NieuwsDuitsland
In Tübingen rebelleert McDonald’s tegen de stedelijke afvaltaks
In Tübingen sleept een lokale McDonald’s de stad voor de rechter. Sinds begin dit jaar moet daar betaald worden voor wegwerpverpakkingen, en dat ziet de fastfoodzaak niet zitten.
Tübingen is geen typische Duitse gemeente. Een op de drie inwoners is student en dat versterkt het alternatieve, milieubewuste karakter van de groene stad. Onder leiding van Boris Palmer (de Groenen), die sinds 2007 burgemeester van Tübingen is, wil de stad in deelstaat Baden-Württemberg een koploper worden op het gebied van duurzaamheid. De bus is gratis op zaterdag, fietspaden krijgen prioriteit en voor een parkeerplek moeten automobilisten de hoofdprijs betalen, wat nog altijd uitzonderlijk is in autoland Duitsland.
Sinds begin dit jaar heeft de stad een milieuvriendelijke primeur: de inwoners van Tübingen zijn de eerste Duitsers die belasting moeten betalen op wegwerpverpakkingen. Eetzaakjes rekenen 50 cent extra voor een kartonnen koffiebeker of een plastic frietbakje en 20 cent voor wegwerpbestek. Zelfs voor de folie om een broodje falafel moeten klanten betalen.
De maatregel leverde de burgemeester een machtige internationale vijand op: McDonald’s. De fastfoodgigant is naar de rechter in Mannheim gestapt omdat de maatregel de federale afvalwetgeving zou schenden.
“Als ik de prijs doorreken aan de gasten, kunnen zij die een krap budget hebben niet meer komen”, klaagde de eigenaar van een McDonald’s in Tübingen tegen de Duitse zender ZDF. “Als ik zelf voor de kosten opdraai, komen we minstens aan een bedrag van zes cijfers per jaar.”
‘Onbegrijpelijk’
In de Duitse media vecht burgemeester Palmer terug: “Het is onbegrijpelijk dat een groot internationaal bedrijf niet zou kunnen overstappen op herbruikbare verpakkingen als ieder ander klein bedrijf in de stad dat wel kan.” De stad geeft subsidie aan eetzaken die willen stoppen met wegwerpverpakkingen, om vaatwassers en servies in te kopen. Verschillende afhaalzaken geven klanten sinds januari de optie om hun eigen lunchbox mee te nemen en zo aan de belasting te ontkomen.
De maatregel is volgens het stadsbestuur een groot succes. In de vuilnisbakken van het stadscentrum zou al 15 procent minder afval liggen. De opbrengst van de belasting moet de kosten van het ophalen van afval dekken. In de binnenstad kost het opruimen van afval, dat voor het grootste gedeelte uit wegwerpverpakkingen bestaat, de stad jaarlijks 700.000 euro.
Tübingen wacht nu de afloop van de rechtszaak af. In de jaren negentig wist McDonald’s met een rechtszaak te voorkomen dat in de Duitse stad Kassel eenzelfde maatregel werd ingevoerd. Ondertussen is de McDonald’s in Tübingen aan het experimenteren met herbruikbare verpakkingen. Maar burgemeester Palmer is niet overtuigd. “Het lukt McDonald’s niet te beslissen of ze groen willen zijn, of een dinosaurus.”