Dinsdag 29/11/2022

In Franse voorsteden identificeren Algerijnen zich met Palestijnen

Frankrijk worstelt met de anti-joodse haat die lijkt op te bloeien onder Algerijnen. De 'vijandige daden' worden in cijfers gevat. Het Midden-Oosten-conflict lijkt de aanjager. Chirac maakt zich zorgen, Sharon gooit olie op het vuur.

Parijs

de Volkskrant

Martin Sommer

Voorzichtheid is geboden als het gaat over de vijf antisemitische incidenten in het paasweekend in Frankrijk: een brand in de synagoge in de Parijse voorstad Trappes, waarover heel Frankrijk anderhalf jaar geleden geschokt was, bleek uiteindelijk een ongeluk. Toch spreken de feiten boekdelen. Nog geen twee weken geleden bood de Franse Commissie voor de Mensenrechten de minister van Justitie een rapport aan. Daarin werd een verband gelegd tussen de gebeurtenissen in het Midden-Oosten en antisemitische incidenten in Frankrijk. In de herfst van het jaar 2000 werden, na het begin van de tweede intifada, 119 'ernstige' antisemitische incidenten gemeld. In het jaar 2001 was er sprake van 29 ernstige incidenten. Het aantal racistische incidenten tegen Franse Arabieren nam tegelijkertijd toe.

Vrijwel tegelijk publiceerden de joods-Franse studentenunie en SOS-racisme samen een 'Witboek', waarin melding werd gemaakt van een toename van het aantal aanslagen op synagogen, van antisemitische beledigingen en graffiti, met name sinds de aanslagen op het World Trade Center in New York.

Een eerste lijst met 330 'vijandige daden' maakte de Representatieve raad van Franse joden (CRIF) in december 2001 wereldkundig. Bij de presentatie van die CRIF-lijst werd voor het eerst man en paard genoemd: de daders zijn voor het overgrote deel jonge beurs, Fransen van Algerijnse herkomst. Frankrijk telt 700.000 joden, en heeft daarmee na Israël en de VS de grootste joodse gemeenschap ter wereld. Tegelijkertijd wonen in Frankrijk tussen de vier miljoen en zes miljoen islamieten, de meesten afkomstig uit Algerije.

Patrick Klugman, voorzitter van de joods-Franse studentenunie, zei over het nieuwe antisemitisme: "De molotovcocktails hebben een gewelddadig klimaat geschapen. Vandaag de dag is er bij de jongeren in de voorsteden geen barrière meer tussen het antisemitische gevoel en de daad."

De anti-joodse haat van de jonge beurs heeft niets te maken met het ouderwetse Franse antisemitisme van het Front National van Le Pen, dat wortelt in een wezenlijk antirepubli-keins sentiment. De jonge Franse Arabieren identificeren zich met de Palestijnse zaak, die ook overigens in de Franse samenleving veel begrip ontmoet. Eerder deze week werden in Parijs, Lyon en Straatsburg duizendkoppige pro-Palestijnse demonstraties gehouden. De Fransman José Bové, de onvermoeibare, populaire strijder tegen McDonald's, bevond zich met enkele antimondialisten bij Yasser Arafat in Ramallah.

President Chirac noemde de incidenten van het paasweekeinde "buitengewoon zorgelijk" en hij zei ze "zeer serieus" te nemen. Maar hij voegde daar meteen aan toe dat "antisemitisme geen vanzelfsprekend sentiment voor Fransen is". Daarmee doelde de president op een recente uitspraak van een Israëlische minister, dat Frankrijk het westerse land is waar het antisemitisme het meest om zich heen grijpt. Premier Sharon deed er daarna nog een schepje bovenop. Hij zei dat joden in Frankrijk niet veilig zijn, omdat er in dat land zes miljoen Arabieren wonen. Hevige verontwaardiging in Frankrijk. De meeste analisten waren het erover eens dat Sharon de 700.000 Franse joden wilde aansporen tot emigratie naar Israël, aangezien dat land de demografische wedloop met de Palestijnen aan het verliezen is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234