Woensdag 08/02/2023

IN EEN NOTENDOP

Verdwijnt het lichaam in een soort digitaal zwerk? Arnon Grunberg rakelde ooit de vraag op in zijn roman Het bestand (2015), waarin elk personage zijn lijf liever kwijt dan rijk is of er onbehagen aan beleeft. Met Het tweede bestand schreef Grunberg nu een kleine, absurdistische sequel. Hoewel het computervirus dat de wereld onherkenbaar zou veranderen, in alle toonaarden zwijgt, blijft Lilian in het diepste geheim aan een opvolger werken, Christus II. Dat moet de omwenteling van de liefde inluiden. Maar binnen in Lilian, de menselijke broedmachine, heeft zich ook een virus genesteld.

Arnon Grunberg, Het tweede bestand, Nijgh & Van Ditmar, 61 p., 9,99 euro.

De Britse historicus Andrew Hussey (°1963) maakte naam met zijn biografie van Guy Debord en het wervelende Parijs - De verborgen geschiedenis. In De Franse intifada onderzoekt hij de omgang van Frankrijk met zijn Arabische bevolking. Hij spit in de verhoudingen tussen het seculiere, republikeinse Frankrijk en de moslimwereld van Noord-Afrika tegen de achtergrond van de Arabische Lente en brengt historische verbanden aan die reiken tot het kolonialisme. Voor de jongeren in de afgezette banlieues, betoogt Hussey, klinkt het Franse mantra 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' als een bitter, afgesleten discours van wreedheid en onderdrukking.

Andrew Hussey, De Franse intifada, De Arbeiderspers, 394 p., 22,99 euro. Vertaald door Jan Braks.

In De droogte van de Australische auteur Jane Harper keert fiscaal rechercheur Aaron Falk van Melbourne terug naar zijn geboortestadje Kiewarra voor een begrafenis. Luke Hadler, die ooit zijn beste vriend was, heeft zelfmoord gepleegd, nadat hij eerst zijn zoontje en zijn vrouw heeft vermoord. Althans, daar lijkt het op in het agrarische oord, waar al twee jaar lang een verschrikkelijke droogte heerst. Er ontspint zich een beklemmend verhaal, dat herinneringen oproept aan het werk van John Steinbeck en Lee Child, over wantrouwen, xenofobie en de effecten van langdurige droogte op het gemoed van de boeren.

Jane Harper, De droogte,

A.W. Bruna, 336 p., 19,99 euro.

Vertaald door Willem en Catalien van Paassen.

Briljant dichter, scherp criticus en de onbetwiste leidsman van de Tachtigers. Willem Kloos (1859-1938) werd tot in de jaren dertig zowel aanbeden als verguisd, en leeft voort in een aantal klassieke gedichten. Ook het tijdschrift De Nieuwe Gids bracht hij naar grote hoogtes, maar evengoed tot diepe dalen. Kloos kampte met drankzucht, verkeerde in een permanente staat van armoede en belandde in een psychiatrische kliniek, waar hij elektrotherapie onderging. In Willem Kloos. O, God waarom schijnt de zon nog? beschrijven Peter Janzen en Frans Oerlemans het turbulente en tragische leven en brengen ze veel nieuwe feiten aan het licht, net als niet eerder gepubliceerde foto's.

Peter Janzen en Frans Oerlemans, Willem Kloos (1859-1938). O God, waarom schijnt de zon nog?, Vantilt, 407 p., 29,50 euro.

Rechercheur Aidan Waits krijgt de opdracht de verdwenen tienerdochter van een parlementslid op te sporen. Sirenen is het debuut van de Britse schrijver Joseph Knox, die in een vorig leven zelf verslaafd was aan drugs en daarnaast ook werkte als 'crime-inkoper' van de Britse boekhandelketen Waterstones. Al die ervaringen heeft hij kundig verwerkt in Sirenen, waaraan hij liefst acht jaar werkte. Het resultaat mag er zijn.

Joseph Knox, Sirenen, The House of Books, 432 p., 19,99 euro.

Filosofie is overal, betoogt de schrijver en filosoof Ger Groot in De geest uit de fles - Hoe de moderne mens werd wie hij is. "Wie goed kijkt en luistert, kan in de architectuur van de Amsterdamse School, de schilderkunst van Caspar David Friedrich, de opera's van Wagner of een lied van Ramses Shaffy de filosofie van hun tijd waarnemen." In bondige hoofdstukken behandelt Groot thema's als 'De dood van God' (Nietzsche), 'De hinderlijke ander' (Sartre) en 'Kakofonie' (van Dick Swaab tot Peter Sloterdijk en Stephen Hawking), die hij koppelt aan illustraties uit films, reclame, opera's en clips. Meer is te zien en te beluisteren op degeestuitdefles.com.

Ger Groot, De geest uit de fles - Hoe de moderne mens werd wie hij is, Lemniscaat, 360 p., 34,50 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234