Zondag 05/02/2023

IN EEN NOTENDOP

De verontrustende, dystopische post-brexitroman van J.G. Ballard (1930- 2009), High-Rise uit 1975, kent een spectaculaire openingszin: 'Later, toen hij op zijn balkon van de hond zat te eten, dacht dokter Robert Laing na over de uitzonderlijke gebeurtenissen die in de afgelopen drie maanden in dit gigantische appartementencomplex hadden plaatsgevonden.' Twee jaar geleden is Ballards satire op de individualistische samenleving verfilmd, met Tom Hiddleston, Jeremy Irons en Sienna Miller.

De Nederlandse vertaling is van Irving Pardoen.

Graeme Macrae Burnet werd met zijn literaire historische thriller His Bloody Plan genomineerd voor de shortlist van de Man Booker Prize 2016. De Schotse auteur legde het uiteindelijk af tegen Paul Beatty, maar zijn boek, nu vertaald als Zijn bloedige plan, blijft een klein meesterwerk. Het gaat om een speurtocht naar een drievoudige moord in de Schotse Hooglanden in 1869, waar de in 2014 opgedoken memoires van de vermoedelijke dader een nieuw licht op werpen. Het levert een geniaal verhaal op, dat indertijd door de Angelsaksische pers zeer lovend werd ontvangen.

De bundel Steencirkels van Piet Gerbrandy kan gelezen worden als een aaneenrijging van afzonderlijke gedichten, maar net zo goed als één groot verhalend gedicht met verschillende facetten, als cirkels die steeds groter worden. Centraal staat de figuur 'O', die weg wil uit de dagelijkse sleur. In een prachtig stuwend ritme zoekt hij zijn weg, door de natuur, langs cafés, om de poolcirkel te bereiken, waar hij met een vrouw de liefde bedrijft. Ondertussen wordt in de doorlopende tekst onder de gedichten de evolutie van de mens en de aarde opnieuw verteld. Wat is de betekenis van de mens? In de liefde zit volgens Steencirkels de bevrijding, een manier om te ontsnappen aan onze geïndustrialiseerde wereld.

Tokyo Tapes nr. 6-4 van schrijver en onderzoeksjournalist Hideo Yokoyama is een vuistdikke thriller die zich in Japan afspeelt. De dochter van een fabrikant is ontvoerd en wordt na een mislukte losgeldoverhandiging dood gevonden. Veertien jaar later is deze misdaad nog steeds niet opgelost, maar rechercheur Shoko blijft zich erin vastbijten.

Het knap geconstrueerde Tokyo Tapes nr. 6-4 biedt een verrassende inkijk in de soms bizarre en duistere kanten van de Japanse maatschappij.

'Voor de herberg annex winkel van Abel Hradscheck in het rijke dorp Tschechin, geopend in 1820 zoals men boven de deur kon lezen, stond een boerenkar met twee magere schimmels ervoor.'

De ooit welvarende Abel heeft speelschulden, zijn schuldeiser dreigt hem de das om te doen. Abel en zijn vrouw bedenken een moordplan. Dit bijzondere misdaadverhaal van Theodor Fontane (1819-1898) dateert uit 1885.

De Friese dichter Tsjêbbe Hettinga (1949-2013) leerde pas na zijn kindertijd het Nederlands kennen. Logisch dat hij zijn diepste gevoelens naar eigen zeggen alleen maar in het Fries kwijt kon.

Hettinga moest tot 1992 wachten voor hij zijn echte stem vond in de bundel De kust. In Hettinga's poëzie krijgt het Friese landschap een mythische lading. De innerlijke beleving van de ik-figuur wordt op de uitwendige beleving van het landschap geprojecteerd. En omgekeerd. Passie en de fascinatie voor verval staan centraal. Het vaderpaard is de beroezende verzameling van alle gedichten van Hettinga, door Benno Barnard, Tsjead Bruinja en Teake Oppewal voor ons puik uit het Fries naar het Nederlands gedestilleerd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234