Zaterdag 08/05/2021

In kaart: deze 8 gemeenten vangen 2.500 asielzoekers op

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

De ministerraad heeft een princiepsakkoord bereikt over de inzet van Defensie bij ondersteuning van de opvang van asielzoekers. Defensie zal daarnaast ook nog eens ongeveer 2.000 extra opvangplaatsen creëren. Bovendien komen er 2.500 plaatsen bij via de traditionele partners en Fedasil, waarvan 300 in Lubbeek, de thuisbasis van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Sinds augustus creëerde Fedasil 3.000 à 4.000 extra plaatsen per maand. "De voorbije weken konden we telkens net genoeg plaatsen creëren, maar de limiet is bereikt", stelt het kabinet van Theo Francken.

"Mijn diensten werken dag en nacht om aan elke asielzoeker een dak boven het hoofd te bieden", licht staatssecretaris Francken toe. "Tot dusver is dat telkens gelukt, maar door de aanhoudende instroom en de sluiting van tijdelijke sites is de limiet bereikt. Daarom heb ik met hoogdringendheid de inzet van Defensie gevraagd. We zijn erg dankbaar dat we in deze tijden van humanitaire asielcrisis op Defensie kunnen rekenen".

Om de opvang van asielzoekers te garanderen zal Fedasil met zijn partners nieuwe sites openen op acht locaties: Bredene (330), Dendermonde (144), Diksmuide (235), Jalhay (550), Kelmis (200), Lubbeek (300), Spa (400) en Zwijndrecht (300). In totaal goed voor zo'n 2500 bijkomende plaatsen. De sites Bredene, Jalhay en Spa zijn tijdelijke locaties en vangen de sluiting van andere niet- wintervaste sites op.

Thuisbasis Francken
In Diksmuide gaat het om de Oude Financietoren in centrum van de stad, in Bredene worden lokalen van vzw Horizon ter berschikking gesteld. In het Vlaams-Brabantse Lubbeek, de thuisbasis van Theo Francken, gaat het om een gebouw van Infrax aan de Diestsesteenweg. In Dendermonde zullen 144 asielzoekers, grotendeels minderjarigen, in de oude Abdijschool worden opgevangen, zo bevestigt burgemeester Piet Buyse (CD&V).

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

"Ik ben steeds op zoek naar bijkomende plaatsen. Sites die worden aangeboden en die de juiste mogelijkheden bieden, die neem ik, en dan maak ik geen uitzondering omdat het om Lubbeek gaat", licht de staatssecretaris toe.

Extra plaatsen bij Defensie
In een Flash-boodschap aan het legerpersoneel kondigt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) aan dat binnen het departement op korte termijn zal worden gezocht naar nog eens ongeveer 2.000 extra opvangplaatsen voor beperkte duur. Die komen er bovenop de zowat 8.000 plaatsen die binnen Defensie al werden gecreëerd.

Crisis
"Dit land is in crisis. En in tijden van crisis moet een land een beroep kunnen doen op haar Defensie", reageert minister Vandeput. "Ik heb daarom aan mijn departement gevraagd alles in het werk te stellen om op korte termijn nog tijdelijk extra opvangplaatsen te creëren. Defensie zal daarbij ook de nodige manschappen en materiaal leveren om alles op te bouwen en op te starten. Dit zijn uitzonderlijke omstandigheden waarin we aan de samenleving tonen dat in tijden van nood er op Defensie kan gerekend worden".

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234