Dinsdag 16/08/2022

Column

In plaats van testjes te doen kun je beter gewoon je vragen stellen aan politici

null Beeld karin de bruyn
Beeld karin de bruyn

Guido Everaert is blogger, columnist en consultant.

OPINIE

Het kan zijn dat het is omdat ik een ver verleden nog politieke en sociale wetenschappen gestudeerd heb. Het kan zijn dat het is omdat ik het geluk had om op te groeien in een gezin waar politiek een erg dominante plaats kreeg in de tafelgesprekken en het dagelijkse leven. Ik weet niet wat het is, maar ik kijk altijd vreemd op als ik, in aanloop naar verkiezingen, de kleine, grote, ultieme, nationale, regionale en andere stemtestjes zie passeren. Stemtesten om u te helpen waar u zich ergens bevindt in het politieke spectrum.

Waarom is dat nodig? De serieuzere kranten- en weekbladensites doen het dan nog met min of meer ernstig te nemen maatschappelijke stellingen waaruit je politieke voorkeur moet blijken, maar een communicatiebureau uit Antwerpen (These Days/Y&R) deed het recent op basis van de merkenvoorkeur die je zou hebben.

Wat mij betreft klopte het nog ook. Meer dan een entertainende waarde dicht ik dat echter niet toe. Het is leuk om te zien dat merkvoorkeur gelinkt zou kunnen zijn aan stemgedrag. Het is misschien zelfs sterk te noemen! Ik weet niet wat er de wetenschappelijke waarde van is. Dat interesseert me ook niet echt.

Maar ik heb er wel mijn bedenkingen bij, bij testen in het algemeen dan. Hoe sta je in het leven, als je je maatschappelijke keuzes door multiple choice laat bepalen, of beïnvloeden. Dat is de eerste bedenking. Ik mag hopen dat de meeste mensen dat niet doen om hun stemgedrag te bepalen, maar eerder als lakmoestest van wat ze mogen verwachten. Zo naïef mag ik hopelijk nog blijven, maar zelfs dat is volgens mij niet zeker.

'Gamification' van maatschappelijke keuzes, dat kan toch nooit de bedoeling zijn? Dat je jezelf door middel van testjes en spelletjes opzadelt met een beleidsploeg die de volgende vier à zes jaar van je leven gaat bepalen wat er met je geld, je buurt, je omgeving gaat gebeuren.

Zo heb ik het ook altijd vreselijk lastig discussiëren gevonden met signaalstemmers. Zo van die mensen die even gingen laten voelen dat ze het gehad hebben met wat er op dat moment gebeurt en dus even een andere partij hun stem zouden geven. Als 'signaal', want god en de geschiedenis weet dat daar al veel goeds is uit gekomen. Alsof democratie om een potje stratego gaat. Veel meer dan gesofisticeerd 'foert'-stemmen is dat niet. En bovendien onderbreekt het echt beleid of maakt het dat zelfs onmogelijk (herinner u, anderhalf jaar geen regering, dat was lachen, toch?).

Maar je kunt er nog andere kanttekeningen bij maken. Zijn onze partijen nog wel in staat hun verhaal te vertellen? Hebben ze nog een project, of is het belangrijker om de machine aan de draai te houden en zoveel mogelijk mandatarissen te hebben? Want zo wordt immers beleid gemaakt: door te wegen. Niet door duidelijke keuzes... Paniekvoetbal, een beetje opportunisme en ongetwijfeld electorale strategie zorgt ervoor dat het allemaal wat op elkaar begint te gelijken.

Dus dan kan je het niemand kwalijk nemen dat er tools aangeboden worden om even duidelijk te stellen in welke richting je stem zou moeten gaan als je een aantal dingen gerealiseerd wil zien. Misschien is het wel nodig om duidelijkheid te krijgen, te scheppen.

Het zou in principe maar op één manier goed kunnen. Dat je voor jezelf bepaalt in welke maatschappij je wil leven en kan functioneren en dan op zoek gaat naar de partij die dat ideaalbeeld mee realiseert. Niet vanuit gewauwel, maar vanuit visie. Die moet je stem krijgen, ook al duurt het jaren vooraleer ze aan de bak kunnen komen.

In plaats van testjes te doen is het misschien interessanter om de vragen gewoon te stellen aan politici. En het debat wat aan te zwengelen. 't Is maar een idee.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234