Zaterdag 05/12/2020

In Franstalig België blijft de PS op post

De gok van cdH-voorzitter Benoît Lutgen is maar half gelukt. Wallonië wordt voortaan bestuurd zonder de PS. In Brussel en in de Franstalige Gemeenschap behouden de socialisten de macht - weliswaar in coalities die tot weinig meer in staat lijken.

Veel woorden wil men er in de regeringspartijen meer aan vuil maken. Het is gedaan, game over, finito. Na bijna twee maanden onderhandelen zijn de partijen ermee opgehouden. De huidige regeringen in Brussel (PS, DéFi, cdH, Open Vld, sp.a, CD&V) en de Franstalige Gemeenschap (PS en cdH) doen gewoon hun regeerperiode uit. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) blijft op zijn post. Net zoals zijn partijgenoot Rudy Demotte in de Franstalige Gemeenschap. "Ik zal niet triomfantelijk doen. We gaan gewoon verder werken", reageert die laatste. Al lijkt niet iedereen overtuigd. Een regeringsbron zucht: "We hebben nu twee spookregeringen. Ze bestaan wel en ze bestaan niet."

Sinds 19 juni stond de Franstalige politiek op zijn kop. Op die dag lanceerde cdH-voorzitter Lutgen uit het niets een oproep aan MR, Ecolo en DéFi om nieuwe regeringen te vormen in Wallonië, Brussel en de Franstalige Gemeenschap. Zonder de PS. Volgens de Ardenner viel er met die partij niet langer samen te werken.

Het was een schok zonder voorgaande in de Franstalige politiek: nooit eerder was beslist om een meerderheid tijdens een regeerperiode te wijzigen. En tot ieders verrassing had Lutgen ze ook nauwelijks voorbereid. Niet alleen de PS, maar ook de andere Franstalige partijen werden compleet verrast door zijn demarche. In Wallonië volstond weliswaar een akkoord met de liberalen om een meerderheid te vormen - dat er ook relatief snel kwam. Maar in de hoofdstad en in de Franstalige gemeenschap lagen de politieke kaarten veel moeilijker. In Brussel bleek al snel dat DéFi niet van plan was om de PS zomaar te laten vallen.

Dossier per dossier

Het gevolg is dat cdH zich voortaan in een spreidstand bevindt: in Wallonië regeren met de MR en in Brussel en de Franstalige Gemeenschap met de PS. De partij zegt dat ze in die twee laatste regeringen haar dossiers stuk per stuk zal verdedigen. De kans is echter microscopisch klein dat er in die coalities nog iets wezenlijk wordt beslist voor de verkiezingen in 2019. Daarvoor lijkt het wantrouwen te groot. "Iedereen vraagt zich nu af hoe het verder moet in Brussel en de Franstalige Gemeenschap", zegt politicoloog Pascal Delwit (ULB). "In principe heeft iedereen er baat bij om die regeringen te doen werken. Anders voedt dat alleen de antipolitiek. Maar of dat ook zal lukken? Zeker in de Franstalige Gemeenschap wordt het erg lastig. Daar moeten PS en cdH nog een aantal belangrijke beslissingen nemen, onder meer over de hervorming van de universiteiten en de kinderbijslag."

Bij de PS wil men van die tijd, toch nog twee jaar, gebruikmaken om opnieuw op zijn positieven te komen. PS-voorzitter Elio Di Rupo kan alvast iets geruster slapen nu zijn partij niet uit alle regeringen is gegooid. In 2019 volgt dan de clash.

Volgens Delwit zal de strijd al eerder losbarsten. "Bij de lokale verkiezingen in oktober 2018 willen de socialisten al revanche nemen. CdH bestuurt nu nog mee in rode steden zoals Charleroi, Bergen en Luik. De PS zal er alles aan doen om de partij daar te wippen. En dan zal de sfeer in de regionale regeringen helemaal naar het vriespunt zakken. Ook binnen cdH zal de onrust dan toenemen."

Lutgen dreigt zo de grootste verliezer te worden van zijn eigen gok. In Wallonië heeft MR voortaan de touwtjes in handen met minister-president Willy Borsus en diens luitenanten Jean-Luc Crucke en Pierre Yves Jeholet - alle drie afkomstig uit streken waar cdH vandaag sterk staat. Hij heeft er zo dus onrechtstreeks zijn eigen concurrentie versterkt. Terwijl hij in Brussel en de Franstalige Gemeenschap de perfecte zondebok is voor alle verwarring. Delwit: "Lutgen lijkt de pineut. Het blijft een wet in de politiek: wie de stekker eruit trekt, wordt daar zelden voor beloond."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234