Vrijdag 01/07/2022

In het wiel van de kritische massa

Een rugzak in de vorm van een doodskist, een spandoek dat achter een bakfiets wappert en kindjes die bloemen neerleggen. Al die taferelen waren te zien op de Critical Mass Bike Ride in Antwerpen. Ook politici trapten mee.

De Van Diepenbeeckstraat in Zurenborg, gisterenmiddag iets na 17 uur. Aan de versleten tafeltjes van buurthuis De Beek slurpen een handvol fietsers van een kommetje preisoep. "Soep leek me ideaal voor wie rechtstreeks van zijn werk komt en even wil aansterken voor de fietstocht", zegt Iwan Van Vlierberghe, coördinator van het buurthuis. "Gemaakt met voedseloverschotten uit de buurt. Wilt u ook wat?"

Deze maand werd Antwerpen opgeschrikt door drie dodelijke fietsongevallen. Het signaal voor de organisatoren van de Critical Mass Bike Ride (CMBR) om hun maandelijkse fietstocht in het teken te plaatsen van verkeersveiligheid. De route loopt langs de plekken waar de onfortuinlijke fietsers om het leven kwamen. "Een van hen kende ik", zegt organisator Jente Somers (32), volledig in het zwart gehuld. "Voor mij is dit een manier om zijn familie te tonen dat het niet voor niets is geweest."

Veel verbeterd

Als de fietsers om 18 uur samenkomen op het Theaterplein, is de ruimte onder de luifel van de Stadsschouwburg te klein. De organisatoren rekenden op duizend fietsers, maar het zijn er tweeduizend. Naast stadsfietsen zijn er rode velo's, bakfietsen en karren. "Fietser of niet: ik vind dat we allemaal moeten meedoen", zegt Sanne, een 39-jarige vrouw uit Berchem die haar kindjes van zes en zeven heeft meegebracht. "De fietspaden zijn de voorbije jaren verbeterd. Maar er moet nog veel gebeuren."

Achterin het peloton fietsen verschillende bekende gezichten mee. Onder hen ook Samen-kopman Wouter Van Besien, die donderdag nog een groot mobiliteitspact lanceerde om de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers te verhogen. "Deze opkomst toont aan dat mobiliteit sterk leeft in onze stad", zegt de uitdager van burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Iedereen beseft dat het anders moet."

Doorgaans doet ze niet mee aan de Critical Mass, maar nu wil ook CD&V-politica Nahima Lanjri "een signaal" geven. Of het ongemakkelijk is om als lid van een meerderheidspartij deel te nemen aan deze optocht? "Helemaal niet", zegt Lanjri. "Het is niet omdat je aan politiek doet, dat je geen solidariteit mag betuigen. We zijn allemaal samen verantwoordelijk. En we moeten dit allemaal samen oplossen."

En als Van Besien straks vraagt of CD&V zich mee achter zijn mobiliteitspact schaart? "Dan zijn wij bereid om te praten", zegt Lanjri. "We hebben Dirk Lauwers (de professor achter het pact, ADB) zelfs al gesproken. En in het district Borgerhout hebben we deze week vanuit de oppositie de oprichting gesteund van een speciale commissie."

Politieke campagne

Elders in het peloton houden ze zich gedeisd, de politici die nu plots op de fiets zijn gesprongen. Sommigen lijken wat onwennig. Maar een jaar voor de lokale verkiezingen hebben ze geen keuze. De Antwerpse campagne duurt nog een jaar, maar ze staat nu al in het teken van mobiliteit. En in Antwerpen weten ze wat dat betekent na Oosterweel. If you can't beat them, join them.

"Voor de vorige verkiezingen kregen we ook plots steun uit elke partij. Daarna was het flink wat minder", herinnert Jente zich. Niettemin is hij tevreden met de opkomst. "Vier jaar geleden zijn we dit project met acht mensen begonnen. Iedereen die erbij wil, is welkom. Hopelijk zien we hen volgende maand terug. En de maand daarna ook."

"De kolonne was vandaag vier kilometer lang", vertelt Stef Leroy van de Fietsersbond. Het duurde 25 minuten voor we allemaal langs een punt gepasseerd waren. Onze dank gaat uit naar de politie die ons begeleid heeft want het was een heksenketel om ons veilig door het verkeer te loodsen midden in de avondspits."

Iets voor zeven uur. Het langgerekte peloton vertraagt aan het kruispunt van de Sint-Bernardsesteenweg en de Hendriklei. De Fietsersbond heeft hier een witte fiets geplaatst, een monument voor de 50-jarige man die hier twee weken geleden om het leven kwam. Een ritueel dat ook nog op twee andere plaatsen wordt herhaald. Daarna trekt de kritische massa zich weer op gang.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234