Maandag 18/10/2021

Tiki

'In mijn Zombie zitten elf verschillende rums'

Tom Neijens van cocktailbar The Drifter (Gent). Beeld RV/Maison Ferrand
Tom Neijens van cocktailbar The Drifter (Gent).Beeld RV/Maison Ferrand

Het Franse drankenhuis Maison Ferrand lanceert Ceci est un cocktail book, een bundel recepten door 29 bartenders van 19 Belgische cocktailbars. Onder hen Tom Neijens (32) van The Drifter in Gent: mixologist en rumexpert met een hoge funfactor.

Een goede cocktail is passie, gaat meer om gevoel dan techniek. Een balans waar Tom Neijens lang naar heeft gezocht. Na enkele minder geslaagde studies en bediendenjobs rolde hij in de barwereld. "Thuis was ik altijd bezig met drankjes maken", zegt hij. "Dat begon met de typische mojito en Manhattan. Cocktails die je overal kon drinken, maar nergens echt goed werden gemaakt."

Dat werd het uitgangspunt van zijn eerste barproject, de intussen gesloten Old Fashioned in de Gentse Hoogpoort. Neijens en zijn vennoot maakten er klassiekers in een formele sfeer. Maar die stijve aanpak sprak hem steeds minder aan. "Ik zocht liever naar de fun-factor. Een van onze vaste klanten vroeg me ooit naar een tiki-cocktail. Ik dacht dat die gewoon mierzoet en fruitig waren. Maar het bleken erg complexe, op rum gebaseerde recepten te zijn."

Tom Neijens van de Gentse cocktailbar The Drifter. Beeld RV/Maison Ferrand
Tom Neijens van de Gentse cocktailbar The Drifter.Beeld RV/Maison Ferrand

Diezelfde klant bleef elke week om zijn cocktail vragen. En Neijens is er zich al die tijd in blijven verdiepen. Twee jaar geleden ruilde hij zijn deftige Old Fashioned-pak voor een hawaïhemd en opende The Drifter in Oudburg. 's Lands eerste tikibar. "Ik kan hier creatiever zijn, bedenk al mijn drankjes zelf. In mijn Zombie zitten elf verschillende rums. En voor deze Pineapple Bird heb ik een rum gebruikt die dit jaar de Best New Spirit-prijs heeft gewonnen in New Orleans en Berlijn. Intens, en toch eenvoudig te maken."

Intussen is Neijens een bekende rumexpert en co-auteur van Rum. De complete gids. Toch ligt er al een volgende droom op de loer. Eentje met een even hoge funfactor. "Ik wil binnenkort de zaak verkopen en met mijn vrouw verhuizen naar Mauritius. We zijn verliefd op het eiland en willen er de westerse cocktailcultuur introduceren. Ze hebben er de beste ingrediënten, maar niemand lijkt ze te gebruiken. Toen ik met The Drifter begon, was dat een grote gok. Deze beslissing is dat ook. Maar ik vind: een droom mag nooit een droom blijven."

Ceci est un cocktail book, te koop in deelnemende bars en te lezen op maisonferrand.com
The Drifter, Oudburg 47, Gent, thedrifter.be

Ceci est un cocktail book Beeld RV
Ceci est un cocktail bookBeeld RV

Pineapple Bird

Ingrediënten:
- 3 cl Plantation Stiggin's Fancy pineapple rum
- 2 cl Campari
- 1 cl Pierre Ferrand Dry Curacao
- 2 cl limoensap
- 2 cl suikersiroop (1:1)

null Beeld RV/Maison Ferrand
Beeld RV/Maison Ferrand

01 Combineer alles in een ouderwets glas
02 Voeg ijs toe
03 Roer met je wijsvinger
04 Werk af met een ananasblad

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234