperd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234