Donderdag 24/06/2021

'In Francorchamps kun je ook aangenaam fietsen'

'Als ik op principiële punten mijn eigen geweten geweld moet aandoen, levert dat de partij niets op. Ik ben bij de VLD om net de thema's milieu en gezondheid een gezicht te geven.' Patrik Vankrunkelsven, pas overgestapt van Spirit naar VLD, liet zijn nieuwe partij gisteren kennismaken met zijn 'koppigheid'. Samen met een paar andere dissidenten deed hij in de Senaat de stemming kantelen in het nadeel van een aanpassing op de tabakswet.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Vankrunkelsven maakte indruk, gisterochtend in de plenaire vergadering van de Senaat. Met een stalen gezicht ging hij er lijnrecht in tegen zijn nieuwe fractieleidster Jeannine Leduc, als Limburgse zelf groot voorstander van het tabakswetsvoorstel dat ook het autocircuit van Zolder baat moest brengen. "Ik ben soms een koppig bazeke", glimlacht Vankrunkelsven achteraf. "Ik vind dat geen gebrek. Ik heb ook tegen het wetsontwerp gestemd dat in Brussel toegevoegde rechters buiten de taalpariteit om toelaat. Als ik op principiële punten mijn eigen geweten geweld zou aandoen, zou ik een lachertje van mezelf maken. Dat levert de partij trouwens niets op. Ik ben net bij de VLD gekomen om een gezicht te geven aan de thema's milieu en gezondheid."

Heeft de VLD u onder druk gezet om te plooien?

"Nooit. Ik zou dat niet aanvaarden. Ik heb de fractie meteen duidelijk gemaakt hoe ik zou stemmen en ik heb zelfs getracht mijn collega's voor mijn visie te winnen. Ook strategisch vond ik het niet verstandig van de VLD om zich aan dit voorstel te koppelen. Omdat de kans groot was dat het zou worden weggestemd en tegelijk het beeld zou blijven hangen dat de Vlaamse liberalen zich laten inpakken door de tabakslobby. Bon, de fractie oordeelde er anders over maar alle leden hebben wel de vrijheid gekregen om hun stemgedrag te bepalen."

VLD-fractieleidster Leduc heeft haar nek ver uitgestoken voor dit voorstel. Mede door uw stem wordt het weggestemd. Dat is toch een probleem?

"Ik begrijp Jeannine eerlijk gezegd niet. Dit gaat over een voorstel dat enkel een lokaal Waals particulier belang dient. Pro forma wordt daar dan een zoethoudertje voor Zolder ingeschoven. Ik vind het perfect legitiem dat PS en MR dit voorstel indienen en ik wil zelfs nog begrijpen dat Leduc oordeelt dat ze het initiatief moet steunen uit loyauteit voor haar MR-collega Philippe Monfils. Maar probeer dat dan toch niet met een intellectueel betoog te ondersteunen. Dit voorstel valt niet intellectueel te verdedigen.

"Allez, het toppunt is toch wel de bewering dat die reclame geen effect zou hebben op het rookgedrag. Dat slaat wetenschappelijk en economisch nergens op. Waarom staan die tabaksmultinationals te dringen om een autorace in Francorchamps te mogen sponsoren? Omdat die sport appelleert aan de jeugd en hun een beeld voorspiegelt van succes, snelle wagens en mooie vrouwen en daar willen die bedrijven maar al te graag hun sigarettenmerk aan koppelen. De hele Francorchamps-kwestie illustreert net op welke perfide manier de tabakslobby haar producten probeert te slijten aan de jeugd. Nooit van mijn leven zal ik daaraan toegeven."

PS-senator Happart zegt dat de oud-VU'er Vankrunkelsven een communautaire rekening met Wallonië wou vereffenen.

"Dat heeft er niets mee te maken. Het is jammer als de economische expansie in Wallonië gedwarsboomd wordt, maar dit is het spel van de democratie. Er is een wet, goedgekeurd in de vorige regeerperiode, en die moet gerespecteerd worden. In 2005 wordt het verbod op tabaksreclame in heel Europa van kracht. Francorchamps krijgt een voorsprong van twee jaar om naar alternatieve sponsors te zoeken. En als de formule 1 afhaakt, kan het circuit toch gebruikt worden voor alternatieve evenementen. In Francorchamps kun je ook aangenaam fietsen. Ik spreek uit ervaring."

Men kan zeggen: Europa voert een reclameverbod voor tabak in in 2005. Waarom moeten wij per se strenger willen zijn en zo Francorchamps kapotmaken?

"Laten we eerst nog maar even afwachten of de Formule 1 effectief volgend jaar wegtrekt uit Francorchamps. Al jarenlang roept de heer Ecclestone die dreiging af over ons land. Ik laat me daar niet door opjagen. De wet geldt voor iedereen, ook voor Ecclestone. De Formule 1 is niet het enige evenement dat zich moet aanpassen aan de wet, hé. Wat zouden de organisatoren van Rock Werchter of van Beach Rock niet moeten zeggen als zij naar andere sponsors op zoek moeten, terwijl Francorchamps drie dagen per jaar ongestoord zijn gang mag gaan. Dat zou pure discriminatie zijn."

Uw stemgedrag werd bepaald door uw ervaring als arts. Reclame voor alcohol vindt u geen probleem?

"Het propageren van drugs is altijd een probleem, of het nu over softdrugs, tabak of alcohol gaat. Als arts weet ik evenwel dat de impact van tabak op de volksgezondheid zo immens is dat het onmogelijk te vergelijken is met de andere categorieën. Tabak is veel erger dan alcohol. Tegelijk ben ik me bewust van de tragische gevolgen van de vele alcoholverslavingen en verkeersdoden door drankmisbruik. Er zijn dus argumenteren om ook voor alcohol een reclameverbod in te voeren. Ik zeg niet neen tegen dat debat, maar laten we daar rustig onze tijd voor nemen. Er is nu een maatschappelijke consensus over tabaksreclame. Daarop kunnen we misschien verder bouwen."

Tot slot: wat zegt u als pacifist over het voorstel van premier Verhofstadt om Amerikaans plutonium in België te recycleren?

"Die discussie verdient enige nuance, die de milieubeweging nu uit het oog verliest. Het is inderdaad geen goed idee om plutonium uit kerncentrales op te werken tot mox, omdat je zo aan kernproliferatie doet. Bij plutonium uit kernwapens, zoals nu het geval is, ligt dat anders. Zodra je er mox van gemaakt hebt, kun je dat plutonium nooit meer gebruiken voor wapens. Zo help je dus mee aan de ontwapening, ook al vind je het gebruik van plutonium op zich misschien fout."

'Er zijn argumenten om ook voor alcohol een reclameverbod in te voeren'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234