Woensdag 22/09/2021

In het zuiden van Frankrijk heerst een blonde schone

Marion Maréchal-Le Pen, het 25-jarige wonderkind van het extreemrechtse Frankrijk, heeft het zuiden van het land voor zich gewonnen. Voor veel mensen een zachtaardige versie van haar tante Marine Le Pen, maar aan de andere kant ultraconservatief en homofoob.

Wie het YouTube-filmpje bekijkt waarin een 19-jarige Marion Maréchal-Le Pen voor de hele wereld in huilen uitbarst omdat ze de vraag van een journalist niet begrijpt, kan amper geloven dat deze blonde schone bijna zes jaar later electorale winst zou boeken in de PACA (Provence-Alpes-Côte-d'Azur).

In enkele jaren tijd heeft de kleindochter van Jean-Marie Le Pen zich een weg weten te banen in het Franse politieke landschap. Ze lijkt minder verbeten dan haar tante Marine Le Pen, die in het noorden van het land de lijst aanvoert. "Ik zie mezelf dit niet mijn hele leven doen", verkondigde ze in een zeldzaam interview. En toch, toen er moest worden geflyerd en gedebatteerd, moest Marion geenszins onderdoen voor de rest van de familie. Het beste bewijs daarvan was een tv-debat met oud-premier Alain Juppé, waar ze zelfzeker aan de start verscheen.

De 25-jarige Marion is de dochter van Marine Le Pens zuster Yann Le Penn en Roger Auque, een journalist en diplomaat die in zijn postume memoires liet optekenen dat hij haar biologische vader was. Zelf noemt ze Samuel Maréchal haar vader, de toenmalige man van haar moeder en de persoon die haar heeft opgevoed.

Ze ging zelfs even als Marion Maréchal door het leven, in de hoop dat die naam haar een normaal leven kon schenken. Maar volgens haar duurde het nooit lang eer klasgenoten erachter kwamen wie haar opa was, met pesterijen tot gevolg. Opgroeien deed ze op haar grootvaders 19de-eeuwse domein net buiten Parijs, waar naast haar moeder ook tante Marine woonde.

Haar rechtenstudies zou ze onderbreken om zich te storten op de politiek. Dat begon stroef, maar ging daarna steil omhoog. In die mate zelfs dat ze zich op 22-jarige leeftijd het jongst verkozen parlementslid sinds de Tweede Wereldoorlog mocht noemen. Vooral haar zachtaardig voorkomen doet het goed bij het electoraat.

Vorig jaar trouwde ze met Matthieu Decosse, een rijke ondernemer. Enkele maanden later werd hun eerste kind geboren, dochter Olympe. Voorts is van de dame nog geweten dat ze in haar vrije tijd graag naar rapmuziek luistert.

Qua politieke lijn houdt ze netjes het midden tussen grootvader Jean-Marie Le Pen en tante Marine, die zich de voorbije jaren nadrukkelijk van haar vader heeft gedistantieerd. "Marion heeft dezelfde ideeën als haar grootvader, zonder de historische bagage", zegt Maxime Cellier, stafchef van de FN-burgemeester van Cogolin in Zuid-Frankrijk aan Politico. "Hij knuffelt haar, adviseert haar en zet haar in de schijnwerpers."

Homobashing

Wat niet betekent dat Marion opa niet durft tegenspreken. In een interview met het extreemrechtse magazine Valeurs Actuelles noemde ze zijn laatste uithaal nog een "onnodige provocatie". Bakt opa het té bruin, dan is de rijzige blonde niet te beroerd om dat openlijk te veroordelen.

Ook tussen Marine en Marion botert het politiek niet altijd. Zo is de jongste van de twee duidelijk conservatiever, met een hang naar haar christelijke wortels en een afkeer voor holebi's. De blonde schone was in het verleden te zien op demonstraties tegen het homohuwelijk. Marine daarentegen houdt zich ver weg van homobashing en komt sinds haar scheidingen nauwelijks nog een kerk binnen.

En is Marine een duidelijke tegenstander van Europa en de euro, dan onthoudt Marion zich wat dat betreft van commentaar. Toch waren beide vrouwen er de voorbije maanden als de kippen bij om te ontkennen dat er competitie tussen hen beide zou zijn. Een slimme zet, volgens politieke analisten. Want weet Marine nieuwe kiezers aan te trekken vanuit de linkerzijde, dan scoort Marion bij de brede rechtervleugel. Wat men noemt: een complementair duo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234