Zondag 20/06/2021

IN EEN NOTENDOP

Het leek wel of hij op mijn komst had gewacht, schrijft Michael Chabon (1963) over zijn grootvader die een kwarteeuw geleden aan botkanker leed en aan het eind van zijn leven een stroom aan familieverhalen en herinneringen spuide.

Maangloed ziet eruit als een autobiografie, hoewel de auteur vooraf laat weten dat hij zich niet aan de feiten heeft gehouden 'als de feiten weigerden zich te conformeren aan de herinnering, narratief doel of de waarheid zoals ik die graag begrijp'.

Michael Chabon,Maangloed, Ambo/Anthos, 480 p., 22,99 euro. Vertaald door Gerda Baardman, Jan de Nijs en Tjadine Stheeman.

In het Duitse kunstenaarsdorp Worpswede bevindt zich het graf van de schilderes Paula Modersohn-Becker (1876-1907), die slechts 31 jaar oud werd en stierf aan embolie. Haar dochtertje Mathilde, dat toen 18 dagen oud was, zou 91 jaar worden.

Over het leven en werk van Modersohn-Becker, die bevriend was met de dichter Rilke, schreef de Franse romancier en psychoanalyticus Marie Darrieussecq een biografie in de tegenwoordige tijd: Hier zijn is heerlijk, naar een dichtregel van Rilke, en vertaald door Mirjam de Veth.

Marie Darrieussecq, Hier zijn is heerlijk, De Arbeiderspers, 160 p., 18,99 euro.

In Oden voor komende nacht neemt de Nederlandse dichter Jacques Hamelink ons met zijn fascinerende taal mee naar het Zeeland van zijn jeugd - zelfs de Tweede Wereldoorlog bekijkt hij met een nostalgische blik - maar hij wijdt net zo goed gedichten aan de stad. En hij kijkt zijn krimpende toekomst in de ogen.

Jacques Hamelink vermengt graag plaatsen en tijden. En hij bezingt de liefde op een erg directe, lichamelijke, harde manier. Natuur en cultuur botsen. Hamelink blijft de lezer op de vele mogelijkheden van de taal wijzen, maar voor zijn doen is dit een erg toegankelijke, sprankelende bundel.

Jaccques Hamelink, Oden voor komende nacht, Querido, 128 p., 17,99 euro.

Sabine Wassenberg is al tien jaar lang filosofiejuf op multiculturele basisscholen in Amsterdam. Met haar leerlingen bespreekt ze vraagstukken als 'geloof', 'wij/zij', 'ongelijkheid', 'seks'. Dit boek is gebaseerd op haar ervaringen; de verhalen zijn stuk voor stuk authentiek.

Sabine Wassenberg, Kinderlogica. Filosoferen op een multiculturele school, Lemniscaat, 230 p., 16,95 euro

.

Robin is een boom van zeven jaarringen en woont met zijn ouders in het Bosbos. Zijn grootste droom is naar een feestje gaan bij het Meermeer, maar daarvoor is hij te klein. Op een dag verzamelt hij al zijn moed, trekt zijn wortels uit de grond en gaat op stap met Thelma de meikever. Een verhaal over opgroeien, vriendschap en filosoferen over het leven. Per verkocht exemplaar gaat

1 euro naar vzw Humain.

Jo Verhenne (tekst) & Leen Van Tichelen (ill.),Feest, Les îles, 80 p., 20 euro.

'Beste uil, Wat moet ik doen? Ik wil een toespraak houden, maar ik weet niet waarover. Ik zeg de hele dag tegen mezelf: 'Wees toch wijs, muis, houd geen toespraak... piepen, dat kun je... houd het daar toch bij...' En toch wil ik een toespraak houden, iets belangrijks zeggen. Iedereen vindt mij dom, dat weet ik zeker.' Lange tijd denkt hij na over zijn toespraak, tot hij finaal op het spreekgestoelte klimt. Een pakkend verhaal over dromen en durven.

Toon Tellegen, Het voornemen van de muis, Querido, 120 p., 17,99 euro.

Bij het begin van zijn boek vraagt Tim Parks de lezer afstand te doen van alle gangbare ideeën over literatuur. Dat een literair auteur steevast 'aan de goede kant' staat in een strijd van beschaving tegen barbarij, van goed tegen kwaad, dat hij altijd wijs is, en duidelijk meer opmerkt of in zich opneemt dan de gemiddelde mens, bijvoorbeeld. Wanneer we een roman openslaan, begeven we ons, net als bij elke ontmoeting, in een gevarenzone, betoogt hij.

Tim Parks,De roman als overlevingsstrategie. Arbeiderspers, 238 p., 19,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234