Zondag 28/11/2021

Achtergrond

In Linkebeek zal het stof morgen nog niet gaan liggen

Damien Thiéry maandag tijdens de gemeenteraad in Linkebeek. Beeld Bob Van Mol
Damien Thiéry maandag tijdens de gemeenteraad in Linkebeek.Beeld Bob Van Mol

Eric De Bruycker (Prolink) mag dan wel tot burgemeester van Linkebeek benoemd zijn, Damien Thiéry (MR) belooft er alles aan te doen om zijn rivaal van de troon te stoten. "Hij is de burgemeester met de minste stemmen van het hele land." Vier mogelijke scenario's voor de toekomst van de faciliteitengemeente.

1. Weer een juridische veldslag

Strijdvaardig als altijd, wil Damien Thiéry naar drie rechtscolleges tegelijk stappen: de Raad van State, het Europees Hof voor de Mensenrechten en de Raad van Europa. Het zou de derde keer zijn dat Thiéry naar de Raad van State stapt omdat de Vlaamse regering hem niet wil benoemen. Ze blijft dat sinds 2007 weigeren omdat de burgemeester voor de verkiezingen tweetalige oproepingsbrieven stuurde. Van alle burgemeesters in de faciliteitengemeentes is Thiéry de enige die nog communautaire stokebrand speelt.

Als hij het hogerop, in Europa, gaat zoeken, lijken zijn kansen even miniem als bij de Raad van State. "De rechters bij het Europees Hof zullen hoogstens de wenkbrauwen fronsen omdat een kandidaat met de steun van 80 procent van de bevolking geen burgemeester kan worden", oordeelt Paul Van Orshoven, hoogleraar aan de Leuvense rechtenfaculteit. Thiéry geeft zelf ook toe dat al deze procedures hoogstens een symboolwaarde hebben. "Zij zullen deze legislatuur niks veranderen."

Thiéry beweerde gisteren dat minister Liesbeth Homans (N-VA) hem nooit heeft gesproken over een mogelijk oplossing, wat N-VA categoriek ontkent. Op 7 september zouden ze samen rond de tafel hebben gezeten. Volgens Thiéry moest dat geheim blijven.

Bij de MR pakken ze het dan ook wat bezadigder aan dan de balorige burgemeester. "Wij hebben enkele advocaten op de zaak gezet", klinkt het op het hoofdkwartier. "Wij zoeken een oplossing opdat hij burgemeester wordt. We blijven hem onverminderd steunen." De hele MR staat evenwel niet meer als een blok achter hem. Enkele Franstalige liberalen zijn de fratsen van de burgemeester uit de rand beu, des te meer omdat hij een overloper is van de FDF.

2. Een externe kandidaat

Als Thiéry en de zijnen het leven van de huidige burgemeester, Erik De Bruycker, zuur blijven maken, zou een externe kandidaat soelaas kunnen brengen. Het gaat dan om een goedmenende Linkebekenaar van buiten de gemeenteraad. Voor dit scenario is er al zeker één precedent, uit Koksijde, in 1989. Daar wilden zoveel gemeenteraadsleden burgemeester worden, dat enkel een buitenstaander nog rust in de keet kon brengen.

Vlaams minister Homans, bevoegd voor Binnenlands Bestuur, ziet zo'n deus ex machina (nu) alvast niet zitten. "Ik had voor deze optie gekozen, maar nu is het te laat", oordeelt professor Johan Ackaert (politologie, UHasselt). "De brave burger die nu burgemeester wordt, zullen de Franstaligen een verrader vinden." Thiéry wil - logischerwijs - enkel zichzelf opnieuw burgemeester maken.

Eric De Bruycker, de nieuwe burgemeester van Linkebeek. Beeld PHOTO_NEWS
Eric De Bruycker, de nieuwe burgemeester van Linkebeek.Beeld PHOTO_NEWS

3. Regeringscommissaris grijpt in

Als gemeentes er niet in slagen bepaalde taken uit te voeren, kan de minister ook een regeringscommissaris zenden. De laatste keer dat dit gebeurde, was in Schaarbeek in 1974. De beruchte burgemeester Roger Nols bleef toen weigeren tweetalige ambtenaren in de gemeenteloketten aan het werk te zetten. Die regeringscommissaris krijgt dus een specifieke opdracht, en de gemeenten moeten hem uit hun eigen zak betalen. "Hij houdt enkel de winkel open", duidt Ackaert. "Het gaat om een absolute noodgreep."

4. Snelle verkiezingen

Even onwaarschijnlijk zijn verkiezingen. De Linkebekenaren zouden dan de enigen zijn in het hele land die naar de stembus mogen. "Dit scenario staat dan wel in de wet, het is nog nooit voorgevallen", zegt Ackaert. De vereisten zijn ook niet min: de gemeenteraadsleden moeten ontslag nemen, wat de vergaderingen niet meer rechtsgeldig maakt, en dan begint de hele rompslomp van de verkiezingen. Thiéry is deze optie uiteraard genegen, omdat hij zeker is van een herverkiezing. Hij heeft zelfs al beloofd dat hij bij een vervroegde stembusslag de taalwetten zal naleven. Voor het kabinet-Homans is dit echter politieke fictie, en mag dat zo blijven.

Eric De Bruycker (Prolink), de nieuwe burgemeester, ziet het allemaal gelaten aan. De bedrijfsleider op rust hoopt vooral dat Linkebeek weer snel indommelt. "Voorlopig krijgt Damien Thiéry nog alle steun", zegt hij. "Maar we zijn pas 24 uur na alle mediaheisa. Geef het nog een paar dagen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234