Maandag 14/10/2019

In naam van vader en zoon Van Acker

West-Vlaamse socialisten hebben iets met verlichte despoten. Na de Tweede Wereldoorlog regeert Achille Van Acker vanuit Brugge land en partij, vanaf de jaren zestig neemt zijn zoon die functie over, zij het op een wat lager echelon. Vandaag is Johan Vande Lanotte de grote roerganger van de SP.A in West-Vlaanderen.

Vande Lanotte mag graag anekdotes ophalen uit het tijdperk Van Acker junior. De in 1992 overleden burgemeester van Brugge had misschien niet de absolute topklasse van zijn vader geërfd, maar wel zijn populariteit en zijn talent voor machtsuitoefening. "Als de lijsten opgesteld moesten worden, was het de vaste techniek van Van Acker om zo lang mogelijk te wachten", vertelt Vande Lanotte. "Op het moment dat iedereen stilaan in paniek begon te geraken, haalde Van Acker schijnbaar achteloos een lijstvoorstel uit zijn binnenzak. Als iemand een opmerking durfde te maken werd die meteen de mond gesnoerd. Er was immers geen tijd meer voor discussie."

Het belang van de Van Ackers in de West-Vlaamse SP kan moeilijk overschat worden. Vader Achille werd volksvertegenwoordiger voor de Belgische Werkliedenpartij in 1928 en zou na de Tweede Wereldoorlog doorbreken tot de absolute top van de Belgische politiek. Vlak na de oorlog zou hij drie kortstondige regeringen leiden, vooraleer hij in 1954 vier jaar lang een paars kabinet zou voorzitten. Zoon Frank leerde intussen de stiel op het kabinet van zijn vader. Vader en zoon mogen tot de belangrijkste architecten van de Belgische sociale zekerheid gerekend worden. Na een korte ministersloopbaan zou Van Acker junior zijn ambitie richten op Brugge, waar hij burgemeester was van 1977 tot aan zijn dood in 1992.

Dat de naam Van Acker ook later nog van tel was in West-Vlaanderen bleek uit de bitse ruzie die na het overlijden van zoon Frank ontstond tussen de Bruggelingen Pierre Chevalier en Renaat Landuyt over de politieke erfenis van de familie. Chevalier, die in 1985 met succes het nationale mandaat van Van Acker had overgenomen, meende dat hij ook na zijn overstap naar de VLD recht had op de titel van politiek erfgenaam. Rivaal Landuyt vond dat die titel hem toekwam.

De enige echte erfgenaam van Frank Van Acker komt evenwel uit Poperingen en kwam via een ommetje in Gent uiteindelijk in Oostende terecht. Op Van Ackeriaanse wijze bouwde Johan Vande Lanotte daar zijn partij uit tot de machtigste in de streek. In 1995 levert hem dat te midden van de Agusta-schandalen een opmerkelijk succes op (+ 3 procent). Bij de verkiezingen van 1999 ging Vande Lanotte mee naar beneden, al kon hij de SP in zijn kieskring handhaven op een niveau dat ver boven het nationale gemiddelde ligt. De vice-premier staat nu voor de uitdaging om dat op 18 mei nog eens over te doen in de gehele provincie. (BE)

Vande Lanotte bouwde SP.A op Van Ackeriaanse wijze uit tot machtigste partij in de streek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234