Maandag 18/11/2019

Hittegolven

In ons land vielen tijdens en vlak na hittegolven 716 doden meer

Afgelopen zomer werd het erg warm en dat betekende extra strandplezier, maar ook meer doden. Beeld Photo News

Afgelopen zomer zijn in ons land 716 mensen meer gestorven dan normaal verwacht mag worden. Tijdens en vlak na drie hittegolven kwamen meer mensen om, onder wie vooral 65-plussers.

Extreme hitte kan doden, ook hier. In de drie hittegolfperiodes van de laatste zomer was er meer ‘oversterfte’ in Vlaanderen, Brussel en Wallonië, zo tonen cijfers van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano. Het betekent dat er in een bepaalde periode meer mensen overlijden dan je op basis van de statistiek kunt verwachten.

Sciensano keek naar de drie periodes waarin het ozon- en hitteplan is geactiveerd. Er is al aangetoond dat die plannen de oversterfte beperken, maar ze kunnen het niet volledig vermijden.

De eerste hittegolf, tussen 21 juni tot 2 juli, was de ‘minst’ dodelijke. Er waren drie dagen met piektemperaturen tot plaatselijk 35 graden en verhoogde ozonconcentraties. Sciensano registreert 128 overlijdens meer dan de te verwachten 2.885, verspreid over alle leeftijdsgroepen maar vooral bij de 65- tot 84-plussers. 

Uitzonderlijke hoge ozonconcentraties

De tweede hitteperiode, tussen 19 en 27 juli, was de heetste met vier opeenvolgende dagen met piektemperaturen boven de 40 graden en uitzonderlijk hoge ozonconcentraties. De zomerse oversterfte was in die periode het grootst, met in Brussel maar liefst 35 procent meer overlijdens dan verwacht. In totaal stierven 400 mensen Belgen extra bovenop de 2.296 verwachte overlijdens, vooral bij de 85-plussers.

Dat de impact in Brussel zo groot was, is mogelijk te verklaren door het stedelijk hitte-eiland-effect. Hoe groter en hoe meer dichtbebouwd een stad, hoe meer hitte wordt vastgehouden in beton, asfalt, steen. “Daardoor kunnen ook de nachttemperaturen hoger blijven, terwijl het op het platteland wel koeler wordt”, aldus onderzoekster Nathalie Bossuyt.

Tussen 23 en 29 augustus werd het opnieuw erg warm met drie opeenvolgende dagen met temperaturen tot plaatselijk 35 graden Celsius. Toen stierven 188 mensen meer dan de 1.795 verwachte overlijdens, vooral bij de 65-plussers. Er was toen oversterfte in Vlaanderen en Wallonië, maar niet in Brussel.

Sciensano benadrukt dat het wel nog te vroeg is om definitief een totaalcijfer op de zomer van 2019 te plakken. Ook hebben de onderzoekers nog geen zicht op de specifieke doodsoorzaken, al is de tendens van telkens een verband tussen hittegolven en extra doden duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234