Zaterdag 01/10/2022

in een NOTENDOP

Een van de genomineerden voor de Man Booker Prize, waarvan de winnaar op 17 oktober wordt bekendgemaakt, is de Amerikaanse Emily Fridlund. Een geschiedenis van wolven gaat over 'lone wolf' Linda die opgroeit in een hippiecommune en daarna gaat babysitten bij de buren, normale mensen met een ziek kind. Ogenschijnlijk.
Emily Fridlund, Een geschiedenis van wolven, Signatuur, 254 p., 19,99 euro.

'Mijn belangrijkste argument in mijn strijd voor de rechten van de vrouw berust op het eenvoudige beginsel dat als de vrouw niet bereid is door middel van opleiding de metgezel van de man te worden, ze de vooruitgang van kennis en deugd tot staan zal brengen.'
Dat schreef Mary Wollstonecraft in 1792 in haar Pleidooi voor de rechten van de vrouw, dat de geschiedenis zou ingaan als de allereerste feministische klassieker. Wereldbibliotheek brengt dit boek nu in Nederlandse vertaling op de markt. Mooi, fel en schandalig genoeg ook ruim tweehonderd jaar later een nog helemaal niet overbodig boek.
Mary Wollstonecraft,Pleidooi voor de rechten van de vrouw, Wereldbibliotheek, 400 p., 19,99 euro.

Natuurlijk moet je Das Kapital (1867) van Karl Marx gelezen hebben, al was het maar om Le Capital au XXIe siècle (2013) van Thomas Piketty in de juiste context te kunnen zien.
Maar ja. Het is nogal een pil, dat boek van Marx (en dat van Piketty al helemaal) en we hebben tenslotte allemaal wel wat meer te doen. Maar voor wie toch een beetje wil weten wat er zoal in staat, brengt Business Contact een serie samenvattingen uit.
De kleine Piketty verscheen al in 2014, deze week volgde De kleine Marx. 88 kleine paginaatjes en dat is inclusief index.
Geert Reuten,De kleine Marx, Business Contact, 88 p., 9,99 euro.

De aanklacht speelt zich af tegen de achtergrond van het wrede regime van dictators Kim II-sung en Kim Jong-il. Bandi (het pseudoniem van een Noord-Koreaanse auteur die deze verhalen in het geheim schreef) geeft niet alleen een stem aan het onderdrukte volk, maar toont ook dat medemenselijkheid kan standhouden onder onmenselijke omstandigheden.
'Als kapitaal het wapen is van het kapitalisme, dan is de dictatuur van het proletariaat het wapen van het socialisme, wat al onze levens hier bepaalt.'
Bandi,De aanklacht, Verboden verhalen uit Noord-Korea gesmokkeld, Ambo Anthos, 221 p., 21,99 euro.

De nieuwe editie van Het Liegend Konijn, toonaangevend tijdschrift voor hedendaagse Nederlandstalige poëzie, bevat maar liefst 161 nieuwe gedichten van 35 dichters, onder wie Benno Barnard, Tonnus Oosterhoff, Maud Vanhauwaert, Hannah van Wieringen en piepjong talent als Jante Wortel (°1996): 'Ik zoek naar een lichaam om mezelf in te bewaren/het omhulsel van wat ooit een meisje was/opengeritst bij haar voetzolen, uitgehold en leeggezogen.'
Het Liegend Konijn, 2017/2, Polis, 237 p., 20 euro.

'Daft. Het is geen wasproduct, maar het is het Engelse woord voor 'gek'. De Engelsen houden wel van dingen die een beetje daft zijn. Zoals het feit dat de Lord Chancellor bij de jaarlijkse officiële opening van het parlement zijden kousen draagt en een goud geborduurde 'robe'. Vaak zie je op zijn of haar hoofd nog een lange grijze pruik. De minister biedt al knielend een stoffen handtas aan de koningin aan, die op een gouden troon zit en een blinkende kroon draagt. Zij haalt daaruit de toespraak van haar premier. Die levert deze op een geitenvel.'
Wat maakt de Engelsen zo apart? Filip Feyten en Harry De Paepe spitten het uit, met liefde en humor.
Filip Feyten & Harry De Paepe, Stiff Upper Lips, Waarom de Engelsen zo Engels zijn, Vrijdag, 256 p., 22,50 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234