Woensdag 08/12/2021

"In gedachten bij slachtoffers seksueel misbruik": Lode Aerts gewijd als bisschop van Brugge

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Lode Aerts mag zich voortaan bisschop van het bisdom Brugge noemen. De 57-jarige deken van de stad Gent werd na de middag gewijd door kardinaal Jozef De Kesel. Het was al 31 jaar geleden, van Roger Vangheluwe in 1985, dat in het bisdom Brugge nog eens een bisschopwijding plaatsvond. "Op deze dag gaan mijn gedachten in het bijzonder uit naar de slachtoffers van seksueel misbruik", zei Aerts kort voor zijn wijding.

Stipt om 15 uur begon in een nokvolle Sint-Salvatorskathedraal in Brugge de bisschopswijding. De Kesel, de oud-bisschop van Brugge, had een boodschap voor Aerts. "Christen en bisschop. Het laatste zal soms een grote last zijn. Maar het eerste maakt er altijd een grote genade van. Voor jezelf en voor heel de geloofsgemeenschap waarvan je nu de herder wordt. Je zult soms vooraan lopen, soms midden de schapen, soms achteraan. Maar altijd samen en met elkaar in lief en leed verbonden", bemoedigde De Kesel.

Daarna werd Aerts gevraagd of hij bereid is om als bisschop te worden gewijd. "Ja, dat wil ik. Met de hulp van Gods genade", antwoordde hij. Daarna ging Aerts op de grond liggen, volgens de oude traditie van de mens die zich ter aarde werpt om een totale gave van trouw en verbondenheid tot uitdrukking te brengen.

Daarna volgde een handoplegging door alle aanwezige bisschoppen en het wijdingsgebed waarbij het evangelie boven het hoofd wordt gehouden. Bisschop Aerts werd ook nog gezalfd alvorens het evangelieboek te ontvangen om zo de Blijde Boodschap van God te verkondigen. Hij ontving ook een staf en mijter, als symbool van zijn herderlijke opdracht.

Kindermisbruik

De nieuwe bisschop wil transparanter zijn over misbruik in de kerk en het onderwerp bespreekbaar maken."We moeten lessen trekken uit het verleden", zei Aerts over de moeilijke periode in het bisdom van Brugge. In 2010 trad bisschop Roger Vangheluwe af na een schandaal over seksueel misbruik binnen de kerk.

"Ik denk vandaag in het bijzonder aan die mensen die ontzettend veel pijn hebben geleden en verdriet hebben gekend. Maar laat dit niet verloren gaan. We moeten de dingen durven uitspreken en alles goed in de gaten opdat het niet opnieuw zou gebeuren. Het kan gebeuren, de mens is zwak, maar we moeten waakzaam zijn en mogen niets onder de mat vegen. Er zijn slachtoffers die me succes wensen, maar die het niet aankonden om vandaag naar Brugge te komen. Ik denk aan hen", aldus bisschop Aerts die emotioneel reageerde op de vragen rond het misbruik.

"Er is ontzettend veel werk gebeurd de laatste jaren. De slachtoffers zijn gehoord. Ze moeten ook durven spreken. Ik ga de lijnen die kardinaal De Kesel heeft uitgezet zeker verderzetten."

"Vertrouwen in God hervinden"

Aerts blikte ook vooruit op zijn nieuwe functie. "Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet stond te springen voor deze taak. Ik wou aanvankelijk nee zeggen, maar ik wou niet laf zijn. Ik heb al zoveel gekregen, ik wou iets terugdoen", aldus Aerts, die het geloof in God wil herstellen.

"We moeten onze positie als christen hervinden. We moeten het vertrouwen vinden in God. Er is een hoop die sterker is dan alle miserie. Ik wil het dan ook niet hebben over gebouwen, de indeling van parochies of de pikorde binnen de kerk, maar wel over het geloof. Ik wil nederig zijn, net zoals paus Franciscus, die toch een voorbeeld is voor mij." Aerts wou dan ook niet dat de wijding zijn feest is. "Dit is een feest voor het hele bisdom. Het is een dag van de kerk."

Tijdens de wijding waren ook afgevaardigden van andere religies aanwezig. "Religie is verbinden. We leven in een periode met extremisme en fundamentalisme. Dat maakt kapot. Ik wil een bruggenbouwer zijn, binnen mijn kerk, maar ook met andere religies. We moeten er zijn voor de mensen in nood: kinderen, ouderen, eenzame mensen, vluchtelingen. Die wachten op een signaal."

Aerts wil vooral het vertrouwen herstellen. "Ik ga de kerken niet opnieuw vol krijgen. Ik ben ook geen marktkramer. Er zijn mensen die veel naar de kerk gaan maar weinig vertrouwen hebben, maar omgekeerd geldt dat evenzeer."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234