Donderdag 21/10/2021

PolitiekRegering-Wilmès II

In juni gaat de stekker uit de regering van volmachten

Premier Sophie Wilmès. Beeld Photo News
Premier Sophie Wilmès.Beeld Photo News

Een vroegtijdig einde dreigt voor de volmachtenregering Wilmès II. De meeste betrokken partijen willen het experiment stoppen in juni. De Franstalige socialisten eisen dan ook meteen een vertrouwensstemming.

Na sp.a en N-VA spreken nu ook PS, Groen, Ecolo en CD&V zich uit tegen een verlenging van de volmachten op 27 juni. Volgens Kristof Calvo (Groen) moet het parlement deze zomer opnieuw de regie in handen nemen. De PS zal de volmachten enkel verlengen in hoge nood, bij een nieuwe piek van Covid-19.

CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt aan De Standaard dat de volmachten nodig waren om de uitbraak van het coronacrisis te bedwingen. Intussen ziet hij “dat er nog weinig nieuwe volmachtbesluiten genomen worden” door Wilmès II.

Ook Open Vld houdt niet mordicus vast aan een verlenging van de volmachten. “Alles hangt af van de toestand waarin we in juni zitten. Als de exit uit de lockdown goed loopt en de besmettingscurve laag blijft, is een verlenging mogelijk niet noodzakelijk”, zegt minister van Financiën Alexander De Croo.

Onderhandelingen

Zo lijkt er een vroegtijdig einde te komen aan de volmachtenregering Wilmès II.

Die werd op 15 maart gevormd toen tien partijvoorzitters overeenkwamen om de ontslagnemende regering van premier Sophie Wilmès (MR) op te waarderen tot een tijdelijk minderheidskabinet. De drie overgebleven regeringspartijen (MR, Open Vld en CD&V) kregen steun van zeven oppositiepartijen (N-VA, sp.a, PS, cdH, Groen, Ecolo en Défi) om de coronacrisis gedurende een half jaar (twee keer drie maanden) te bestrijden via speciale volmachten. Op die manier kon de regering snel maatregelen afkondigen. Ze moest hiervoor niet telkens langs het parlement passeren.

Anderhalve maand later is duidelijk dat deze onuitgegeven politieke formule niet goed werkt, om meerdere redenen. Het grootste probleem is dat de oppositiepartijen wel steun leveren aan de regering, maar er zelf niet in zetelen. De ‘echte’ regeringspartijen raakten snel geïrriteerd over het aanvalswerk van de ‘steunende’ oppositiepartijen, ten koste van hun eigen ministers. Dit weekend verweet Groen de regering nog een gebrek aan menselijkheid bij de opmaak van een exitstrategie. De oppositie is dan weer gefrustreerd over hun kleine inbreng in het regeringsbeleid.

Drie opties

De vraag is wat er straks na Wilmès II komt? Een paars-groene Vivaldi-coalitie, alsnog een paars-gele samenwerking of vervroegde verkiezingen: dat lijken de opties. In principe kan het restant van de volmachtenregering – een minderheidskabinet – voortwerken tot in september, wanneer een vertrouwensstemming gepland staat in het federale parlement. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is voor deze piste.

Andere partijen willen niet tot het vallen van de bladeren wachten. Volgens de PS zou het logisch zijn dat er een vertrouwensstemming komt in juni als de volmachten niet hernieuwd worden. Dat de huidige regering gedomineerd wordt door liberale ministers speelt allicht een rol. Ook N-VA-voorzitter Bart De Wever wil liever vroeg dan laat een nieuwe regering, om de relance na de coronacrisis vorm te geven. Vorige week riep hij daarom – alweer – op tot de vorming van een Vlaams front.

Bouchez reageert afwijzend op de eis om al in juni een vertrouwensstemming te organiseren over de regering-Wilmès. “Spijtig dat sommige mensen hun verplichtingen vergeten en hun woord verloochenen”, tweet de liberaal. Volgens Bouchez is duidelijk afgesproken dat de vertrouwensstemming er pas in september zal komen.

De meeste Vlaamse partijen lijken zich ervan bewust dat het moeilijk wordt om eerstdaags een volwaardige regering op de been te brengen. Daarvoor zijn de relaties tussen de verschillende partijvoorzitters te zeer beschadigd de afgelopen maanden. Op verschillende hoofdkwartieren worden de komende weken en maanden aangeduid als overgangsperiode, van Wilmès II naar iets nieuws.

Zo wil CD&V-voorzitter Coens “alles op alles zetten” om tegen september een regering te vormen. Minister De Croo eist een waardig alternatief voor Wilmès II: “Een regering die aanvat met het herstel. Want dat wordt een zware inspanning, waar samenwerking voor nodig is. Er is geen enkele ruimte om de saga van het afgelopen jaar te herhalen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234