Zondag 05/02/2023

in een NOTENDOP

Sinds een paar jaar geldt ze als een serieuze kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur: de Griekse dichteres Kikí Dimoulá (1931). Lange tijd had ze een kantoorbaan bij de Griekse Nationale Bank ('een gevangenis', vond ze later) maar werkte daarnaast aan een poëtisch oeuvre dat haar wereldwijd erkenning bracht. Vertaler Hero Hokwerda stelde een royale keuze samen uit haar nuchtere, pessimistische en ironische werk, gelicht uit de veertien bundels die zij sinds 1956 publiceerde. De titel van de tweetalige bloemlezing Vindersloon ontleende Hokwerda aan de gelijknamige bundel uit 2010. Uit 'Aanliggend': 'De nacht is weer gevallen net als gister./ Weer is net als gister de nacht gevallen./ Gevallen is de nacht./ Gister./ Weer./ IJdele poging/ de betekenis te raden, de solidariteit van het verdriet.'
Kikí Dimoulá, Vindersloon, Ta Grammata, 300 p., 19,90 euro. vertaald door Hero Hokwerda.

Als student beleefde Loekie Zvonik (1936-2000) een affaire met medestudent Dirk de Witte (1934-1970), die was geobsedeerd door zelfmoord. In haar eerste roman Hoe heette de hoedenmaker?, verschenen in 1975 en nu heruitgegeven, reconstrueert Zvonik de laatste weken van De Wittes leven. In het nawoord roemt Jeroen Brouwers, die zowel Zvonik als De Witte heeft gekend, de gaafheid van deze sleutelroman.
Loekie Zvonik, Hoe heette de hoedenmaker?, Cossee, 224 p., 18,99 euro.

Dino Buzzati (1906-1972), journalist van de Corriere della Sera en schrijver, kreeg faam door onder meer zijn verslag van de Ronde van Italië van 1949. Een paar jaar eerder publiceerde hij het klassiek geworden kinderboek De beroemde bereninvasie van Sicilië, dat door hemzelf was geïllustreerd. Vertaler Renata Vos heeft het nu beschikbaar gemaakt voor Vlaamse en Nederlandse kinderen van 9 tot 99 jaar. Eindelijk kunnen die nu ook het verhaal lezen en bekijken over de bereninvasie van 'dat prachtig/ Sicilië, lang geleden, toen de dieren goed waren/ en de mensen wrede barbaren'.
Dino Buzzati, De beroemde bereninvasie van Sicilië, Karaat, 136 p., 18,95 euro. Vertaald door Renata Vos.

In 1962 verscheen een indrukwekkende autobiografie van een katholieke Berbervrouw. Het boek van Fadhma Aïth Mansour Amrouche (1882-1967), moeder van de Franse dichter Jean Amrouche, is nu vertaald. De geschiedenis van mijn leven is het ongepolijste verslag van het leven in Kabylië en Tunis in de Franse koloniale tijd.
Jurgen Maas, Fadhma Aïth Mansour Amrouche, De geschiedenis van mijn leven, 278 p., 19,95 euro. Vertaald door Hester Tollenaar.

Opnieuw een Vlaamse debutante bij uitgeverij Houtekiet, na Sanne Huysmans (Rafelen). Ellen Verstrepens (1984) Oker wordt aangekondigd als 'een hartverwarmende roman over vriendschap, verlies en verterend verlangen'. Hoofdpersonage An Janssens zit opgescheept met de meest banale naam ter wereld, alsof haar ouders haar bij voorbaat hadden opgegeven. Ze groeit op in de schaduw van haar extraverte broer Rutger. Hun vader vertrekt op een dag 'naar Engeland' en laat een verbitterde echtgenote achter, wat de band tussen broer en zus alleen maar versterkt. Op een dag stelt Rutger haar voor aan zijn vriend Hasse, die toevallig iedere dag dezelfde trein neemt. Vanaf dan gaat alles kantelen.
Ellen Verstrepen, Oker, Houtekiet, 280 p., 19,99 euro.

Wie zich met Machiavelli bezighoudt, komt regelmatig de naam Francesco Guicciardini (1483-1540) tegen, vriend, collega-politicus en auteur uit Florence. Hun opvattingen lagen dicht bij elkaar. Dat is mooi te zien in de Ricordi van Guicciardini, dat nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald. Qua stijl en inhoud doet het aan Machiavelli denken, maar de afwerking is zorgvuldiger dan bij de onstuimige auteur van Il principe. Het gedegen nawoord plaatst Guicciardini helder in zijn tijd van oorlog en rampen en onderstreept de actualiteit van zijn analyses.
Francesco Guicciardini, Ricordi, Historische Uitgeverij, 17,50 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234