Donderdag 08/12/2022

in een NOTENDOP

Een verzameling parabels van Paulo Coelho uit 1994 - oorspronkelijk geschreven als dagelijkse columns voor de Braziliaanse krant Folha de São Paulo - is nu vertaald door Piet Janssen. In Maktub - Het staat geschreven gaat het onder meer over de ontmoeting tussen een oude Chinese wijze en een huilende vrouw, die treurt om alles wat ze is verloren, en om God die haar een geheugen gaf. Repliek van de wijze: 'God is heel gul voor me geweest, want hij gaf me een geheugen. Hij wist dat ik me in de winter altijd de lente zou kunnen herinneren en zou kunnen glimlachen.' Opgedragen aan de Heilige Maria, troosteres der bedroefden.
Paulo Coelho, Maktub - Het staat geschreven, De Arbeiderspers, 192 p., 18,99 euro.

God schiep de aarde in zeven dagen. Dat is exact de periode die Marie in de roman De biecht krijgt om haar leven weer op de rails te krijgen. Maar wat doe je als het enige familielid dat je nog hebt achter de tralies zit en je enige kans op een professionele comeback betekent dat gedeelde geheimen aan het licht moeten komen? Biecht je dan alles op? De ooit succesvolle journaliste Marie komt sinds enkele maanden haar appartement niet meer uit. Dan krijgt ze een telefoontje van haar oude baas. Of ze iemand wil interviewen in de gevangenis. Haar zus. De biecht is een nogal geëxalteerd verhaal over 'de genesis van eenzaamheid, moeilijke liefde en wederopstanding'. Auteur Nadia Dala werkte zelf als journaliste en geeft nu les aan de Thomas More-hogeschool. De biecht is haar tweede roman.
Nadia Dala, De biecht, Manteau, 168 p., 19,99 euro.

Het onafhankelijke magazine Oogst blijft dapper op post met essays en verhalen over beeldende kunst, literatuur en film. In tijden van kliks en snelheid kiest Oogst bewust voor papier en traagheid. In het nieuwste nummer vinden we onder meer verhalen van Sytske van Koeveringe en Lotte Lentes en zowaar ook Herman Brusselmans. Levend filmmonument Harry Kümel wordt geïnterviewd, er is een beeldessay over fotograaf Chris Killip en kunstenaar Wesley Meuris wordt uitgeroepen tot belofte. En wist u dat schapen frequent voorkomen in de recente Nederlandse literatuur?
Oogst, nummer 12, los nummer, 14 euro, oogstmagazine.com

De Moldaviet-reeks, waarin opvallende teksten uit de Tsjechische literatuur verschijnen, beleeft een opflakkering. Zopas zagen twee nieu- we delen het licht. Van Egon Hos- tovsky is er De missie. In deze novelle verwerkte de auteur zijn eigen ervaringen toen hij in een stroom vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden Parijs verliet voor het oprukkende Duitse leger.
Jan Neruda beschrijft in Praagse Kleine Luyden de beproevingen van een kandidaat-jurist om geaccepteerd te worden door zijn medebewoners in de Kleine Zijde, een gesloten wijk in Praag. Zijn wedervaren wordt met veel humor geschetst.
Egon Hostovsky, De missie, Voetnoot, Moldaviet nummer 26, 72 p., 11 euro, vertaling/nawoord Edgar De Bruin.
Jan Neruda, Praagse Kleine Luyden, Voetnoot, Moldaviet nummer 25, 116 p., 11 euro, vertaling/nawoord Kees Mercks.

Een jonge, succesvolle tv-journaliste leidt na een zenuwinzinking een teruggetrokken leven. Haar echtgenoot steunt haar waar hij kan - tot een toevallige ontmoeting haar aan hem doet twijfelen. Hoe dat afloopt, vertelt de Amerikaanse thrillerauteur Dennis Lehane (Mystic River, Gone, Baby, Gone, Shutter Island) al in de eerste zin van De vrouw in de spiegel: 'Op een dinsdag in mei, in haar zevenendertigste levensjaar, schoot Rachel haar man dood.' Hoe dat zo kwam, is het spannende verhaal op de volgende 400 pagina's.
Dennis Lehane, De vrouw in de spiegel, Ambo Anthos, 396 p., 20 euro. Vertaald door Bert Meelker.

Mindgym is 'een methode om op alle momenten van je leven - de saaie, de moeilijke en de gelukkige - in een gezonde mentale conditie te blijven', schrijft mindfulnesstrainer Wouter de Jong in Mindgym. Het boek is niet gebaseerd op kwakzalverij, belooft hij. Wie doet wat De Jong zegt, krijgt in twaalf weken 'meer focus, rust én energie', dankzij oefeningen in aandacht, compassie ('tem je innerlijke criticus') en 'geluksvaardigheid'. 'Over tien jaar is mindgym (hopelijk) net zo normaal als tandenpoetsen.'
Wouter de Jong, Mindgym -Sportschool voor je geest, Maven, 360 p., 19,50 euro

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234