Zaterdag 06/06/2020

Huwelijk

In Gent en Antwerpen huwt de helft van de koppels gratis

Veel gemeenten bieden een formule aan om gratis te trouwen. Meestal moet er dan wel nog betaald worden voor het trouwboekje. Beeld Mark Kuipers

Als een Belg trouwt, dan doet hij dat graag gratis, zo blijkt uit een rondvraag van deze krant. In Gent en Antwerpen kiest de helft van de koppels voor een lowbudgetformule, in Brussel zelfs driekwart. 

Veel Vlamingen kiezen ervoor om de kosten voor hun mooiste dag, of toch de wettelijke ceremonie ervan, te drukken. Dat leert een belronde naar de stadsbesturen van de Vlaamse centrumsteden. In Antwerpen en Gent gaat zowat de helft van de koppels voor de goedkope optie. In Brussel is het zelfs driekwart. 

"Voor Vlaanderen zijn er eigenlijk geen regels rond wat gemeenten mogen aanrekenen voor een huwelijksplechtigheid", zegt Steve Heylen van de Vlaamse Vereniging van Ambtenaren en Beambten Burgerlijke Stand (Vlavabbs). "Gemeenten kunnen meer geld vragen voor een bepaalde locatie of een bepaalde dag, maar dat moeten ze zelf beslissen. De meeste vragen wel hoe dan ook een vergoeding voor het trouwboekje en de administratieve kosten."

Hoewel stadsbesturen doorgaans gratis huwelijksceremonies aanbieden (trouwen is namelijk een basisrecht dat vastgelegd is binnen de Europese wetgeving) zijn er ook andere mogelijkheden. Een van de duurste formules in ons land is een ceremonie in het Gentse Gravensteen (voor 637 euro), waaraan ook nog een receptie gekoppeld kan worden. 

Geen regels

"De gratis ceremonie is bij ons op woensdag- en op vrijdagochtend tussen negen en elf", zegt Gents schepen van Burgerlijke Zaken Sofie Bracke (Open Vld). "De praalhuwelijken kosten 256 euro, maar dan zorgen we ook voor een baldakijn, een blauwe loper en een orgelist."

In andere steden als Leuven is de plechtigheid altijd gratis, al moet er wel 25 euro neergelegd worden voor het trouwboekje. Uit een onderzoek dat Radio 2 in 2015 deed over heel Vlaanderen, blijkt nog dat er in kleinere gemeenten als Haacht, Hoeilaart en Kapelle-op-den-Bos soms ook een kosteloze receptie bijkomt. En nog volgens Radio 2 biedt 65 procent van de Vlaamse gemeenten de gratis formule aan.  

Dat is in schril contrast tot Nederland, waar men probeert om gratis trouwen tegen te gaan met allerlei pestregeltjes. In de stad Alkmaar mogen koppels die gratis trouwen bijvoorbeeld geen ringen uitwisselen en is het niet toegelaten om foto's te nemen. In een brief aan de regering vraagt de Nederlandse bond voor steden en gemeenten (daar de NVVB genoemd) zelfs om de gratis huwelijksceremonie enkel mogelijk te maken voor koppels met weinig financiële middelen. 

Eenduidig antwoord

Dan blijft nog de vraag waarom koppels liever geen geld geven aan wat doorgaans toch een speciaal moment hoort te zijn. Een eenduidig antwoord ligt volgens de verschillende stadsbesturen niet voor de hand, maar de Gentse schepen Bracke, die jaarlijks 1.100 huwelijken voltrekt, denkt er wel een goed zicht op te hebben. 

"Wat ik vaststel is dat koppels van vreemde origine liever kosteloos trouwen, aangezien zij de nadruk leggen op een grote religieuze plechtigheid", zegt ze. "Een nieuwe tendens is nog dat sommige echtparen de plechtigheid graag onder elkaar houden en daarom opteren voor een gratis ceremonie op een weekdag. Vaak maken ze er nadien dan nog een dagje van."

Meer naar het westen van het land, in Brugge, ziet schepen Martine Matthys (CD&V) ook een resem argumenten waarom sommige paartjes het low budget houden. "Sommigen hebben het papiertje gewoon nodig om een huis te kopen", zegt ze. "Of ze trouwen voor de tweede of derde keer en willen er daarom niet te veel geld aan geven. Voor die koppels denken we eraan ons huwelijksgeschenk - een beeldje van een liefdespaar - na veertien jaar te veranderen. Sommige mensen hebben het namelijk al dubbel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234