Vrijdag 16/04/2021

In inauguratierede roept Amerikaanse president Barack Obama op tot burgerzin

undefined

'Nieuw tijdperk van verantwoordelijkheid'

In zijn inauguratierede wees Barack Obama de Amerikanen op hun burgerplichten om de natie uit het slop te halen. De 44ste VS-president reikt ook de wereld een hand, moslimlanden voorop. 'Amerika is de vriend van elke natie.'

door maarten rabaey

Washington l President Barack Hussein Obama (47) drukte de Amerikanen prompt met de neus op de crisis, verwijzend naar de oorlogen en de economische recessie.

Behalve aan materiële oorzaken is de crisis volgens hem te wijten aan het verlies van vertrouwen in het land, "een tergende angst dat Amerika's neergang onvermijdelijk is en dat de volgende generatie haar vooruitzichten moet bijstellen". Obama vroeg zijn miljoenen toehoorders weerbaarheid te tonen. "De uitdagingen zijn ernstig en het zijn er veel. We kunnen ze niet makkelijk of in korte tijd inlossen. Maar weet dit, Amerika, ze zullen worden ingelost."

In een scherpe uithaal naar de partijpolitieke tweespalt die de VS de voorbije acht jaar diep verdeelde, kondigde Obama het einde aan van "de bekrompen grieven en de valse beloften, de verwijten en de versleten dogma's die onze politiek te lang in een wurggreep hebben gehouden". Hij noemde het tijd om opnieuw de belofte in te lossen "dat allen gelijk zijn, vrij en een kans verdienen to pursue their full measure of happiness" - samen met leven en vrijheid een onvervreemdbaar recht uit de VS-onafhankelijkheidsverklaring.

Obama waarschuwde wel dat die essentie van de 'American dream' "verdiend" moet worden. "Grootheid wordt niet in de schoot geworpen", zei hij. "Vanaf vandaag moeten wij overeind krabbelen, het stof van onze kleren slaan en de handen uit de mouwen steken om Amerika nieuw te maken. Want overal waar we kijken, is er werk te doen."

De president vroeg de VS-burgers daarom terug te keren naar oude waarden die de 'stille kracht' zijn van Amerika's vooruitgang: hard werk, eerlijkheid, moed en fair play, tolerantie en nieuwsgierigheid, loyauteit en patriottisme. "Wat van ons gevraagd wordt, is een nieuw tijdperk van verantwoordelijkheid: de erkenning, van elke Amerikaan, dat we plichten hebben, tegenover onszelf, tegenover het land en tegenover de wereld. Plichten die we niet met tegenzin op ons nemen maar met plezier aangrijpen. Dat is de prijs en de belofte van ons burgerschap. Dat is de betekenis van onze vrijheid en ons geloof. Dat is de reden waarom één man wiens vader minder dan zestig jaar geleden in een restaurant in de buurt misschien niet eens zou worden bediend hier voor jullie kan staan om een heilige eed af te leggen."

Voor zijn opposanten had hij een duidelijke boodschap in petto. "Wat de cynici niet willen begrijpen is dat de grond onder ze veranderd is."

'Way of life'

Obama reikt ook een duidelijke hand aan de wereldgemeenschap. "Weet dat Amerika een vriend is van elke natie en elke man, vrouw en kind die een vredelievende en waardige toekomst zoekt, en dat we eens temeer bereid zijn om te leiden." Hij kondigde een 'verantwoorde terugtrekking' aan uit Irak, het 'afdwingen van een hard verdiende vrede in Afghanistan', inspanningen 'om de nucleaire dreiging te verminderen', in samenwerking met bondgenoten waar hij ook beroep op wil doen om "het spookbeeld van een opwarmende planeet" tegen te gaan.

Obama waarschuwde wel zijn buitenlandse tegenstanders. "We zullen ons niet verontschuldigen voor onze 'way of life' en zullen die hardnekkig verdedigen. Wie zijn doelen probeert te dienen door terreur te verspreiden en onschuldigen af te slachten, zeggen we dat onze vastberadenheid groter is. Je kunt ons niet overwinnen."

Wijzend op het multireligieuze karakter van de VS richtte hij zich daarop verzoenend tot de moslimwereld. "We zoeken een nieuwe weg voorwaarts, gebaseerd op wederzijdse belangen en wederzijds respect."

Obama kondigde ook aan een speerpunt te maken van de strijd tegen extreme armoede en corruptie. "We kunnen ons niet langer veroorloven onverschillig te blijven voor het lijden buiten onze grenzen", zei hij. "De wereld is veranderd en we moeten mee veranderen."

President Obama:

We moeten de handen uit de mouwen steken om Amerika nieuw te maken

n Obama voor het Capitool in Washington: 'Weet dat Amerika een vriend is van elke natie en elke man, vrouw en kind die een vredelievende en waardige toekomst zoekt.'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234