Zaterdag 31/10/2020

In een notendop

Oud-politicus, -advocaat en -rechter Boris O. Dittrich (1955), tegenwoordig in Berlijn werkzaam voor Hu-man Rights Watch, treedt met zijn thriller W.O.L.F. in het voetspoor van talrijke grote schrijvers die de Duitse hoofdstad als decor gebruikten. In een park wordt een hoofd in een zak gevonden. Het spoor leidt naar een extremistische organisatie, die een rabiaat anti-joodse én anti-islamistische koers vaart. Passie en verraad in de Duitse hoofdstad, die liefdevol wordt beschreven door nieuwe bewoner Dittrich.

Boris O. Dittrich,

Cargo, 400 p., 19,90 euro.

De klassieke alfavakken worden tegenwoordig nog maar door weinigen verdedigd. In deze tijd, bepaald door technologie en globalisering, heeft iedereen het over het leren van praktische vaardigheden. De vaardigheden waarvoor Time- en CNN-journalist Fareed Zakaria (Bombay, 1964) in Lof van de geesteswetenschappeneen pleidooi wil houden, zijn die van de geesteswetenschappen: helder denken, goed ar- gumenteren, willen blijven leren. Op de universiteit van Yale besloot hij als hoofdvak geschiedenis te kiezen. Van die keuze voor een liberal education heeft hij geen spijt. We zouden, juist nu, allemaal iets meer liberal education kunnen gebruiken.

Fareed Zakaria,

Atlas Contact, 190 p., 19,99 euro.

'Mukherjees grote gave is zijn vermogen om de levens van anderen te beschrijven', schreef The Guardian over De levens van anderen. Nu, die gave hebben wel meer romanciers, maar van hen haalt niet iedereen de shortlist van de Man Booker Prize. Neel Mukherjee (°1970, West-Bengalen) slaagde daar in 2014 wel in, met deze rijkgeschakeerde kroniek van een Bengaalse familie in Calcutta. De aangrijpende scène op de openingspagina's zet de toon: de sociale ellende in het India van 50 jaar geleden is zo groot, dat hervormingen onontkoombaar zijn. Papiermagnaat Prafullanath Ghosh ziet in het boek zijn familie uiteenvallen, nadat kleinzoon Superatik zich tot het marxisme heeft bekeerd.

Mukherjee dankt in zijn verantwoording Het Beschrijf Passa Porta, dat hem negen weken in zijn Brus-selse schrijvershuis liet verblijven.

Neel Mukherjee, De Bezige Bij, 622 p., 34,90 euro.

Les extrèmes se touchent in Tegen de trojka, zou je kunnen denken. Maar Heinder Flassbeck is al even geen adviseur meer van de Duitse minister van Financiën, en vond in Syriza-parlementslid Costas Lapavitsas een partner voor het ontvouwen van een radicaal linkse visie op een an-der Europa. Duitsland moet zijn be-leid van lage lonen en lage inflatie stoppen, en Athene zou beter uit de monetaire unie treden, 'die verworden is tot een mechanisme ter bevordering van recessies'.

Heiner Flassbeck en Costas Lapavitsas, Leesmagazijn, 194 p., 18,95 euro.

Koen Sels, redactiesecretaris van het highbrow literaire tijdschrift nY, debuteert met het nogal vlak vertelde Generator, een coming-of-ageroman over een jongeman die opgroeit in een verkavelingswijk. Het boek getuigt van zijn zoektocht naar een ander leven, waarin seksualiteit, roes, muziek en beeldende kunst uitwegen vormen.

Koen Sels,

Het Balanseer, 123 p., 18,95 euro.

Herman Brusselmans verlegt en tast de grenzen van zijn semi-autobiografische wereld verder af. Hij krijgt te maken met een groot probleem: een van zijn hoofdpersonages vraagt hem om haar niet meer te gebruiken in zijn boeken. In Poppy en Eddie en Manon en Roy Harper voert Brusselmans diverse ex-geliefden op, en graaft hij diep in zijn nachtelijke eenzaamheid, gelardeerd met de gebruikelijke onzin, grappen én uitweidingen. Natuurlijk passeren ook een hele resem BV's en schrijvers de revue.

Herman Brusselmans,

Prometheus, 293 p., 17,95 euro.

'Een onmetelijk reservoir van verhalen', zo liet Le Monde zich ontvallen over Wereld, wereld van Régis Jauffret. Een roman die flirt met het onmogelijke. Een vrouw heeft een lamsbout in haar oven gezet en wacht tot haar man thuiskomt. Die avond krijgen ze gasten. Morgen gaan ze eten bij de Pierrots. Meer heeft Jauffret niet nodig als uitgangspunt voor een ontregelende en bijna krankzinnige roman, waarin de middenklassemens tot op het bot gefileerd wordt.

Régis Jauffret,

De Arbeiderspers, 428 p., 29,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234