Vrijdag 03/02/2023

AchtergrondFrankrijk

In Macrons miljardenplan voor de Franse industrie speelt kernenergie een hoofdrol

Personeel van kerncentrale Fessenheim bereidt in 2020 de sluiting van een reactor voor. Beeld AFP
Personeel van kerncentrale Fessenheim bereidt in 2020 de sluiting van een reactor voor.Beeld AFP

President Macron heeft een grootschalig investeringsplan voor de Franse industrie gepresenteerd. Met 30 miljard euro wil hij van Frankrijk weer een speler van formaat maken. Macron zet daarbij fors in op de bouw van nieuwe kernreactoren.

Eline Huisman

Voordat de Franse president Emmanuel Macron dinsdag zijn grootse plannen voor de Franse industrie onthulde, kreeg zijn publiek in het Elysée eerst een film te zien. Hoofdrolspelers: het supersonische passagiersvliegtuig Concorde, de jachtbommenwerpers van Rafale en de Franse kernenergiecentrales. Een parade vol hoogtepunten van industriële innovatie in Frankrijk. De boodschap was al duidelijk voordat de president een woord had gesproken: Frankrijk moet weer een industriële speler van formaat worden.

Om dat te bereiken, wil Macron de komende vijf jaar 30 miljard euro investeren om de Franse industrie sterker, innovatiever en duurzamer te maken. Opvallend: hij ziet daarbij een prominente rol weggelegd voor kernenergie.

Terwijl in andere Europese landen de toekomst van kernenergie ter discussie staat, trekt Macron fors geld uit voor de ontwikkeling van zogenoemde small modular reactors (SMR). Dat zijn kleine kernreactoren die goedkoper zijn om te bouwen, en in vergelijking met traditionele centrales minder kernafval zouden moeten produceren. De president beloofde dinsdag een miljard euro te investeren om Frankrijk voor 2030 van meerdere SMR’s te voorzien. De ontwikkeling van de nucleaire sector is volgens hem bovendien de ‘belangrijkste doelstelling’ van het investeringsplan.

Voortouw in kernenergie

Frankrijk heeft van oudsher al een sterke kernenergiesector. Het land telt 56 reactoren, zo’n 70 procent van de Franse elektriciteit is afkomstig uit kernenergie. Nu al werken 200.000 Fransen in de nucleaire sector, zei president Macron, en dat biedt kansen om het voortouw te nemen en voor ‘baanbrekende innovaties’ te zorgen.

Voor Macron is kernenergie onmisbaar in de transitie naar een duurzamere energievoorziening. In Europees verband pleit Frankrijk er al langer voor om kernenergie als ‘groen’ aan te merken, zodat subsidies voor klimaatplannen ook voor kerncentrales gebruikt mogen worden. Bovendien zou de nucleaire sector van belang zijn om voor energie minder afhankelijk te zijn van derden. De president ziet zich daarin gesteund door de huidige energiecrisis in Europa. Hoewel ook Frankrijk wordt geraakt door de forse stijging van de energieprijzen, heeft het grote aanbod van kernenergie het land voor al te grote schade kunnen behoeden.

De aankondiging van Macron lijkt de discussie over kernenergie tot een belangrijk onderwerp te maken in de campagne richting de presidentsverkiezingen, in april volgend jaar. De afgelopen weken spraken verschillende kandidaten zich eveneens uit over het onderwerp. Met name de linkse partijen, de Groenen voorop, zijn kritisch over het gebruik van kernenergie. Ze zien daarin een manier om echte vergroening opnieuw uit te stellen. Verschillende rechtse presidentskandidaten spraken zich daarentegen uit als voorstander van het uitbreiden van kerncentrales.

Dat ook Macron zich als voorstander van kernenergie uitspreekt, is geen verrassing. Peilingbureau Ifop onderzocht vorige week de publieke opinie over kernenergie. Daaruit bleek dat vooral de oudere generatie Fransen de bouw van nieuwe kernreactoren steunt. Zij groeiden op in de tijd dat kernenergie een Frans paradepaardje was. Onder 65-plussers is ruim driekwart enthousiast over kernenergie. Onder jongeren is dat enthousiasme veel beperkter: 40 procent zegt voorstander van uitbreiding te zijn, de meerderheid heeft een voorkeur voor groenere energiebronnen.

Eerste koolstofarme vliegtuig

Naast kernenergie toonde de Franse president eveneens grote ambities op het gebied van groene waterstof. Frankrijk moet koploper worden in de productie daarvan, met de bouw van zeker twee mega-installaties voor 2030. Vooral de staal-, cement- en chemische sector moet daarmee een alternatief krijgen voor het gebruik van fossiele brandstoffen.

Verder beloofde Macron forse investeringen voor verduurzaming in met name de auto- en vliegtuigindustrie. Zo wil de president dat Frankrijk Europa’s eerste koolstofarme vliegtuig zal bouwen, en moet Frankrijk tot 2030 minstens twee miljoen elektrische of hybride auto’s produceren.

Andere investeringen gaan onder meer naar digitalisering en robotica in de agrarische sector (2 miljard) en de gezondheidszorg, waar Macron 3 miljard euro vrijmaakt voor onderzoek naar onder meer de behandeling van kanker en chronische ziekten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234