Zondag 28/11/2021

In Mechelen vroeg iedereen zich af: wat staan al die borden hier te doen?

Na 'keizer van de wegwijzer' Glenn Janssens en twee andere zaakvoerders viseert het parket van Dendermonde de stad Mechelen. Tot gisteravond laat werden schepen Leo Stevens en een topambtenaar ondervraagd. Stevens ontkende kort na zijn vrijlating tegenover De Morgen alle aantijgingen.

door Douglas De Coninck

MECHELEN l Mechelen is mogelijk pas de eerste etappe in een juridische ronde van Vlaanderen. Het parket zegt over bewijzen te beschikken van systematische corruptie bij contracten voor verkeersborden en wegsignalisatie: 'Met feestjes, etentjes en kleinere geschenken maar soms ook met reizen en sponsoring werd de goodwill van tientallen ambtenaren van diverse overheden bekomen.'

In sommige Mechelse straten was er in de lente voor rolstoelgebruikers geen doorkomen meer aan. Overal borden, pal in het midden van het voetpad. Het was het zichtbaarste gevolg van een zoveelste contract tussen de stad Mechelen en de Lokerse Groep Janssens van Glenn Janssens, ook bekend als de echtgenoot van VT4-omroepster Ilse De Meulemeester. Hij zit sinds vorige week in de cel.

"Dit contract ging over mobiele borden bij evenementen of wegomleggingen", zegt schepen Jowan Lamon (Groen!). "Ik heb er toen binnen het college op gewezen dat dit niet meer redelijk was. Het was een verschrikkelijk duur contract."

Toen Janssens in juni al eens werd aangehouden, bleef burgemeester Bart Somers (Open Vld) er gerust op: in zijn stad was niks oneerbaars gebeurd. Sinds gisterochtend is die zekerheid minder groot. Voor de deur van het stadhuis en dat van enkele andere stadsdiensten meldden zich speurders van de federale politie van Dendermonde met een huiszoekingsbevel. Ze vielen ook binnen in de woningen van schepen Leo Stevens en Ivo Van Hamme. Gisterenavond werden ze na lange ondervragingen vrijgelaten.

Leo Stevens is de ancien in het schepencollege. Hij was altijd actief bij CD&V, maar stapte in 2005 over naar de open stadslijst van Somers en werd opnieuw schepen. Het in 2006 met Groep Janssens beklonken basiscontract werd door hem verdedigd binnen het college. Zijn medewerkers zagen hoe de speurders zijn gsm in beslag namen.

Het parket lijkt zeker van zijn zaak. "Dit onderzoek startte eind 2006 met een anonieme brief over Janssens", zegt woordvoerder Theo Byl. "Verder speurwerk leidde vorige week tot nieuwe arrestaties en bewijzen."

Naast Janssens zelf zitten de zaakvoerders van twee firma's uit dezelfde sector in de cel: Willy Verjans van Verjans Veiligheid en Signalisatie uit Hassel en Joost Van Riet van Trafiroad uit Nazareth. Volgens het parket staken de drie de voorbije jaren bij alle grote aanbestedingen vooraf de koppen bij elkaar en stuurden ze op elkaar afgestemde offertes in. Dat zou de verklaring zijn voor hoe de jonge Glenn Janssens (32) pijlsnel meer dan de helft van de Vlaamse markt inpalmde. "De verdenkingen gaan van passieve tot actieve corruptie", zegt Byl. "En dan spreken we over tientallen ambtenaren en gemeentebestuurders."

Waarmee hardop is gezegd dat Mechelen wellicht pas een eerste halte is voor de speurders. "Het onderzoek bevat vier luiken", aldus Byl. "Corruptie, omkoping, prijsafspraken en fiscale fraude. De acties in Mechelen houden verband met corruptie. Uit onderzoek zijn duidelijke aanwijzingen naar voren gekomen dat er onlangs in ruil voor een uitbreiding van de 'portefeuille' door de firma Janssens prestaties waren geleverd. We hebben het dan over zaken als etentjes, sponsoring, geschenken en reizen. Sommige zaken zaten in de grijze zone, andere duidelijk al niet meer."

De Groep Janssens is sinds 2004 de vaste leverancier van verkeerssignalisatie in Mechelen. Het kreeg er in 2006 een lucratief contract bij voor een inventaris van alle verkeersborden en een apart contract voor 'mobiele borden'. Vooral de gevolgen van dat contract deden her en der vragen rijzen. Bovenop een al toegekende 130.000 euro mocht Groep Janssens in juni nog eens 280.000 euro aanrekenen voor een lawine aan borden waarvan geen mens het nut zag.

"Wij hebben ons daar druk over gemaakt", zegt Marc Hendrickx van oppositiepartij N-VA. "We vonden dat verdacht. Wat was daarvan het nut? Vroeger kostte het 15 euro om de politie een bord te laten zetten, nu 35 euro. Onze technische dienst deed het allemaal keurig, maar het moest zo nodig duur worden geprivatiseerd. Volgende week dinsdag is er gemeenteraad. Het kan een bewogen zitting worden."

Burgemeester Somers was gisteren zuinig met commentaar: "Toen ik weet kreeg van de huiszoekingen heb ik onmiddellijk de stadsdiensten opdracht gegeven hun volle medewerking te verlenen. Als blijkt dat iemand zich bezondigd heeft aan malversaties op het stadhuis zal daar onverbiddelijk tegen opgetreden worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234