Maandag 30/01/2023

NieuwsUitstoot

In Frankrijk vervuilen de 63 rijkste ondernemers evenveel als 30 miljoen burgers

Gérard Mulliez, oprichter van Auchan, spreekt op een economisch forum in Rijsel. Hij is verantwoordelijk voor meer dan 30 miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar. Beeld BELGAIMAGE
Gérard Mulliez, oprichter van Auchan, spreekt op een economisch forum in Rijsel. Hij is verantwoordelijk voor meer dan 30 miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar.Beeld BELGAIMAGE

Rijke ondernemers zijn niet alleen vervuilend vanwege hun luxejachten of privévliegtuigen. Het zijn juist hun zakelijke beleggingen die enorme CO2-uitstoot veroorzaken. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam en Greenpeace.

Frank Renout

De 63 allerrijkste ondernemers in Frankrijk zijn door hun zakelijke beleggingen verantwoordelijk voor 152 miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar. Dat is meer dan de uitstoot van Zweden, Finland en Denemarken opgeteld. En het is evenveel als de helft van wat de Franse bevolking uitstoot.

Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam en Greenpeace. Zij stellen dat rijken nog nauwelijks worden aangeslagen voor hun gedrag. “Milieubelastingen wegen veel zwaarder op mensen met bescheiden inkomens dan op mensen met veel geld.”

De topondernemers hebben aandelen in hun eigen bedrijf. De onderzoekers becijferden welke CO2-uitstoot van dat bedrijf daarmee voor hun rekening komt. Als een bedrijf bijvoorbeeld 100 ton uitstoot, en een ondernemer heeft 10 procent van de aandelen, dan wordt die ondernemer aangeslagen voor 10 ton aan uitstoot.

Auchan-oprichter op één

Drie Franse miljardairs blijken met voorsprong de grote boosdoeners te zijn. Met hun aandelenportefeuille zijn deze drie verantwoordelijk voor evenveel vervuiling als 23 procent van álle Fransen.

Boven aan de lijst staat ondernemer Gérard Mulliez, eigenaar van de internationale supermarktketen Auchan. Alleen al zijn eigen familieaandeel in het bedrijf is verantwoordelijk voor 33 miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar. “Dat is drie miljoen keer zoveel als een gemiddeld Frans huishouden.” Het gaat bijvoorbeeld om energieverbruik en transport.

Op de ranglijst van Franse grootvervuilers eindigt Rodolphe Saadé op de tweede plaats. Hij is eigenaar van zeetransportbedrijf CMA-CGM en als aandeelhouder goed voor 23 miljoen ton aan CO2. Derde staat Emmanuel Besnier, topman van zuivelbedrijf Lactalis, die met zijn aandeel in zijn bedrijf verantwoordelijk is voor bijna 16 miljoen ton CO2.

“De drie bedrijven (Auchan, CMA-CGM en Lactalis) doen wel inspanningen voor het klimaat, maar het is bij lange na niet voldoende om aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te voldoen”, staat in het rapport.

Topje van de ijsberg

De cijfers over de 63 Franse miljardairs zijn volgens Oxfam en Greenpeace schattingen en misschien zelfs het topje van de ijsberg. De organisaties hebben alleen doorgerekend wat het aandeel van de miljardairs is in hun eigen bedrijven en niet hun aandeel in andere bedrijven. “Verder geven veel bedrijven weinig duidelijkheid over hun emissies. Van 55 miljardairs hebben we geen gegevens kunnen berekenen.”

In het rapport wordt er ook op gewezen dat de rechten van aandeelhouders in Frankrijk relatief beperkt zijn. Wereldwijd zijn er aandeelhouders die zich aansluiten bij het Follow This-initiatief van Nederlander Mark van Baal: ze dwingen bij olie- en gasproducenten klimaatinitiatieven af met hun aandelen en hun stemrecht. “In Frankrijk ligt dat juridisch heel ingewikkeld en zijn er heel strenge voorwaarden voor aandeelhouders die resoluties willen indienen.”

Oxfam en Greenpeace pleiten voor het instellen van een klimaat-vermogensbelasting. Bij het berekenen van de belastingaanslag moet worden meegewogen welke klimaatimpact beleggingen hebben. Vervuilende beleggingen leiden dan tot een hogere aanslag. Zo’n regeling is nodig om maatschappelijk draagvlak te creëren voor klimaatbeleid, schrijven de organisaties.

Boete

“De Franse bevolking wordt steeds vaker gevraagd om mee te betalen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar grote bedrijven worden nauwelijks verplichtingen opgelegd. Ze moeten openbaar maken hoe ze de uitstoot willen terugdringen en kunnen anders een boete krijgen.”

Terwijl ‘gewone’ Fransen relatief weinig invloed hebben op het klimaat kunnen vermogende Fransen juist wel een belangrijke bijdrage leveren, is de gedachte.

“Door de aandelen die zij kopen kiezen ze welke bedrijven ze financieren: met een goede of slechte invloed op het klimaat”, schrijven de organisaties. “Juist zij zijn door hun economische machtspositie in staat om de economie te sturen en ervoor te zorgen dat er meer producten op de markt komen met een betere klimaatvoetafdruk.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234