Donderdag 30/03/2023

In Spanje vermoord Nederlands koppel was bang voor Russische maffia

Ingrid Visser en Lodwijk Severijn: gruwelijk vermoord Beeld ANP
Ingrid Visser en Lodwijk Severijn: gruwelijk vermoordBeeld ANP

Lodewijk Severein, de Nederlander die met zijn vrouw Ingrid Visser werd vermoord in Spanje, was bang voor de Russische mafia, waarmee hij zaken deed. Hij vroeg zakenpartner Juan Cuenca, nu hoofdverdachte in de moordzaak, om een pistool.

Edwin Winkels

Dat staat in het gerechtelijke onderzoek, dat gisteren openbaar werd. Zes mensen worden verdacht van de goed voorbereide moord.

Roemenen
De vrees van Lodewijk Severein, partner van Ingrid Visser en gevierd zakenman in Nederland, voor "mafiose types uit Rusland", zoals hij tegenover familieleden verklaarde, was ongegrond. Het waren Spanjaarden, goede bekenden van het Nederlandse stel, die hem en Visser in de val lokten en Roemenen die de weken tevoren geplande moord uitvoerden.

Bewijzen ontbreken
Niet alleen hoofdverdachte Juan Cuenca, oud-manager van de volleybalclub Murcia 2000 waar Visser twee jaar speelde, maar ook de eigenaar van de club, Evedasto Lifante, zou met de moord te maken kunnen hebben. Er bestaan volgens rechter Olga Reverte "voldoende aanwijzingen" tegen Lifante. Lifante werd vorige week verhoord en in staat van beschuldiging gesteld, maar kwam zonder borgtocht op vrije voeten omdat harde bewijzen voor zijn betrokkenheid vooralsnog ontbreken.

Onderzoeksrapport
Ruim tweeëneenhalve maand na de moord op Visser en Severein hief rechter Reverte van het stadje Molina de Segura gisteren de geheimhouding op, waardoor de advocaten en, via hen, de media het onderzoeksrapport konden inzien. In de honderden pagina's staan onder andere enkele mails van Lodewijk Severein aan Cuenca, met wie hij in belastingparadijs Gibraltar de BV Granmar Trade Stone Ltd had opgericht om een marmergroeve in Albanilla, op 50 kilometer van Murcia, te kopen en te exploiteren. Die groeve is eigendom van Lifante.

"Situatie is rampzalig"
De krant La Verdad reproduceerde gisteren een deel van een van die mails, waarin Severein zich duidelijk zorgen maakte. "De Russische investeerders hebben het vertrouwen in me verloren, er is beslag gelegd op mijn eigendommen, ik heb veel geld verloren en de situatie is rampzalig", schreef Severein. Ook zijn familie vertelde hij van de Russen. Hij had thuis gezegd dat hij in mei naar Murcia reisde om een schuld van de volleybalclub aan Visser (zo'n 60.000 euro) op te eisen en om te onderhandelen met "mafiose types uit Rusland".

Pistool
Tegenover de politie en de rechter verklaarde Cuenca dat Severein hem daarom om een pistool had gevraagd, maar dat hij niet op dat verzoek was ingegaan.

Die Russen bleken echter niet het gevaar, maar zakenpartner Cuenca zelf. Die zou de moord volgens de rechter grondig hebben voorbereid. De twee Roemenen die hij voor het vermoorden en 'opruimen' van Visser en Severein had ingehuurd, Valentin Ion en Constantin Stan, waren al bijna twee weken voor de moord in en rond het vakantiehuis waar de moord plaatshad, zo wijst hun mobiele telefoonverkeer uit.

Cirkelzaag
Het Nederlandse stel werd naar het huis gebracht door een vriendin van Cuenca, Maria Rosa Vazquez. Zij kocht ook, op verzoek van Cuenca, vuilniszakken, kalk en de cirkelzaag waarmee de lichamen van het vermoorde stel in stukken werden gezaagd. Ook zij is aangeklaagd, net als Serafin de Alba, de eigenaar van de boomgaard waar de lichamen werden begraven.

Clubeigenaar
De eventuele rol van clubeigenaar Lifante is nog onduidelijk. Hij is verdachte omdat Cuenca het in telefoongesprekken had over "iemand die boven ons staat" en de zaak zou leiden. Ook werd bij de Roemenen een foto van Lifante gevonden.

Lifante houdt echter vol wat hij in mei al tegenover het Algemeen Dagblad verklaarde, namelijk dat Cuenca hem uit wraak de moord in de schoenen wil schuiven. Het waren Lifante en de verdachte vrouw die met hun verklaringen het onderzoek versnelden en de politie naar de hoofdverdachten leidden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234