Donderdag 28/01/2021

In één woord: ''s wonderful' en ''s marvellous'

HHHHI vlaams radio orkest, wayne marshall

Musical/Klassiek

en kim criswell brengen gershwin

Antwerpen

Van onze verslaggever ter plaatse

Wilfried Eetezonne

Eindejaar hangt in de lucht en dus mag het weer wat lichter in de concertzalen. Na het minder geslaagde Musicals in Concert van vorig jaar herpakt het Vlaams Radio Orkest (VRO) zich, als occassioneel musicalliefhebber, deze keer met een concertavond in het teken van de grootheid George Gershwin.

En bij Gershwin moet het vooruitgaan, vindt de Britse gastdirigent en solist Wayne Marshall, als hij vanachter zijn piano het VRO door de 'Rhapsody in Blue' jaagt. Van de klagende klarinet in het begin tot de donderende finale, hij houdt het kort en krachtig, niet te pathetisch. Enkel tijdens zijn eigen pianosolo's gaan het soms té snel, dan verliest hij de toehoorders in zijn virtuositeit.

Marshall is zeker niet van de minste als het op Gershwin aankomt. Qua bekendheid is hij misschien nog geen André Previn, maar als de grote orkesten ergens ter wereld Gershwin brengen, is Marshall meestal niet ver uit de buurt.

Ook de 'American in Paris' houdt hij kwiek, maar hier is er meer aandacht voor de romantische brede violen en de jazzelementen. Het VRO volgt hem op de voet en swingt lekker mee. Tussen beide Gerschwin-stukken, klonk nog een beheerste 'Bolero' van Ravel. Niet ongebruikelijk dat Ravel naast Gershwin staat, want tussen beide heren was er een wederzijdse bewondering en - voor de petite histoire - ze stierven in hetzelfde jaar, tijdens een gelijkaardige hersenoperatie om een tumor te verwijderen.

Maar het is na de pauze, gewijd aan de songs van George en broer Ira, dat Marshall echt kan spelen met Gershwins muziek. Zo doorspekt hij zijn 'Strike Up the Band', uit de gelijknamige en nog steeds zéér actuele oorlogssatire van Gershwin, met citaten uit 'Slap that Bass', en de twee eerder gebracht concerten. Iets wat hij even later ook zal doen tijdens zijn pianoimprovisatie op thema's uit het onvermijdelijke Porgy and Bess.

Hij wordt in dat tweede deel bijgestaan door musicalactrice Kim Criswell, met wie hij vaker het Gershwin-repertoire brengt. Als songkeuze worden niet de platgetreden paden gevolgd. 'Sweet and Lowdown' uit Tip-Toes, 'Soon' uit Strike up The Band of het grappige 'The Lorelei' uit Pardon My English zijn niet meteen vaste kost op het Gershwin-menu, maar behoren wel tot de top van wat de Gershwins bij elkaar hebben geschreven.

Criswell is ook geen kleintje op de podia van Broadway en West End en hier bewijst ze waarom. Naast een sopraanstem die geschikt is om de harstocht in de liefdesnummers als 'But Not for Me' uit Girl Crazy of 'How Long Has This Been Going On' uit Rosalie naar boven te halen, heeft ze ook genoeg Broadway-brutaliteit om hier en daar te 'belten' om de humor in de songs te accentueren. Dan weer smacht ze, dan weer heeft ze de tong stevig in de kaak. Ze houdt de Gershwins in ere als een van de grootste musicalcomponisten en maakt er geen misplaatste operette van. In haar hele optreden zit humor, als ze bij aanvang kijft op een te laat opgekomen Marshall, een beetje been toont, en er kan zelfs een charlestonpasje af. Het maakt de avond - om het in de woorden van de maestro te zeggen - ''s Wonderful' en ''s Marvellous'.'

WIE Het Vlaams Radio Orkest onder leiding van Wayne Marshall (solist), Kim Criswell (sopraan) WAT Werk van George en Ira Gershwin, 'Bolero' van Ravel GEZIEN Koningin Elisabethzaal, Antwerpen op 13 december NOG TE ZIEN Vanavond in het Theater aan de Parade in 's Hertogenbosch. Het concert wordt op 1 januari uitgezonden op Klara. INFO EN TICKETS 0031/900 33 72 72 33, boschticket@theateraandeparade.nl of www.vro-vrk.be

Een Gershwin-avond waarvoor het woord 'zalig' werd uitgevonden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234