Maandag 27/01/2020

In een notendop

'Ik ben geboren op een dag aan het begin van de zomer van 1973, toen ik negen was.' Met die beloftevolle zin opent de roman Het verlangen te zijn als alle anderen van de Italiaanse schrijver Francesco Piccolo, waarmee hij in 2014 de prestigieuze Premio Strega won.

Wanneer de verteller als kind rondslentert in een park, realiseert hij zich plotseling dat hij deel uitmaakt van een groter geheel en dat iedereen de plicht heeft bij te dragen tot een betere wereld. Zo ontvouwt zich een verhaal over een gevecht tegen oppervlakkigheid en onverschilligheid, door Piccolo geschreven in een aanstekelijke, soms ironische stijl.

Francesco Piccolo, Het verlangen te zijn als alle anderen, Wereldbibliotheek, 303 p., 22,99 euro.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vertrok Hugh Walpole (1884-1941) als reporter naar het front, en werd in 1915 door Buitenlandse Zaken gevraagd om te helpen een Brits propagandabureau op te richten in Petrograd (zoals Sint-Petersburg toen heette), aan de vooravond van de revolutie.

Zijn belevenissen kwamen terecht in de roman The secret city (1919), dat nu als De verborgen stad is vertaald door Meta Gemert. Hier en daar heeft ze meteen ook wat slordigheden van de schrijver gladgestreken.

Hugh Walpole,De verborgen stad, Van Maaskant Haun, 320 p., 16,99 euro.

Leven en werk lopen door elkaar in Tussen april en september van Tomas Espedal (1961), de Noorse schrijver wiens roman uit 2009 nu is vertaald door Marianne Molenaar. Kort na elkaar overlijden zijn moeder en zijn ex-vrouw. Hij blijft alleen achter met hun dochter van 15.

'Ik heb mijn best gedaan, nadat ze haar moeder heeft verloren, om een goede vader voor haar te zijn. Ik probeerde ook een soort moeder te zijn, dat was een grote fout en ik beging hem vol overgave en met onbuigzame wil.' Waardoor het kind niet alleen haar moeder, maar ook haar vader miste.

Tomas Espedal, Tussen april en september, Wereldbibliotheek, 160 p., 17,99 euro.

De 20ste eeuw heeft geen gebrek aan omineuze jaartallen - 1913 en 1945, om iets te noemen - maar 1933 mag er ook zijn. Alleen al in Duitsland: Hitler bondskanselier, brand in de Rijksdag, concentratiekamp Dachau geopend, boycot van Joodse winkels, massale arrestatie van vakbondsleiders: de lijst narigheden is lang.

Philip Metcalfe schreef een meeslepende kroniek van 1933, bezien vanuit het perspectief van vijf ooggetuigen in Berlijn. Uitgeverij Balans gunde J. Verheydts vertaling uit 1989 een nieuwe kans als chic gebonden boek.

Philip Metcalfe,1933, Balans, 408 p., 27,50 euro.

In Nee is niet genoeg verwoordt de Amerikaanse activiste Naomi Klein haar inzicht dat alleen protesteren tegen mondiale problemen niet langer volstaat. Ze doet een dappere poging te beschrijven wat er zoal nodig is in de wereld ('zorg voor de aarde') en hoe dat te bereiken. Minder geharnast en genuanceerder dan haar beroemde boeken No Logo (2000) en De shockdoctrine (2007) en daardoor beter verteerbaar.

Naomi Klein,Nee is niet genoeg, De Geus, 336 p., 19,99 euro.

Een onverzorgde Brit 'zonder maatpakken en dure schoenen' is de hoofdrolspeler in Het Libor-schandaal, over de bankfraude die in 2006 aan het licht kwam. Tom Hayes was het 'wiskundegenie' dat de manipulatie van de rentevoet Libor tot 'ongekende hoogtes' opvoerde, schrijft journalist David Enrich in zijn boek over de affaire. De auteur had het geluk contact te krijgen met de hoofdrolspeler zelf.

Gelukkig beperkt Enrich, verslaggever van The Wall Street Journal, zich niet tot het weergeven daarvan. Hij schetst niet alleen de levenswandel van Hayes en consorten, maar gaat ook in op de diepere oorzaken van het Libor-schandaal. Een 'corrupt, ontwricht financieel systeem' met 'door wegkijken gekenmerkte regelgeving', zo concludeert hij. Voor wie na het boek van Joris Luyendijk nog niet genoeg heeft van de perverse kanten van de bankensector.

David Enrich,Het Libor-schandaal, HarperCollins, 464 p., 22,99 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234