Zondag 25/07/2021

In een notendop

Met de een etmaal durende voorstelling Mount Olympus. To glorify the cult of tragedy zette Jan Fabre nog maar eens de theaterconventies compleet op losse schroeven. Naast de eigenlijke theatertekst van Jeroen Olyslaegers, bevat het gelijknamige boek regieaanwijzingen, het voorstellingsverloop en dramaturgische teksten over hoe de 27 performers deze uitputtingsslag tot een goed einde brachten. De uitputtende en exploderende kracht van Mount Olympus wordt er opnieuw tot leven gewekt, met bijdragen van Freddy Decreus, Niña Weijers, Luk Van den Dries en Hans-Thies Lehmann.

Jan Fabre, Jeroen Olyslaegers,Mount Olympus. To glorify the cult of tragedy, De Bezige Bij, 349 p., 24,99 euro

Het jonge Britse rap- en dichttalent Kate Tempest (1985) schreef na haar debuutalbum Everybody Down (2014) haar eerste roman, waarvan de hoofdstukken dezelfde titels dragen als de tracks op haar plaat. In De stenen die de huizen bouwen proberen drie jonge Londenaren hun rauwe leven te ontvluchten.

Kate Tempest, De stenen die de huizen bouwen, Meulenhoff, 336 p., 19,99 euro.

Caroline Brothers werkte als buitenlandcorrespondent voor persbureau Reuters in België, Mexico en Frankrijk. Ze werkt nu in Parijs voor The New York Times. Na een boek over oorlogsfotografie publiceerde ze in 2011 de roman Hinterland, die nu is vertaald door Pauline Slot als Achterland, over de twee Afghaanse broertjes Aryan en Kabir die na een lange tocht in Europa aankomen.

Caroline Brothers, Achterland, Arbeiderspers, 162 p., 19,99 euro

De filosofie bood ooit een allesomvattend verhaal over het universum, over de plaats van de mens daarin en over het belangrijkste doel in het leven, namelijk gelukkig worden. In de loop der eeuwen is het domein van de filosofie steeds kleiner geworden. In Wat filosofen weten pleit Hans Thijssen ervoor dat de academische filosofie weer meer aandacht gaat schenken aan haar oorspronkelijke doel en mensen hulp biedt in hun zoektocht naar geluk.

Hans Thijssen, Wat filosofen weten. Over het verlangen naar geluk en de honger naar kennis, Vantilt, 125 p., 14,95 euro

In 1992 zette de vorig jaar overleden Nederlandse Denker des Vaderlands René Gude een eerste aanzet voor zijn wereldbeschouwing op papier: een model waarin de verschillende manieren waarop mensen met elkaar samenleven, handig waren geordend en van commentaar en duiding voorzien. Hij doopte zijn model het 'agoramodel': in de oude Griekse stadstaten was de agora de centrale publieke ruimte, waar zowel handel werd gedreven als recht gesproken en politiek bedreven. Het model verdween in een la. Toen duidelijk werd dat hij niet lang meer te leven had, besloot Gude het boek alsnog te voltooien, geholpen door Florian Jacobs, Erno Eskens en Peter Henk Steenhuis.

René Gude,Het agoramodel - De wereld is eenvoudiger als je denkt, ISVW Uitgevers, 128 p., 12,50 euro

'Ik ben kunstenaar in de eerste plaats, censor in de tweede. Hieraan moest ik mezelf twee jaar geleden herinneren, toen ik naar de flat op de derde verdieping van een blok communale woningen klom, waar mijn weduwe geworden schoonzuster en haar vier jaar oude zoon woonden. Ze deed de deur open en keek enigszins bedenkelijk verrast. Ze verwachtte me niet. We hadden elkaar nooit ontmoet.' Zo begint De tsaar van liefde en techno, een boek in verhalen van Athony Marra (Een stelsel van elementaire levensvoorwaarden).

Anthony Marra, De tsaar van liefde en techno, De Bezige Bij, 348 p., 24,99 euro. Vertaald door Hien Montijn.

Humo-icoon Wilfried Hendrickx (69) waagt zich na vele jaren (De babyboomers, 2000) nog eens aan een roman. In de 'filosofisch-erotische thriller' De solipsist voert hij een ultra-extreme grootkapitalist op, een geile loser van een leraar Nederlands en nog een stel andere waanzinnige types. Gastoptredens in het verhaal dat te gek voor woorden is, zijn er voor onder anderen Jan Wauters, Bob Dylan en Deurne-Zuid. Een trip vol seks, dromen, geld en dure drank, tot er helemaal niks meer te consumeren valt.

Wilfried Hendrix, De solipsist, Houtekiet, 358 p., 21,99 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234