Dinsdag 06/12/2022

in een NOTENDOP

Journalist Peter Wierenga interviewde voor Ik brul, dus ik ben. Denkers over populisme intellectuelen vanuit de hele wereld, dus ook uit Afrika en Azië, over het hedendaagse populisme. Onder hen grote namen als Achille Mbembe, Michael Sandel, Paul Scheffer en Zhang Weiwei. Het begrip van deze denkers voor populisten als Trump, Wilders, Le Pen, Viktor Orbán en Narendra Modi verschilt nogal. De populisten komen niet zelf aan het woord.
Interessant is Scheffers definitie van populisme als een combinatie van links sociaal protectionisme en rechts cultureel protectionisme. Scheffer bekritiseert de liberale mythe dat iedereen vrij is in een wereld zonder grenzen. Het ontbreken van een buitengrens heeft de vluchtelingencrisis opgeroepen en een brede kloof geschapen tussen West- en Oost-Europa. Dan moet je, vindt hij, niet raar opkijken als kiezers bescherming zoeken tegen de boze buitenwereld.
Peter Wierenga, Ik brul, dus ik ben. Denkers over populisme, Boom, 192 p. 20 euro.

In De rivier van het bewustzijn gaat de wereldberoemde neuroloog Oliver Sacks in op de belangrijkste thema's van het menselijk denken: evolutie, tijd, creativiteit, herinnering, bewustzijn en ervaring. Over de feilbaarheid van ons geheugen, zegt hij bijvoorbeeld: 'Het is een schokkende gedachte dat een deel van onze meest gekoesterde herinneringen nooit hebben plaatsgevonden, of dat ze iemand anders zijn overkomen.'
Oliver Sacks, De rivier van het bewustzijn, De Bezige Bij, 220 p., 24,99 euro.

'Laten we met het belangrijkste beginnen, de kwestie van leven of dood voor de staat Israël. Als hier niet snel twee staten komen, zal er maar een bestaan. En als er één staat zal zijn, is dat een Arabische die zich uitstrekt vanaf de zee tot aan de Jordaan. Het is mogelijk en goed voor joden en Arabieren om samen te leven, maar voor mij is het onacceptabel als joodse minderheid onder een Arabische regering te leven, aangezien bijna alle Arabische regeringen in het Midden-Oosten hun minderheden onderdrukken en vernederen.'
In drie krachtige essays onderzoekt Amos Oz de staat van Israël, in een poging om gehoord te worden door mensen die een andere mening hebben dan hij.
Amos Oz, Beste fanatici. Drie essays, De Bezige Bij, 128 p., 16,99 euro.

Debutant Jef Schokkaert deinst niet terug voor de grote manoeuvres. In Andromeda combineert hij actuele uitdagingen van terrorisme, cybercriminaliteit en milieukwesties met een plot over onbeantwoorde liefde en vergankelijkheid. En over de gevolgen van kleine en grote beslissingen.
In de Engelse kuststad Dunwich steekt een negentienjarig meisje zichzelf in brand tijdens een manifestatie bij een natuurreservaat. Haar wanhoopsdaad is verbonden met een noodlottige gebeurtenis in 2017, wanneer een tuinfeest wordt opgeschrikt door een ingrijpende terreurdaad en twee mensen naar de voorgrond schuiven: Thomas Walden en Hazel Newton.
Jef Schokkaert, Andromeda, Vrijdag, 413 p., 22,50 euro.

De elegant geïllustreerde novelle Liever horen we onszelf van Renate Dorrestein vertelt een liefdesverhaal vol onverwachte wendingen. De jonge fotografe Mila vindt de liefde van haar leven. Ze doet alles om hem gelukkig te maken, ook als hij met rare buien kampt. Maar dan verdwijnt hij op een dag spoorloos. Het zeilschip waarmee hij tijdens een woedeaanval vertrok, wordt onbemand teruggevonden. Geënsceneerd ongeluk, of is er iets anders aan de hand? De tekeningen zijn van Sylvia Weze.
Renate Dorrestein, Liever horen we onszelf, Querido, 94 p., 15 euro.

Sinds 1983 schreef Rudi Hermans een omvangrijk oeuvre bij elkaar, met zowel romans, novellen als dichtbundels. Familiekwesties en complexe verhoudingen tussen man en vrouw zijn de geliefkoosde thema's. In De man van Marie richt hij de schijnwerper op de ouderdom. De man van Marie staat iedere ochtend om half acht op. Hij doet zijn gymnastiek, zet verse koffie en klooft het hout. Het zijn deze oude gewoontes die zijn leven op orde houden. Ook wanneer hij op een dag het levenloze lichaam van zijn vrouw aantreft.
Rudi Hermans, De man van Marie, Manteau, 114 p., 19,99 euro.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234