Woensdag 30/11/2022

Asbestvervuiling

In Sint-Niklaas slingert het asbest gewoon op straat rond

Nabij de stortplaats van het bedrijf SVK slingert asbest rond. Beeld Bob Van Mol
Nabij de stortplaats van het bedrijf SVK slingert asbest rond.Beeld Bob Van Mol

Zowel op het terrein van een asbeststortplaats in Sint-Niklaas als op de naburige openbare weg zijn sporen van losliggend asbest aangetroffen. Groot gevaar voor de volksgezondheid is er niet onmiddellijk, maar onaanvaardbaar is het wel, zeggen experts. Minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft een onderzoek bevolen.

Ann Van den Broek

Zeven stalen nam de lokale afdeling van PVDA in Sint-Niklaas op en rond het stortterrein van asbestverwerkend bedrijf SVK. In zes van die stalen ontdekte een onafhankelijk Nederlands labo asbest. De concentraties zijn aan de lage kant, zegt het labo, maar in twee van de stalen zijn wel de meest toxische varianten van de stof aangetroffen: amosiet en crocidoliet. Bovendien scoort het gros van de stalen slecht op hechtgebondenheid. In mensentaal: de kans dat de deeltjes makkelijk kunnen vrijkomen is groot.

Het onderzoek van PVDA kwam er nadat deze krant vaststelde dat er op het stortterrein losse fragmenten asbest te vinden zijn, iets wat ten strengste verboden is. Asbestresten moeten altijd afgedekt zijn van de lucht en bij het storten moet een sproei-installatie gebruikt worden zodat er zich geen kleine deeltjes kunnen verspreiden. Asbest inademen kan leiden tot longvlieskanker.

Klein 'maar onaanvaardbaar' risico

Reden tot paniek is er niet meteen, zegt professor pneumologie Ben Nemery (KU Leuven), die de resultaten van het labo ook inzag. De blootstelling voor buurtbewoners en passanten is volgens hem miniem. "Maar de kans bestaat effectief dat mensen asbest zullen inademen, dat er restjes aan schoenzolen zullen blijven hangen en zo in huis komen. En hoe klein het risico ook is, het is onaanvaardbaar en het moet absoluut vermeden worden. Weten dat er asbest vrijkomt en er niks aan doen, goed wetende hoe schadelijk de stof is en hoe vreselijk de ziekte, is gewoonweg crimineel."

Minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft na de onthullingen van PVDA de milieu-inspectie onmiddellijk bevolen om ook bodemstalen te nemen op en rond de stortplaats. Begin juni start de milieu-inspectie ook een nieuwe kwaliteitsmeting van de omgevingslucht. De vorige test dateert al van 2008, in 2010 werd nog een grondwateranalyse gedaan. Bij beide onderzoeken werden geen abnormale waarden vastgesteld.

De milieu-inspectie maakte wel onlangs een proces-verbaal op tegen SVK. Nadat buurtbewoners een klacht hadden ingediend en met fotomateriaal konden bewijzen dat er brokken asbest rondslingeren op het terrein, voerde de inspectie bijkomende controles uit. SVK kreeg een aanmaning: tegen begin juni, morgen dus, moet het bedrijf een nieuw plan van aanpak kunnen voorleggen met bijkomende structurele maatregelen om te voorkomen dat asbestcementhoudend afval bloot komt te liggen.

Slag om de arm

PVDA zegt geschokt te zijn dat er buiten de toegangspoort, op enkele meters van naburige huizen, asbest is aangetroffen. De partij vraagt dat het stort per onmiddellijk gesloten wordt. De milieu-inspectie noemt een sluiting van het bedrijf voorlopig niet aan de orde.

Dat doet ook burgemeester van Sint-Niklaas Lieven Dehandschutter (N-VA), al houdt hij wel een grotere slag om de arm. "Wij nemen dit bijzonder ernstig. Als de milieu-inspectie grote overtredingen vaststelt, dan moeten we kunnen ingrijpen." Dehandschutter plant ook doorgedreven controles van het transport naar de stortplaats. "We hebben aanwijzingen dat dat lang niet altijd veilig verloopt. SVK heeft me beloofd dat het er zelf ook strenger op zal toezien."

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234