Woensdag 19/01/2022

in een NOTENDOP

Met Niemand heeft het gedaan brengt Diane Broeckhoven opnieuw een familieverhaal. Bonnie wordt opgevoed door haar jonge moeder, want vader heeft het laten afweten toen hij hoorde dat zijn schoolvriendinnetje zwanger was. Het meisje koestert een innige band met haar moeder, die een winkeltje in tweedehands kinderkleren heeft. Ook Bonnies oma en overgrootmoeder wonen in dezelfde straat, waardoor ze opgroeit in een vrouwenwereld. Geen wonder dat haar 'denkbeeldige vriendje', een soort alter ego, ook een meisje is. Tot er een man in het leven van Bonnies moeder opduikt en het meisje overstuur raakt, kampend met tegenstrijdige gevoelens.
Diane Broeckhoven, Niemand heeft het gedaan, Vrijdag, 135 p., 17,50 euro.

Waarom spreken de Zwitsers zo'n raar Duits? Welke taal stierf uit door een explosie en welke had een bijna-doodervaring? Wist u dat het woord fetisj uit het Portugees komt en het Engelse woord tackle uit het Nederlands? Dat fappeln Luxemburgs is voor 'voortdurend van het onderwerp afdwalen'? Gaston Dorren voert je in Lingua mee op reis langs meer dan zestig Europese talen. Lingua gaat niet alleen over de talen van Europa, het is ook verschenen in veel landen ervan. Eerst in het Nederlands (als Taaltoerisme), toen in het Engels (als Lingo), Spaans, Noors en Zweeds (Lingo), Russisch (Lingvo) en Duits (Sprachen). Met elke versie is het boek aangevuld tot deze herziene, uitgebreide, kortom definitieve editie: Lingua.
Gaston Dorren, Lingua, Dwars door Europa in 69 talen, Athenaeum/Polak, 357 p., 19,99 euro.

In Weg van Bill Beverly volgen we een groepje jonge zwarte bewakers van drugspanden op hun tocht door het Midwesten van de Verenigde Staten om daar ergens een getuige 'op te ruimen'. Het wordt een bizarre roadtrip van de jonge 'straatniggers' door 'wittejongensterrein'. Onderweg beleven ze tal van avonturen en is er een hoofdrol voor de 15-jarige East, die zich ontpopt als de koele leider van het gezelschap. Fascinerend en eigenaardig debuut van deze Amerikaanse schrijver, die er thuis al verscheidene prijzen mee in de wacht sleepte.
Bill Beverly, Weg, De Geus, 304 p., 19,99 euro.

Slechts één roman schreef Aleksis Kivi (1834-1872), maar dat was wel de eerste roman in het Fins. Nog altijd wordt op zijn geboortedag de vlag uitgestoken. De zeven broers moeten het stellen zonder ouders (vader is gedood door een beer, moeder overlijdt al aan het begin van het verhaal), en krijgen met vele beproevingen te maken. Vaak vluchten ze in de drank, wat passages oplevert die volgens inleider Kester Freriks doen denken aan Faulkner en Lowry. In zijn nawoord vergelijkt vertaler Adriaan van der Hoeven het epos met Multatuli's Max Havelaar.
Aleksis Kivi, De zeven broers, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 360 p., 22,50 euro.

Als het huwelijk van de ouders van Jorge Baron Biza wordt ontbonden, gooit vader Arón zwavelzuur in het gezicht van zijn ex. Van onder haar oorspronkelijke trekken kwam 'een nieuwe realiteit tevoorschijn die zich niets aantrok van de opdracht om op een gezicht te lijken', schrijft de Argentijnse auteur in de roman De woestijn, die pas na zijn zelfmoord in 2001 een succes werd.
Jorge Baron Biza, De woestijn, Signatuur, 240 p., 18,99 euro.

'Er was eens... 'Een koning!' hoor ik jullie al roepen. Niks hoor, helemaal geen koning. Er was eens een stuk hout. En het was zelfs geen duur stuk super-de-luxe hout, nee, het was gewoon maar een stuk brandhout. Zoals je dat 's winters in de kachel stopt om het vuur te laten opvlammen.' En uit dat stuk hout zal Pinokkio geboren worden, het houten figuurtje met de lange neus dat in een carrousel van avonturen terechtkomt. Nieuwe uitgave van de sprookjesklassieker uit 1883.
Carlo Collodi, De avonturen van Pinokkio, Rainbow, 126 p., 12,50 euro. Vertaling: Hans Andreus, illustraties: Carlo Chiostri.

Wanneer in het bergdorpje Saint-Martin de wilde hond Belle ontsnapt, besluiten de dorpelingen een klopjacht te houden. De zigeunerjongen Sébastien gaat op zoek naar de hond en redt Belle van de dood. Belle en Sébastien worden vrienden voor het leven. Nieuwe uitgave van de Franse klassieker uit 1964.
Cécile Aubry, Belle & Sébastien. Het kind van de bergen, Oevers, 178 p., 15,95 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234