Zaterdag 21/05/2022

In elke schoolklas zit minstens één depressief kind

Naar schatting zouden er in Vlaanderen ruim 80.000 kinderen en adolescenten depressief zijn. De Koning Boudewijnstichting organiseerde gisteren een colloquium over het thema. Er is een budget van 10 miljoen vrijgemaakt voor een reeks projecten voor herkenning en preventie van jeugdige depressiviteit en zelfmoord. Bedoeling is om ouders en opvoeders bewust te maken zodat het probleem niet langer genegeerd wordt.

Brussel

Eigen berichtgeving

Famke Robberechts

Vanaf de tweede helft van de vorige eeuw kent het aantal depressies bij kinderen in Europa een spectaculaire toename. Toch werd het probleem pas recentelijk uit de taboesfeer gehaald. Nog steeds zijn volwassenen zich nog onvoldoende bewust van de donkere kant van hun kind. In de ogen van volwassenen zijn kinderen per definitie vrolijk en zorgeloos. Dat ook zij met existentiële vragen worstelen is de meeste ouders volledig onbekend. Het kind blijft met vele vraagtekens zitten en wordt onzeker en angstig. Zelfmoord bij kinderen komt steeds vaker voor, er zijn zelfs gevallen bekend van kinderen jonger dan acht jaar. Volgens psychotherapeut Bob Vansant zijn de ouders in het merendeel van de gevallen verantwoordelijk voor de depressie van hun kind.

"We krijgen de kinderen die we verdienen", aldus Vansant. "Depressies bij kinderen zijn een verschuiving van een probleem bij de ouders. Deze zijn wel begaan met de welvaart van hun kinderen maar niet met hun welzijn. Kinderen moeten steeds vaker meelopen in de manische rush van hun opvoeders en leren zo hun spontaan 'kind zijn' af." Geschat wordt dat 3 procent van de schoolgaande jeugd met een depressie kampt. Concreet betekent dat één scholier op de twintig, of één depressief kind per klas. Volgens onderzoek zijn 5 procent van de jongeren die in het bijzonder onderwijs terechtkomen vanwege leermoeilijkheden eigenlijk depressief en horen ze er dus helemaal niet thuis.

Hoe de duisternis de roze kinderkamer binnendringt, is nog steeds niet helemaal duidelijk. Enerzijds heeft erfelijke aanleg voor depressies een invloed, anderzijds zijn er de omgevingsfactoren. Uit onderzoek blijkt dat vooral prestatiedruk van de ouders de grote boosdoener is in de ontwikkeling van depressies bij kinderen. Vansant: "Scoren en de beste zijn vormen de sleutelwoorden in heel wat opvoedingen. Zo worden depressies gekweekt."

Depressieve kinderen uiten zich op een heel andere manier dan volwassenen. Een kinderdepressie is veel subtieler. Kinderen sluiten zich af of ze worden agressief. Pesten, in bed plassen, tics, overaangepast en al te perfect gedrag... Het zijn allemaal mogelijke signalen. Feit is wel dat jonge kinderen meer kans hebben om door een depressie te komen dan adolescenten. Bij kinderen zijn de persoonskenmerken nog niet echt vastgeankerd waardoor er gemakkelijker mee kan worden gewerkt. Bij adolescenten daarentegen is het karakter wel al grotendeels gevormd en wordt de depressie moeilijker te behandelen.

Nog te vaak belanden kinderen met een depressie in de psychiatrie, terwijl hun aandoening daarvoor veel te licht is. Ouders zijn vaak niet genoeg geïnformeerd over mogelijke alternatieven. Met het oog op de groeiende problematiek begon de VUB recentelijk een initiatief om kinderen in aanvulling van de PMS-tests ook te laten testen op depressiviteit. Op korte termijn zijn de resultaten zeer bevredigend, maar het effect op lange termijn valt natuurlijk nog af te wachten. Dit langetermijneffect is belangrijk omdat bij iemand die een depressie gehad heeft de kans groot is dat hij of zij in de toekomst opnieuw depressief wordt. Daarom is het van essentieel belang om depressiviteit preventief bij kinderen en jongeren aan te pakken. De Koning Boudewijnstichting wil dankzij het samenbrengen van een team van experts de criteria vastleggen die bij kinderen en jongeren bepalend zijn voor de ontwikkeling van depressiviteit. Met behulp van een bedrag van 10 miljoen frank wordt zo een platform gecreëerd waar geïnteresseerden altijd terecht kunnen voor een laatste stand van zaken.

Vansant: 'Scoren en de beste zijn vormen de sleutelwoorden in heel wat opvoedingen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234