Donderdag 06/08/2020

Natuurbehoud

In Limburg groeit het verzet tegen de mogelijke komst van een nieuwe industriezone in natuurgebied

26 hectare van de Groene Delle dreigt omgevormd te worden tot industriegebied.Beeld Tim Dirven

Dreigt er een nieuwe Essers-saga in Limburg? De vraag dringt zich op nu er mogelijk weer een stuk natuur omgevormd wordt tot industriegebied.

Op het einde van de Waterlozestraat geeft een bordje aan dat je natuurgebied de Groene Delle in wandelt. Aan datzelfde bordje heeft iemand een Mariabeeldje opgehangen, samen met een bloemenkrans. "Als sommigen al hopen dat Onze-Lieve-Vrouw zal helpen... Dat belooft niet veel goeds", lacht Jos Ramaekers flauwtjes. 

De coördinator van Natuurpunt Limburg geeft een rondleiding in het gebied, dat vol berken, eiken en coniferen staan. Nu hebben de bomen nog zo'n 100 hectare aan plaats, maar mogelijk schiet daar in de toekomst nog maar 70 van over. De Vlaamse regering wil een deel van het groen paars inkleuren: 30 hectare moet industriegebied worden, in het kader van het zogenaamde Economisch Netwerk van het Albertkanaal. 

"Volgens de regering is dit gebied uitstekend gelegen voor een logistieke speler van Europees niveau", zegt Ramaekers. Net als de bijna negenhonderd mensen die de petitie van het actiecomité Groene Delle hebben ondertekend, is ook hij gekant tegen het project. 

Ramaekers noemt het schraal moeraslandschap dat zich hier gevormd heeft van groot belang voor zeldzame soorten als oeverkruid, waterteunisbloem en wilgfonteinkruid. Hij benadrukt ook dat het bos een belangrijke verbinding vormt tussen de Demervallei en de vijvers van de Wijers. "Zulke verbindingen zijn belangrijk voor de verspreiding en dus ook het voortbestaan van verschillende dier- en plantensoorten. Maar als de oevers van het Albertkanaal hier straks dichtgetimmerd worden, dan wordt dat allemaal weer moeilijker."

Jos Ramaekers van Natuurpunt.Beeld Tim Dirven

Een klein paradijs

Het hele natuurgebied is, zoals witte graffiti op een boom duidelijk maakt, privé. Er zijn verschillende eigenaars, zo weet Natuurpunt. Maar slechts één iemand heeft zich bekendgemaakt. Antionia – Tonny – Vervoort richtte afgelopen week een open brief aan minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V). 

"Een belangrijk detail vergeet u telkens te vermelden: de op de plannen ingekleurde bossen zijn niet uw eigendom, noch die van de overheid. Neen, 4,5 hectare op die ingekleurde plannen zijn van mij", schrijft de tachtigjarige Hasseltse daarin. "Ik weet zeker dat de uilen, buizerds, ijsvogels, libellen en duizenden andere dier- en plantensoorten het met mij eens zijn: dit kleine paradijs blijft een bos en wordt geen industrieterrein. Zeggen de termen notariële eigendomsakte en eigendomsrecht u niks?"

Wie Tonny Vervoort opbelt, hoort dat ze nog steeds boos is. Ze vindt het niet kunnen dat ze alles over de Groene Delle in kranten moet lezen. Zelf is ze nooit gecontacteerd. "Het is alsof mijn familie niet bestaat. Er wordt boven onze hoofden beslist." Vervoort vertelt hoe haar vader meer dan zestig jaar geleden een deel van het bos opkocht, zodat hij en zijn gezin hier hun vakanties konden doorbrengen. "Er is weinig natuur in de buurt van Hasselt, en hier vond hij die groene long. Als ook die straks moet verdwijnen, wat gaat hier dan nog overblijven?"

Beeld Tim Dirven

De familie Vervoort, die in totaal 10 hectare bezit, snapt niet dat de Groene Delle geviseerd wordt. "Kunnen we niet creatiever omspringen met de bestaande industriegebieden? Er zijn toch nog mogelijkheden op de Ford-terreinen?" Want, zo benadrukken ze, iedereen heeft het wel over een grote Europese logistieke speler, er is helemaal nog geen kandidaat. 

Dat beaamt ook het kabinet-Schauvliege. "De concrete vergunningsaanvragen kunnen pas ingediend worden nadat de volledige procedure doorlopen is." 

Volgens het kabinet verklaart de huidige stand van zaken ook waarom een eigenares als Tonny Vervoort nog niet gecontacteerd is. "Het is pas bij een openbaar onderzoek dat belanghebbenden bezwaar kunnen maken."

Ook met bezwaar kan het industriegebied er trouwens komen. Volgens Natuurpunt kan de overheid een eigenaar verplichten om zijn grond af te staan.

Natura 2000

Wie de Groene Delle intrekt en enkele tientallen minuten blijft wandelen, ziet plots een meterslange antraciete muur opduiken. Het blijkt de achterkant te zijn van een gebouw op het huidige industrieterrein. "Hier zouden ze dus die 30 hectare aan willen plakken", duidt Ramaekers. 

Hoewel bij natuurliefhebbers en -verenigingen de saga rond transportbedrijf Essers in Genk nog vers in het geheugen ligt, wil de expert niet over een vervolg daarop spreken. "Dat zijn twee verschillende dossiers. In Genk had je een concrete vraag van een bedrijf. Hier is het de overheid die het initiatief neemt." 

Hij wijst ook op de verschillen in de natuurgebieden. "In Genk hadden we te maken met Europees beschermd Natura 2000-gebied. Dit gebied is iets minder kwetsbaar. Al betekent dat niet dat je het daarom in die mate moet gaan kappen. We hebben ook minder kwetsbare natuur nodig, voor kinderen om te spelen bijvoorbeeld."

Of ook de Vlaamse regering die visie zal volgen, daarover durft Ramaekers geen inschatting te maken. "Ik ben hoopvol, omdat het hele proces nog niet al te ver gevorderd is."

In een reactie stelt minister Schauvliege dat ze zelf geen vragende partij is voor de omvorming. "Als er geen draagvlak meer is, kan ze ook leven zonder dit plan", zegt haar woordvoerder. Die benadrukt wel dat er ook actoren in Limburg voor het industriegebied zijn.

"Hoog tijd dus dat de mensen die niet akkoord gaan zich laten horen", besluit Ramaekers.

Mensen als Tonny Vervoort dus. Al schrijft zij in haar open brief dat ze zich geen illusies maakt. "Ik ben een tachtigjarige gepensioneerde doorsnee-Vlaming, geen twintigjarige Kylie Jenner die met één tweet ‘een grote’ als Snapchat op de knieën krijgt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234