Maandag 29/11/2021

In het nieuwste Europese geschiedenisboek hielden de Britten zich ver weg van de oorlog

'Sunday Times': 'Wat is dat toch voor een vreemde eurowereld waarin alle landen gelijk moeten worden behandeld?'

Europa gomt wereldoorlogen uit de boeken

Een publicatie van het Belgische Informatiekantoor van het Europees Parlement over de geschiedenis van de 28 huidige en toekomstige lidstaten, zal de Britse euroscepsis niet wegnemen. In het boekje worden immers beide wereldoorlogen uit het hoofdstukje Groot-Brittannië gegomd. Ook in Hongarije was er protest. 'We hebben het boek dan maar uit de rekken genomen', zegt directeur Peter Thomas.

Brussel

Eigen berichtgeving

Catherine Vuylsteke

De commentatoren van de Britse Sunday Times haalden gisteren zowaar hun beste Frans boven om te fulmineren over een publicatie van het Informatiebureau van het Europees Parlement in Brussel. "Les grand fromages" van Brussel hebben het immers bestaan om een 114 pagina's tellende boekje in kleurendruk te publiceren over de geschiedenis van de 28 huidige en toekomstige EU-lidstaten. Het ding werd op 10.000 exemplaren gedrukt en volgens The Sunday Times ook onder de Belgische schoolkinderen verspreid, terwijl het een merkwaardige selectie van historische feiten bevat.

De door voormalig freelance journalist Christophe Derycke geschreven publicatie heeft om te beginnen al een merkwaardige basisstructuur. Alle landen krijgen vier pagina's toebedeeld, of het nu om Luxemburg of Slovenië gaat, dan wel om Italië of Duitsland. "Wat is dat toch voor een vreemde eurowereld", vraagt geschiedenisprofessor David Starkey zich in The Sunday Times af, "waar alle landen gelijk moeten worden behandeld."

Problematischer nog is de selectie van feiten die voor de vier pagina's over de Britse, twee duizend jaar oude geschiedenis werd gemaakt. Zo gebeurde er tussen het einde van de negentiende eeuw en de oprichting van het Gemenebest in 1931 schijnbaar niets noemenswaardigs, en de volgende etappe in het boekje is de opsplitsing van India en Pakistan uit de voormalige Britse Raj in 1947. De beide wereldoorlogen? Euh, van de Slag bij Duinkerke over de Blitz-krieg tot D-Day, er is geen spoor van te bekennen. De Hongaren en de Turken, zo blijkt, waren al evenmin opgezet met hun vier pagina's. Een redacteur van de Britse krant die het ding in Brussel wilde kopen, kreeg naar eigen zeggen een exemplaar waaruit snel de Hongaarse pagina's waren gescheurd.

Nochtans, zo heet het bij het Informatiebureau, hadden de lidstaten de hen betreffende pagina's voorafgaandelijk voor goedkeuring toegestuurd gekregen. Ze hadden geen bezwaar.

Opmerkelijk blijkt ook dat in de Duitse sectie het woord nazi niet voorkomt. Wel werd genoteerd dat er in 1929 'een toename van het aantal extremistische bewegingen was' en dat Adolf Hitler in 1933 kanselier werd.

Peter Thomas, hoofd van het Belgische Informatiebureau, verdedigt zich met het argument dat het boekje 'geen wetenschappelijke publicatie is, en niet als dusdanig bedoeld was'. "We hebben het boek in het voorjaar al teruggetrokken", zegt Thomas. "De rel met de Hongaren was zo groot dat we niet anders konden. Dat er toch boekjes circuleren waarin het Hongaarse hoofdstuk is uitgescheurd, klopt. Dat was de voorwaarde die Hongarije ons oplegde."

Thomas betreurt dat de Britse pers nu kritiek levert op het boek, terwijl het niet meer wordt verspreid. "Met al die commotie is het maar de vraag of een herwerking er ooit zal komen. Als er opnieuw kritiek komt, zien we daarvan af."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234