Zaterdag 28/01/2023

Verkeersveiligheid

In Schaarbeek houden ‘telramen’ bij hoe snel auto’s er rijden

Camera’s op ramen van bewoners registreren hoeveel voertuigen er voorbijkomen, en met welke snelheid.  Beeld RV
Camera’s op ramen van bewoners registreren hoeveel voertuigen er voorbijkomen, en met welke snelheid.Beeld RV

Schaarbeek heeft geen geweldige reputatie als het aankomt op verkeersveiligheid. Om beter te weten hoeveel auto’s er rijden en met welke snelheid, doet burgerbeweging 1030 een beroep op het Leuvense ‘Telraam’-project.

Yannick Verberckmoes

“Voor mij kan het zo niet verder”, zegt Wendy Van Wynsberghe (45), die in Schaarbeek aan een druk kruispunt woont. “Ik denk dat er wekelijks een botsing is met blikschade. Je hoort de knal, dan is er stilte. Later zie je de brokken liggen. Er is wel een vluchtheuvel maar vorige week heeft een bestuurder er nog zijn auto op kapot gereden wegens te hoge snelheid.”

Samen met andere inwoners van Schaarbeek heeft ze nu een kleine camera achter haar raam gehangen. Die worden voorzien door het ‘Telraam’-project en kunnen letterlijk een beter beeld geven van de verkeersoverlast. Ze kunnen het aantal voorbijrijdende voertuigen - of voetgangers en fietsers - tellen en houden ook hun snelheid bij. “Er wordt te snel gereden”, zegt Van Wynsberghe. “Er zijn ook te veel auto’s, maar een groot probleem is dat de verkeersinfrastructuur niet doordacht is georganiseerd.”

Workshop

Het burgerplatform 1030/0 ijvert al langer voor meer verkeersveiligheid in Schaarbeek. Het comité is opgericht na de dood van Stephanie Verbraekel: de journaliste van De Standaard, die in 2017 omkwam na een aanrijding. Vanaf februari komt er in Schaarbeek ook een kunstwerk om haar te herdenken. Vrijdag organiseerde 1030/0 in samenspraak met het Telraam-project een workshop, waarop de geïnteresseerde bewoners uitleg kregen over hoe het systeem werkt. “We hebben 40 camera’s tot onze beschikking”, zegt Pieter Fannes van 1030/0. “Eigenlijk moet je ze gewoon in het stopcontact steken en verbinden met een wifi-netwerk. Niet zo moeilijk dus.”

De ‘telramen’ kosten 83 euro per stuk. Dankzij overheidsfinanciering kon het comité de camera’s aanschaffen. Over heel het land staan er ondertussen al meer dan 500 van die ‘telramen’ opgesteld. Het eerste in Kessel-Lo en sindsdien werd het project uitgebreid naar onder meer Gent, Hasselt, Brugge en Antwerpen. De pakketjes bestaan uit een lageresolutiecamera en sensoren, waarbij de informatie ook live op de site van het project gevolgd kan worden.

null Beeld RV
Beeld RV

“De camera’s dienen dus om het verkeer te monitoren”, zegt Kris Vanherle, een onderzoeker van het studiebureau Transport and Mobility Leuven, dat het project coördineert. “Ze kunnen geen gezichten herkennen. De beelden worden verwerkt tot tellingen, waarbij we ook de snelheden kunnen rapporteren.”

Die snelheden zijn niet tot op de kilometer nauwkeurig. Maar volgens Vanherle kunnen ze een idee geven van hoeveel voertuigen er met een snelheid tussen 50 en 60 kilometer per uur voorbijkomen. En hoeveel voertuigen er sneller voorbijrazen, steeds in categorieën van 10 kilometer per uur.

Het studiebureau werkt voor het onderzoeksproject samen met lokale overheden, verenigingen, of met particulieren. Er staat geen termijn op hoelang de camera’s in Schaarbeek zullen blijven staan, en ook voor de andere locaties is die er niet. “In principe kunnen ze daar blijven staan zolang de eigenaars willen”, zegt Vanherle. “Laat ze maar tellen en zoveel mogelijk actuele informatie verzamelen.”

Circulatieplan

Het was vooral de snelheidsmeting die veel burgers in Schaarbeek aantrok. Toen het burgerplatform een oproep verspreidde op sociale media, kreeg het vooral daar veel reacties over. “Het is nog maar sinds enkele weken dat de Telraam-camera’s in staat zijn om dat te meten”, zegt Fannes.

1030/0 hoopt met de data zijn eis kracht bij te zetten voor een circulatieplan, dat ook het sluipverkeer richting het centrum van Brussel moet inperken. Het plan zou moeten aansluiten op het gewestelijke ‘Good Move’-plan dat Brussel momenteel uitwerkt.

“Je kan dus meer meten”, zegt Vanherle. “Maar eigenlijk begint het werk dan pas. We willen zowel burgers als overheden bedienen met objectieve gegevens. Want daar ontbreekt het meestal aan om een goed verkeersbeleid uit te werken.”

“Ik denk dat hier wekelijks een botsing is met blikschade”, zegt Wendy Van Wynsberghe (45), die in Schaarbeek woont. Beeld Tim Dirven
“Ik denk dat hier wekelijks een botsing is met blikschade”, zegt Wendy Van Wynsberghe (45), die in Schaarbeek woont.Beeld Tim Dirven

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234