Maandag 08/03/2021

Aalst Carnaval

In het spoor van de Aalsterse politie na de eerste carnavalsdag: “Veiligheidsmaatregelen blijven nodig”

Hoofd­inspecteur Bart Pardaens weet hoe hij carnavalisten moet aan­pakken. ‘Je moet er een beetje in meegaan.’  Beeld Damon De Backer
Hoofd­inspecteur Bart Pardaens weet hoe hij carnavalisten moet aan­pakken. ‘Je moet er een beetje in meegaan.’Beeld Damon De Backer

“Slechts” 80.000 bezoekers door het regenweer en, behalve drie kortstondig verloren gelopen kinderen en een vechtersbaas die zijn tanden in een agent zette, geen noemenswaardige incidenten. Het leek zowat de kalmste Aalst Carnaval in jaren te worden. Tot een auto met afgeplakte nummerplaten het traject opreed.

Wa peisde, zou ik mijn fluit boven halen?” Een enigszins verlopen aspirant-scheidsrechter met een gebricoleerde VAR-videobox in de handen schiet hoofdinspecteur Bart Pardaens aan. Als er op het scherm al een overtreding te zien is, dan is het er eentje voor openbare zedenschennis. Pardaens werpt een snelle blik op het verzamelde vrouwelijke naakt en bevestigt resoluut. “Zou ik wel doen, ja.”

Ongeveer 290 agenten zijn er zondag op de been in het Aalsterse stadscentrum. Het gros wordt ingezet als verkeerspolitie, de rest patrouilleert per fiets of te voet. Honderd krachten zijn van de Aalsterse politie zelf, de overige honderdnegentig gedetacheerd door de federale politie. In de ploeg van hoofdinspecteur Pardaens zitten zo naast drie inspecteurs uit Aalst ook zes collega’s uit Gent. 

Hun briefing is even summier als primordiaal: zorg dat er geen kinderen onder de praalwagens terecht komen. “En hoe gaan we met de mensen om? Zoals op de Gentse Feesten?”, vraagt een van de Gentenaars. Pardaens, zelf als rasechte Oisjteneir ook een volbloed carnavalist, knikt. “Wees kordaat, maar wel op een menselijke manier. Sowieso zijn we met carnaval toleranter dan anders, uiteraard.”

Vrouwelijke agenten moeten vaak nog wat meer  verdragen, ondervindt ook inspecteur Lieselotte De Kegel.   Beeld Damon De Backer
Vrouwelijke agenten moeten vaak nog wat meer verdragen, ondervindt ook inspecteur Lieselotte De Kegel.Beeld Damon De Backer

Dat blijkt ook nodig. De stoet moet nog op gang komen wanneer inspecteur Lieselotte De Kegel door een Roodkapje met bovenmatig veel testosteron in het lijf aangeklampt wordt. “Ik ben mijn grootmoeder kwijt, kan u me helpen?” Agenten blijken ook een uitgelezen doelwit om spuitbussen schuim op te legen. De Kegel kijkt laconiek naar het vuurwapen in haar zij. “Dat zal ik dan straks ook maar even proper maken.”

Het is de beste manier om je te handhaven in de hetze van Aalst Carnaval, zegt Pardaens. Vandaar ook zijn eerdere advies aan de fluitgrage arbiter. “Je moet altijd een beetje meegaan met de mensen. Ik zeg het ook altijd aan mijn collega’s, zeker de jonge vrouwen: ze gaan je vastpakken, ze gaan met je willen dansen. Dans dan gewoon een paar meter mee, dan zijn ze content en laten ze je vanzelf weer los. Duw je ze weg, dan riskeer je dat ze je oppakken en meenemen. Dan sta je veel verder van huis.”

Drank en drugs

Carnaval 2019 is een rustige editie. Volgens de officiële cijfers staat er naast het parcours ongeveer 80.000 man, door de regen is dat iets minder dan afgelopen jaar. Interventies zijn er nauwelijks. De patrouilles moeten vooral high fives uitdelen, confettibommen slikken en mensen met veel aandrang aanmanen om toch alsjeblieft op de stoep te blijven (maal duizend). Op de radio valt te horen dat er een verloren gelopen kind van drie is binnengebracht op het politiebureau. Op een ander deel van het traject is een agent bij een kleine vechtpartij gebeten. Pardaens kijkt op zijn horloge: “Om vier uur? Dat is vroeg.”

De zwaardere tussenkomsten zijn voor straks als het donker is, weet hij met zijn 24 jaar ervaring. Voor de komende dagen ook vooral, wanneer de drank nog veel meer in de man is en de zenuwen van zelfs de meest doorgewinterde feestvierders wat strakker gespannen staan. En voor de Whisky-teams, de agenten die specifiek focussen op drank, drugs en verboden wapens bij minderjarigen. Zij mengen zich verkleed onder het publiek, kwestie van niet op te vallen. “Zo heb ik eens iemand voor mijn neus coke weten snuiven”, zegt inspecteur David Bauwens geamuseerd. “Die heb ik dan op de schouder getikt: dat is dan 350 euro, alsjeblieft.” 

En dan is het 19.50 uur en staat Aalst plots in rep en roer. Een auto met afgeplakte nummerplaten is het parcours opgereden. De politie is snel ter plaatse en kan de bestuurder overmeesteren. Gewonden vallen er niet en van een poging tot terroristische aanslag is ook geen sprake, zegt burgemeester D’Haese. Het zou gaan om een verwarde man met een psychiatrische voorgeschiedenis die volgens het Oost-Vlaamse parket onder invloed was van verdovende middelen. Naar verluidt, vertelde hij de politie dat hij “Aalst een lesje wou leren” en lagen er in zijn wagen een honkbalknuppel en messen, al wilde het parket dat niet bevestigen.

null Beeld Damon De Backer
Beeld Damon De Backer

Hamvraag is hoe de man op het traject van de stoet is geraakt. Sinds een golf van terroristische aanslagen over Europa rolde, is ook Aalst beducht voor een aanslag. Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) zei het vorig jaar zelfs letterlijk in deze krant: het OCAD had gewaarschuwd dat terrorisme zich kan verleggen naar kleinere steden. Een waarschuwing die hij zeer ernstig nam en ook de reden waarom de stad nog steeds verhoogde veiligheidsmaatregelen neemt, ook al is het terreurniveau intussen al lang weer naar 2 gezakt. 

De invalswegen naar het parcours zijn daarom zoveel mogelijk gebarricadeerd met combi’s en betonnen blokken, op enkele toegangswegen voor de hulpdiensten na. De agenten zijn tijdens carnaval inderdaad ook extra waakzaam, zei Pardaens enkele uren eerder. “Zo’n grote groep mensen, die is onvoorspelbaar.” Of zijn manschappen voorbereid zijn op een eventuele aanslag? Hij retourneert de vraag. “Kun je je daarop voorbereiden?”

Onderzoek moet nu uitwijzen hoe de man voorbij de blokkades wist te geraken. Voor D’Haese is alvast een ding heel zeker: “De veiligheidsmaatregelen zijn meer dan ooit nodig.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234