Coronavirus
In riolen gezocht naar coronavirus: ‘Kan vroeg waarschuwingssysteem zijn voor nieuwe opflakkeringen’
Het gezondheidsinstituut Sciensano is met een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van het coronavirus in ons afvalwater. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd. ‘Doel is om via deze analyses zicht te krijgen op de algemene virusverspreiding onder de bevolking, zonder mensen te moeten testen’, klinkt het.
Het nieuwe systeem om de circulatie van het coronavirus te monitoren aan de hand van afvalwateranalyses werd half september geïntroduceerd en zal twee jaar lang gebruikt worden. Sinds 14 september worden twee keer per week stalen genomen in 42 zuiveringsinstallaties. Dat moet een beeld geven van de viruscirculatie bij ongeveer 40 procent van de Belgische bevolking. Daarbij gaat het om de meest dichtbevolkte gebieden in België.
Het onderzoek gebeurt omdat we het coronavirus ook uitscheiden bij onze ontlasting. Zo komt het in de riolen terecht. “Door de hoeveelheid virus in het afvalwater te meten, kan de circulatie van het virus in de bevolking in kaart worden gebracht”, aldus Van Gucht. “De hoeveelheid virus in het rioolwater weerspiegelt dus de hoeveelheid virus die circuleert in een dorp, een stad of een regio.”
Teststrategie
Interessant aan het onderzoek is dat de resultaten niet afhankelijk zijn van veranderingen in de teststrategie bij mensen. Dat laatste kan immers een effect hebben op het aantal besmettingen dat gerapporteerd wordt. Het onderzoek kan ook de viruscirculatie opsporen die anders ongemerkt passeert in de bevolking, bijvoorbeeld bij mensen die niet getest worden omdat ze geen of weinig symptomen hebben. “Het kan ook worden gebruikt als een vroeg waarschuwingssysteem voor een mogelijke nieuwe opflakkeringen van het virus”, aldus Van Gucht.
De eerste grafieken tonen inderdaad een correlatie tussen de aanwezigheid van het virus in het rioolwater en het aantal vastgestelde besmettingen. Van Gucht beklemtoont echter dat het om voorlopige resultaten gaat. “We moeten de curves met voorzichtigheid interpreteren omdat er nog een aantal correcties moet worden toegepast in de toekomst”, zegt hij. “Zo moet er onder meer nog gecorrigeerd worden voor het waterdebiet en de hoeveelheid regen die er die dag gevallen is. Dat kan een effect hebben op de mate dat het virus verdund wordt.”
“Desondanks zien we dat de trends in het rioolwater goed overeenkomen met het aantal bevestigde besmettingen in de bevolking.