Zaterdag 28/03/2020

In pak en das op de bakfiets

Zonder ongelukken volgt Joris Vandenbroucke John Crombez op als sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement. Hij moet de partij een nieuw en breder profiel geven. Opvallend: hij deelt een verleden met viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA).

De nieuwe sp.a-voorzitter John Crombez laat er geen gras over groeien. Hij kondigde bij zijn verkiezing zaterdag aan dat hij "zo snel mogelijk" ontslag neemt als Vlaams Parlementslid. Gisteren hield hij een telefoonronde bij de Vlaamse Parlementsleden om te kijken wie hem zou kunnen opvolgen als fractieleider. De beslissing is nog niet officieel, maar intern wijst iedereen in de richting van Joris Vandenbroucke, oud-kabinetschef van Freya Van den Bossche.

Hij past perfect binnen het profiel waar de fractie naar op zoek is. Vandenbroucke is het gegeerde 'nieuw gezicht', maar heeft toch de nodige ervaring. Zo zetelde hij (als opvolger van Steve Stevaert) tussen 2005 en 2009 al in het Vlaams Parlement. En tijdens de vorige legislatuur deed hij bij Van den Bossche ervaring op op het absolute topniveau, zij het van vanuit de coulissen.

Vriend en vijand roemen hem om zijn dossierkennis. "Hij heeft het vermogen om zich op korte termijn ergens in vast te bijten", zegt Bert Anciaux, die samen met hem van Spirit naar sp.a overstapte. Een droge theoreticus is Vandenbroucke echter niet. "Hij heeft charisma en kan het goed uitleggen." Al is hij wat drammerig soms, het is duidelijk dat hij in het verleden ook als woordvoerder voor verschillende ministers werkte.

Zijn achtergrond is atypisch voor een socialist. Hij komt uit een Vlaamsgezind en katholiek nest uit Borgloon en zette zijn eerste stappen in de politiek als voorzitter van de VU-jongeren aan de KU Leuven. Als spiritist belandde hij uiteindelijk bij de sp.a. Maar net dat wordt gezien als een extra troef. Vandenbroucke is niet gebonden aan het oude, wat conservatieve socialisme. Ook Crombez wil de partij opengooien en een breder profiel geven.

Vanuit de oppositie wil hij meer doen dan enkel het regeringsbeleid afkraken. Hij heeft de bagage in huis om zelf een visie te ontwikkelen en een alternatief te formuleren. De expert mobiliteit combineert zijn progressieve overtuiging met zakelijkheid. Schrik dan ook niet als je hem in Gent tegenkomt op een bakfiets in pak en das. Gehaast voor een volgende belangrijke vergadering, in het zweet van het getrap. Hij wordt omschreven als een harde werker, veeleisend voor zichzelf én zijn omgeving.

Graag gezien

Bovendien heeft Vandenbroucke erg weinig vijanden. "Overal waar hij komt, is hij graag gezien", zegt Anciaux. "Hij is afkomstig van Limburg. Verhuisde voor zijn vrouw naar West-Vlaanderen en belandde uiteindelijk in Gent. In een recordtijd wist hij steeds de sympathie te winnen."

Opvallend: ook N-VA-minister Liesbeth Homans is vol lof. De twee ontmoetten elkaar aan de KU Leuven, toen Vandenbroucke VU-jongerenvoorzitter was. In 1999 kwamen ze elkaar weer tegen op het kabinet van Johan Sauwens. "Ik liep mijn eerste dag verloren, Joris stelde me toen gerust en trakteerde me op een broodje." Nu zullen de 'oude strijdmakkers' oog in oog staan in het parlement. Vandenbroucke als fractieleider, Homans als viceminister-president. Ze kijkt ernaar uit. "Hij voert het debat altijd correct. Hij zal nog moeten groeien, maar ik denk dat hij zal er staan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234