✦Oorlog in Syrië
In Raqqa eten de burgers nu gras
Ruim twintigduizend burgers zitten in de Syrische stad Raqqa gevangen tussen Islamitische Staat en de Syrische Democratische Strijdkrachten. Behalve onkruidsoep is er bijna niets meer te eten.
"Het gras en het onkruid langs de weg zijn voedsel geworden voor de helft van de mensen in de belegerde stad. Ze maken er soep van, waarin ze uitgedroogd brood in soppen zodat het gemakkelijker te eten is. De soep smaakt heel bitter, kinderen weigeren die te eten, maar voor sommigen is dit alles wat er is. Eerst worden ze er misselijk van, maar het went."
Geen beschrijving uit de Nederlandse Hongerwinter van 1945, maar een verslag uit de Syrische stad Raqqa, van augustus 2017. Dat verhaalt over naar schatting twintigduizend bange burgers die gevangen zitten tussen de frontlinies en moeten zien te overleven. Het met gevaar voor eigen leven gemaakte verslag vanuit de omsingelde stad komt van Tim Ramadan. Onder die schuilnaam doet deze Syrische journalist, die na de bezetting van de stad door Islamitische Staat (IS) in maart 2013 onderdook, verslag van de situatie. Ramadan maakt deel uit van Sound and Picture, een uitgesproken anti-IS-collectief dat getuigenissen naar buiten brengt uit een door jihadisten en spionnen gecontroleerde stad.
Menselijk schild
Hoe riskant vluchten is, blijkt uit een recente tweet van Sound and Picture. Burgers die de stad willen ontvluchten - IS schiet bewoners neer omdat zij als menselijke schilden dienen voor de jihadisten - stuiten op een controlepost van een Koerdische militie. Tenminste, zo lijkt het. In werkelijkheid staan er IS-strijders in buitgemaakte Koerdische uniformen. Buiten je eigen wijk gaan, is levensgevaarlijk, meldt Tim Ramadan. IS zou nog tussen zevenhonderd en duizend strijders in de stad hebben. Die maakten alle overgangen naar andere wijken tot dodelijke passages met mijnen en alle mogelijke boobytraps. Daarnaast zijn er ook IS-sluipschutters die iedereen beschieten die van de ene buurt naar de andere wil.
"Burgers wisselen informatie uit door naar elkaar te schreeuwen over luchtaanvallen en gesneuvelde gezinnen. Op straat lopen is moeilijk vanwege de bombardementen." Buren hebben muren tussen hun huizen doorgebroken om zo veilig naar de waterbronnen te kunnen. "Als de bombardementen stoppen, gaat van elke familie iemand voedsel zoeken. Meestal vinden ze niks en brengen ze alleen nieuws terug over de doden, of ze vinden alleen spullen als kaarsen, hout of medicijnen."
Nowruz Ahmed, de Koerdische commandant, verklaarde tegenover persbureau Reuters eerder deze week dat de gevechten rond Raqqa nog heviger zullen worden. Ahmed verwacht dat IS binnen twee maanden uit de stad wordt verdreven.