Maandag 14/10/2019

Interview

"In Molenbeek moet weer 'law and order' heersen"

Jambon: "De criminaliteit waar Syrië-strijders zich mee verrijken, zal harder worden aangepakt." Beeld Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is voor een kordate aanpak, maar ziet niet alle heil komen van meer blauw op straat. "Vlaanderen is in 2004 gestart met inburgering. Dat was al veel te laat, ik ben dus uitermate tevreden dat de Franse Gemeenschap er nu mee begint."

Jambon verbleef enkele dagen in het buitenland in de kerstvakantie, maar ver lag dat buitenland niet. Hij wou snel terug in Brussel kunnen staan. Voor het geval dat. "Bang ben ik nooit", zegt hij. "Maar ik was wel blij toen de nieuwjaarsnacht voorbij was."

Door de dreigende aanslagen is de economische schade voor Brussel gigantisch. De kerstmarkt had 30 procent minder bezoekers.
"Ik begrijp dat de Brusselaars nu klagen, maar laten we even alles in het juiste perspectief plaatsen. Als op de kerstmarkt een zelfmoordterrorist had toegeslagen, dan hadden die handelaars niet 30 procent maar 100 procent minder omzet. Kijk maar hoe het gesteld is met de toeristische centra in Tunesië. Ik kan mijn kop toch niet in het zand steken omwille van de economische belangen? De dreiging komt van alle kanten. In München, Wenen en Rotterdam zijn er ook aanslagen verijdeld. We strijden echt niet tegen doetjes."

Draagt u zelf niet bij tot die paniekzaaierij met straffe uitspraken? 'Ik ga Molenbeek opkuisen' is de hele wereld rond gegaan.
"Af en toe moet je man en paard durven noemen. Ik heb echt geen spijt van die uitspraak. Het blijft wel een moeilijk evenwicht: ik wil correcte informatie verschaffen, maar mag het onderzoek niet schaden én ik wil zeker niets opkloppen. Het maakt me dan ook gelukkig dat 100.000 man Nieuwjaar gevierd heeft in de straten van Brussel, en dat zij zich niet hebben laten bang maken."

Wat zal uw groots aangekondigd plan voor Molenbeek inhouden?
"Het plan beslaat niet alleen Molenbeek, maar de hele Brusselse kanaalzone. Daar moet weer law and order heersen. Er zullen federale ambtenaren gaan helpen om alle bewoners te registreren. De criminaliteit waar Syrië-strijders zich mee verrijken, zoals de verkoop van drugs en valse papieren, zal harder worden aangepakt. Hetzelfde geldt voor de zwarte economie waarmee ze hun zaakjes financieren. Alle gekende strijders zullen we ook dwingender volgen. Daarvoor zal de politie veel meer aanwezig zijn in de wijken waar ze wonen."

Ian Buruma, de wereldvermaarde professor mensenrechten, meent dat IS alleen maar rekruten wint door de politie zomaar los te laten in achtergestelde wijken. Die raad slaat u in de wind?
"We zullen die agenten niet allemaal in uniform op straat sturen. Het is niet de bedoeling om de bevolking tegen ons in het harnas te jagen. Geen enkele maatregel is geïsoleerd. Er komt ook meer geld voor de deradicaliseringsambtenaren in Molenbeek, we werken nauw samen met de lokale besturen. Ach, je zult altijd wel een of andere professor vinden die het beter weet."

Buruma hamert ook op integratie.
"Daar heeft die professor wel 100 procent gelijk. (lacht) Vlaanderen is in 2004 gestart met inburgering. Dat was al veel te laat, ik ben dus tevreden dat de Franse Gemeenschap er nu mee begint."

Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) klaagt dat hij veel te weinig op de hoogte is van het onderzoek rond de broers Abdeslam.
"Die klacht begrijp ik. Burgemeesters hebben nu geen inzage in gerechtelijke onderzoeken. Ik zou dat graag veranderen en de burgemeesters van de steden met Syrië-strijders wel toegang geven tot die informatie. Mayeur is niet alleen met die klacht, ook Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) drong er al op aan."

"Dat Mayeur zegt dat het onderzoek moet worden afgerond, snap ik dan weer helemaal niet. Dat is bij de haren getrokken. Het federaal parket doet er alles aan om zo vlug mogelijk te werken. Maar snelheid, degelijkheid en diepgang zijn vaak elkanders vijand."

Gaat u ooit met Mayeur door één deur kunnen?
"Schrijf maar: ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is. Onze relatie is professioneel en correct. Ik wil ook echt geen slechte relatie met de burgemeester van de grootste stad van het land."

Creëert u met al die extra politie op straat geen vals gevoel van veiligheid? Open Vld, toch een coalitiepartner, wrijft u dat graag onder de neus.
"Niemand in de regering wil van België een politiestaat maken. Maar de bevolking verwacht wel dat we haar veiligheid garanderen."

Gwendolyn Rutten, de voorzitter van Open Vld, meent ook dat Bart De Wever onzin verkoopt over de vluchtelingencrisis. Zal het moddergooien dit jaar in de Zweedse coalitie gewoon doorgaan?
"Het is toch al fel geminderd? (lacht) Ik denk dat we een steengoed product hebben, maar rond de communicatie en de marketing is er nog ruimte voor verbetering. En partijvoorzitters die zich profileren, zo zijn er overal. (lacht nog luider)"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234