Zondag 19/05/2019

In Libië kan het zware werk beginnen

Paul Brill, buitenlandcommentator bij de Volkskrant, voorspelt Libië betere kansen op een vrijere toekomst dan bijvoorbeeld het religieus zwaar verdeelde Irak.

Europese politici van diverse pluimage reageerden in eerste instantie opgetogen op het nieuws dat Muammar Kadhafi was overmeesterd bij de definitieve inname van zijn geboortestad Sirte. Die vreugde leek enigszins te verschralen toen vervolgens bekend werd dat de opgejaagde Libische dictator was gedood dan wel aan zijn verwondingen was bezweken. Want in Europa houden wij niet van gewelddadige ontknopingen, we zien het liefst dat het recht zijn loop heeft, ook als het gaat om een gepatenteerde tiran met bloed aan zijn handen.

Dat is een honorabele houding, die het rechtsgevoel meer bevredigt dan een uitschakeling onder schimmige omstandigheden. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de dood van Kadhafi het nieuwe Libië veel ellende bespaart. Anders was onmiddellijk de netelige vraag gerezen hoe en waar hij moest worden berecht. Door een Libische rechter of door het Internationaal Strafhof, dat al een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd? Zowel hier als daar was een rechtszaak een uitputtende aangelegenheid geworden. Met zijn militante pathos zou Kadhafi nog lange tijd twijfel hebben kunnen zaaien over de legitimiteit van de nieuwe machthebbers - en natuurlijk helemaal als hij niet was gepakt en een guerrillastrijd was begonnen.

Nu de voormalige dictator van het toneel is verdwenen en zijn laatste bastion is gevallen, kan de Nationale Overgangsraad de bevrijding van Libië waarlijk voltooid noemen. In zekere zin begint nu het zware werk: de ontwapening van de milities, het herstarten van het economisch leven, de opbouw van solide centrale instituties, het leggen van een fundering voor een fatsoenlijke rechtsstaat en een democratisch bestel. Dit klinkt ambitieus, maar er is geen reden om de lat veel lager te leggen. Ondanks zijn tribale inslag heeft Libië in wezen betere kansen op een vrijere en harmonieuzere toekomst dan bijvoorbeeld het religieus zwaar verdeelde Irak. Zeker als de zuiveringswoede wordt ingetoomd die in Bagdad zo'n noodlottige uitwerking heeft gehad.

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.